Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Βιβλιοπαρουσίαση και ομιλία Πέτρου Πανάου στα Χανιά

Στα Χανιά θα βρίσκεται την Τετάρτη ο κυπριακής καταγωγής Πέτρος Πανάου, καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συνεκδότης του περιοδικού «Bookbird: A Journal of International Children’s Literature» και ενεργό μέλος επιτροπών βράβευσης βιβλίων Παιδικής Λογοτεχνίας.

Το πρωί της Τετάρτης θα συναντήσει μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου και στις 8 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα γίνει παρουσίαση του πρώτου του λογοτεχνικού βιβλίο, ενός νεανικού μυθιστορήματος με τίτλο «Επιχείρηση Λόγος – Το μυστήριο του κινητού».
Θα ακολουθήσει ομιλία του συγγραφέα με θέμα «Πώς και γιατί η αγάπη για το βιβλίο είναι ίδια με την αγάπη για το ποδόσφαιρο, τον κινηματογράφο και το παγωτό».


Θέμα του μυθιστορήματος είναι ένας μοναχικός και διστακτικός έφηβος που ζει με τον πατέρα του και προσπαθεί να αρθρώσει τον προσωπικό του λόγο. Ο δεκαπεντάχρονος Ρένος μεγαλώνει σ’ έναν κόσμο που καταδυναστεύεται από οικονομικά προβλήματα, δημαγωγία, ξενοφοβία και εξτρεμισμό. Σ’ έναν κόσμο όπου δεν έχει φωνή. Δεν έχει λόγο. Ακόμα και όταν κάποιος είναι πρόθυμος να τον ακούσει, η ντροπαλότητα και η κοινωνική του αμηχανία τον εμποδίζουν να εκφραστεί. Όσο αδέξιος είναι, όμως, στην προφορική επικοινωνία, τόσο δεξιοτέχνης είναι στον γραπτό λόγο. Αυτό το ταλέντο θα του φανεί εξαιρετικά χρήσιμο όταν κατά λάθος ανακαλύπτει μια μυστηριώδη συσκευή που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο… Με τη βοήθεια του «κινητού» αλλά και της Νάταλι, του εξαδέλφου της Ειρηναίου και της κυρίας Δέσπως θα προσπαθήσει να αποκτήσει επιτέλους λόγο.
Όπως επισημαίνει η σχετική πρόσκληση στην εκδήλωση, «εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά έχουν να ωφεληθούν από την συνάντηση με έναν συγγραφέα και ειδικό στα βιβλία για παιδιά και εφήβους. Είναι κοινή η αγωνία της ανάγνωσης βιβλίων στην εποχή κυριαρχίας της οθόνης και μάλιστα τώρα που εισάγεται στο σχολείο η μελέτη του  εκτενούς αυτοτελούς λογοτεχνικού έργου, του ολόκληρου λογοτεχνικού βιβλίου».
Ο κ. Παναού έρχεται στα Χανιά σε συνέχεια της συμμετοχής του στο διεθνε΄ς συνέδριο με θέμα «Άνθρωποι εν κινήσει και νοσταλγία στα εικονογραφημένα βιβλία με ιστορικό περιεχόμενο», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον Άγιο Νικόλαο, από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την συνδρομή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα