Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Βουτώντας στα άδυτα ενός παγιωμένου προβλήματος

» Βιωματική Άσκηση

Τα “παγόβουνα” που φτιάχνουμε πολλά. Άλλες τόσες όμως είναι και οι συνταγές διάλυσής τους.

Θεωρητικό Υπόβαθρο:

Το εργαλείο «παγόβουνο» είναι βασισμένο στην τεχνική των ερωτήσεων επιδείνωσης ως μέρος της coaching προσέγγισης που ονομάζεται «Solution-focused».
Η κοινότητα των επαγγελματιών coaches, συχνά αξιοποιεί εργαλεία και τεχνικές της συγκεκριμένης προσέγγισης καθώς παρουσιάζουν υψηλή στόχευση, είναι άμεσα και αποτελεσματικά.
Στο εργαλείο «παγόβουνο» συμπυκνώθηκε η χρησιμότητα των ερωτήσεων επιδείνωσης οι οποίες στοχεύουν στην χαρτογράφηση, από πλευράς του πελάτη/ coachee, των συνθηκών που ενυπήρχαν ή καλλιεργήθηκαν και συνετέλεσαν στην παγίωση μίας μη επιθυμητής κατάστασης με εμφανή αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική ή επαγγελματική ζωή του ατόμου.
Το επονομαζόμενο «πρόβλημα» του πελάτη, συνήθως αποτελεί το έναυσμα για την πρώτη προσέγγιση σε έναν επαγγελματία ειδικό (σύμβουλο, μέντορα, coach). Η αλήθεια είναι όμως, ότι αυτό το πρώτο αίτημα είναι η αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των coaching στόχων οι οποίοι θα προκύψουν στα επόμενα στάδια της συνεργασίας coach & coachee. Το πρόβλημα «παγόβουνο» λοιπόν, γίνεται η αφορμή για τη διερεύνηση των δυσλειτουργικών μοτίβων συμπεριφοράς & συσχετίσεων ωστόσο, η coaching πρακτική ξεκινά αμέσως μετά από αυτό το στάδιο.
Οι λύσεις που θα αναζητήσει ο πελάτης μέσω της προσέγγισης «Solution-focused» αλιεύονται από τα προσωπικά δικά του αποθέματα, τις βιωμένες εμπειρίες μάθησης από το παρελθόν αλλά και τις νέες πεποιθήσεις για τον εαυτό του που καλλιεργούνται μέσω της coaching ενδυνάμωσης.
Αξία/Χρησιμότητα του Εργαλείου: Με το εργαλείο «Παγόβουνο» θα αναγνωρίσετε όλα εκείνα τα εμπόδια που δρουν υπογείως και δημιουργούν το πρόβλημα που σας απασχολεί περισσότερο αυτή τη περίοδο.
Σκοπός είναι ο εντοπισμός των δυσλειτουργικών μοτίβων συμπεριφοράς που συντηρούν το πρόβλημα και στη συνέχεια η αναθεώρησή τους ώστε να μειωθεί σταδιακά αυτό που σήμερα φαίνεται ανυπέρβλητο.

Πριν ξεκινήσεις, θυμήσου ότι:

• Η συμπλήρωση του εργαλείου είναι ατομική διεργασία και απαιτεί συγκέντρωση.
• Προτείνεται να γίνει σε ήσυχο περιβάλλον, χωρίς περισπασμούς.
• Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι και σημείωσε σημαντικές σκέψεις /ιδέες.
• Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις.

Διαδικασία/Οδηγίες Συμπλήρωσης

1. Στην κορυφή του παγόβουνου, συμπληρώστε τη φράση «το πρόβλημα είναι ότι: …» με το ζήτημα το οποίο σας απασχολεί περισσότερο αυτήν την περίοδο.
2. Διαβάστε όλες τις ερωτήσεις που ακολουθούν (Α-Η) και πάρτε όσο χρόνο χρειάζεσθε για να απαντήσετε με ειλικρίνεια.
3. Χρησιμοποιήστε στο γράφημα, το υποθαλάσσιο μέρος του παγόβουνου για να μεταφέρετε τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά από τις απαντήσεις σας.
4. Τέλος, παρατηρείστε όλο το γράφημα και βαθμολογείστε πόσο απειλητικό μοιάζει τώρα το παγόβουνο, σε κλίμακα από το 1 έως το 10 (όπου 10 είναι ο μέγιστος κίνδυνος). Βαθμός επικινδυνότητας μετά την συμπλήρωση του εργαλείου: /10

Κρατήστε το απόκομμα για μελλοντικό αναστοχασμό.

Ερωτήσεις
Α. Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μην αλλάξει το μέγεθος του παγόβουνου;
Β. Τι θα πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε αυτό το πρόβλημα σταθερό για πάντα;
Γ. Τι μπορείτε να κάνετε για να επιδεινώσετε το πρόβλημα/να μεγαλώσει το παγόβουνο;
Δ. Αν μετά από χρόνια το πρόβλημα παρέμενε, πώς θα ήταν η ζωή σας/τι θα σκεφτόσασταν;
Ε. Πώς και ποιοι μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση του προβλήματος;
Ζ. Τι θα πρέπει να κάνετε ώστε να απομακρυνθείτε από την λύση;
Η. Ποιος θα μπορούσε να ξέρει την λύση και να βοηθήσει να την δείτε και εσείς;

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες