Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

“Βολές” Πολάκη κατά κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

Για «καταστροφική διαχείριση» της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, αιχμές για «ολιγωρία» ως προς την προμήθεια των μονοκλωνικών φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, o κ. Πολάκης μιλώντας χθες σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του κόμματος στις Μουρνιές, αναφερόμενος στα μονοκλωνικά φάρμακα μίλησε για «δικαίωση» όσων υποστήριζε ο ίδιος πριν από έναν χρόνο, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί σε κανέναν ασθενή.
«Σήμερα πέθαναν 87 άνθρωποι και φτάσαμε πάνω από τους 17.000 νεκρούς», είπε και συμπλήρωσε: «Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 854.000 κρούσματα. Από αυτά 104.000 κρούσματα είναι στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, δηλαδή το 12% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Αυτή η ομάδα έχει δώσει μέχρι σήμερα 14.500 θανάτους, δηλαδή το 83% των θανάτων. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι αυτό που έλεγα ότι πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να εμβολιαστούν οι άνθρωποι άνω των 65 και δεύτερον φέρτε τις θεραπείες για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές μαζί με πραγματικά κρεβάτια ΜΕΘ, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει και δεν το έκαναν», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.
Συνέχισε λέγοντας ότι την ίδια στιγμή που μια πλειάδα χωρών ξεκίνησε να προμηθεύεται μονοκλωνικά φάρμακα από τον Φεβρουάριο, με την αρχική έγκριση του ΕΜΑ, η ελληνική κυβέρνηση ολιγώρησε «περιμένοντας δήθεν την οριστική έγκριση».
«Μα το 70% τουλάχιστον αυτών που θα έπαιρναν τις δόσεις των μονοκλωνικών από τις ευπαθείς ομάδες, δεν θα εξελίσσονταν βαριά. Άρα θα γλιτώναμε τουλάχιστον το 70% των θανάτων που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα. Αυτό φωνάζω εδώ και 1,5 χρόνο», είπε σχετικά ο βουλευτής Χανίων.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των αγροτών εκφράζοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματά τους. Ειδικότερα, τόνισε ότι «η φετινή πληρωμή του 70% της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει ιστορικά». «Λείπουν 63 εκατομμύρια από την περυσινή καταβολή, η οποία περυσινή ήταν ήδη μειωμένη 8-10% σε σχέση με το 2019. Και εδώ γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα για το που πάνε τα λεφτά. Η κυβέρνηση παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα 2.150.000.000 ευρώ ενισχύσεων που δίνει η Ε.Ε. για την αγροκτηνοτροφική παραγωγή να δοθούν στους παραγωγούς ή κάποια χάνονται και επιστρέφονται;», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε ότι στο ερώτημα αυτό η κυβέρνηση δεν δίνει απάντηση και συνεπώς «κάποιο λάκκο έχει η φάβα».
Συνεχίζοντας καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανικανότητα και πελατειακές εξυπηρετήσεις» για την ΚΥΑ που εκδόθηκε πριν την καταβολή οδηγώντας «σε ένα απερίγραπτο αλαλούμ, με συνέπεια κάποιοι παραγωγοί να βρεθούν με πολύ ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να πάρουν».
Παράλληλα, άφησε αιχμές και ως προς τη διαχείριση των δασικών χαρτών από μέρους της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Από εμάς είναι δεδομένο ότι όταν θα ξανάρθουμε (στην διακυβέρνηση) όλα αυτά θα τα ξαναδούμε. Εμείς στηρίξαμε τους αγρότες και στηρίζουμε, μεταξύ άλλων, και το αίτημά τους για 30% αποζημιώσεων μέσω των προγραμμάτων de minimis με βάση τα τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών και εφοδίων».

ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης μίλησε και για το κύμα ακρίβειας σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης πως πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο: «Διεθνές ήταν και το σκάνδαλο Novartis αλλά είχε μια ιδιαίτερη ελληνική πτυχή. Όπως έχει και η ακρίβεια. Η τιμή του ρεύματος μπορεί να ανεβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το ό,τι εμείς έχουμε την ακριβότερη τιμή μεγαβατώρας από όλες τις χώρες της Ευρώπης με διαφορά από τον δεύτερο. Είναι λοιπόν διεθνές το φαινόμενο αλλά εδώ δεν κάνουμε τίποτα!».
Τόνισε δε ότι την ίδια στιγμή που η Γερμανία και η Πολωνία μιλάνε για απολιγνιτοποίηση το 2038 η Ελλάδα επιμένει στο 2023. «Κλείνεις δηλαδή τα λιγνιτικά σου άρα αυξάνεις τη ζήτηση στο φυσικό αέριο άρα ακριβαίνει αυτό και την ίδια στιγμή εισάγεις ρεύμα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία που παράγεται με άνθρακα», ανέφερε ο βουλευτής Χανίων ενώ μίλησε και για ένα άλλου τύπου σχεδιασμό που απαιτείται για τις ΑΠΕ ώστε να είναι αποδοτικές αλλά και να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στη διαχείρισή τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα