Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Μελισσοχάρακο

Η πόρτα της πόλη μας δέχτηκε ελαφρό κτύπημα και πάλι, του γνωστού και δόκιμου συγγραφέα, που δεν είναι άλλος από τον ταχυδρόμο του Κάστρου Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη. Τη φορά αυτή το γράμμα που μας φέρνει, είναι το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Μελισσοχάρακο». Μια ποιητική συλλογή που μας γυρίζει σε μια παλιά εποχή και ζωντανεύει ένα χαμένο ήθος. Σε αυτή την ποιητική αναδρορομή καθρεπτίζονται η γλώσσα, οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, ο τρόπος ζωής και πολλά άλλα βιώματα, που όλα αυτά συνθέτουν το λαϊκό μας πολιτισμό.

Ο λογοτέχνης Δήμητρης Ν. Θεοδοσάκης, στο νέο του πόνημα κατά σειρά τριακοστό τρίτο έργο του, μας ξεναγεί στις ρίζες μας, στην παλιά Κρήτη, ιδιαίτερα στην περιοχή της πολύπαθης Επαρχίας Βιάννου, της γενέθλιας του γης. Σ’ εκείνη την προσκυνηματική περιδιάβαση μας ξεναγεί ποιητικά, λαογραφικά, γλωσικά και ιστορικά. Μας ζωντανεύει ακόμΑ θύμησες και αθιβολές με ένα καλοδουλεμένο στίχο που αναδίδει όπως και το σύνολο του έργου του «τα της χάριτος ρείθρα.»
Μέσα σ’ αυτά διασώζεται η παλιά κρητική διάλεκτος με τοΝ ιδιωματικό της πλούτο, που στην εποχή μας διατρέχει τον κίνδυνο της μετάλαλλαξης και του αφανισμού.Το μελισσοχάρακο, που είναι στην περιοχή του χωριού τού συγγραφέα, μας προσφέρει μια πλούσια σοδιά, από τα παραπάνω στοιχεία τα οποία καρπώνεται ο λογοτέχνης και τα εντάσσει στη μεγάλη σειρά των εκδόσεών του. Σε παραπλευρη σελίδα των ποιημάτων του γίνεται μια ανάλυση των ιδιωματικών κρητικών λέξεων με τη σαφή ερμηνεία και σημασία τους.
Οι περιγραφές του λογοτέχνη είτε με τον ποιητικό, είτε με τον πεζό λόγο αποδίδονται, έχουν τη δική τους εκφραστική και αποκαλυπτική δύναμη. Αναδεικνύεται ακόμα ο συναισθηματικός του κόσμος που αναβλύζει σ΄ όλη διάταξη του έργου.

Πολύ εύστοχα ο ευφήμμως γνωστός φιλόλογος κ. Μιλτιάδης Παπαδάκης, τη γνώμη του οποίου ασπαζόμαστε στο έργο του (Μια Κρητική ματιά στο έργο του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη) γράφει : Σήμερα, ύστερα από μια ενδελεχή μελέτη της ποιητικής του δημιουργίας, θεωρώ πως δικαιούται μια θέση στο πάνθεο των μεγάλων ποιητών της Κρήτης. Ευχή μας να συνεχίσει ο συγγραφέας το τόσο κρητωφελές και πλούσιο έργο του. θα ήταν παράλειψη, αν δεν τόνιζα την άμεμπτη καλλιτεχνική ικανότητα και ευαισθησία του π. Μιχαήλ Πατεράκη, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει με τη μοναδική τέχνη του, όλα τα βιβλία του λογοτέχνη Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη.

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης
συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα