Στεφάνι από ασπάλαθο
Σόφη Θεοδωρίδου
Εκδότης: Ψυχογιός
Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή κρυφοκοιτάζει πίσω απ’ την κουρτίνα της κάμαράς της το άγνωστο παλικάρι που σιγοπίνει τον καφέ του στην αυλή των γειτόνων τους, δίχως να υποψιάζεται ότι είναι ο άντρας που θα σφραγίσει τη ζωή της. Η δεκαπεντάχρονη κοπέλα ασφυκτιά στην επαρχία, στη σκιά του αυστηρού ιεροκήρυκα πατέρα της. Ο δεκαοχτάχρονος Λυκούργος, απ’ την άλλη, οραματίζεται το μέλλον του στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας. Τους δυο νέους θα ενώσει ένα εφηβικό φιλί και μια βάρβαρη τιμωρία. Θα τους χωρίσουν οι δικές τους επιλογές κι η Ιστορία. Στα χρόνια που τους περιμένουν η Κασσιανή θα υποχρεωθεί να επωμιστεί βάρη που δεν της έπρεπαν. Αντιμέτωπη μ’ ένα κράτος εχθρικό θα αισθανθεί συχνά ότι σταυρώνεται για λάθη εκείνου κι ότι το στεφάνι που κάποτε της φόρεσε είναι φτιαγμένο απ’ τον αγκαθωτό ασπάλαθο, που χρησιμοποιούν στον τόπο της για φράχτη ή για προσάναμμα.
Οι νόμοι των συνόρων
Θέρκας Χαβιέρ
Εκδότης: Πατάκης
Μια συγκλονιστική ιστορία για την αγάπη και τους δύσκολους έρωτες, την εξαπάτηση και τη βία, την αφοσίωση και την προδοσία, για τα άλυτα αινίγµατα και την αναπάντεχη εκδίκηση. Το καλοκαίρι του 1978, ενώ η Ισπανία πασχίζει ακόµα να απαλλαγεί από τα κατάλοιπα του φρανκικού καθεστώτος και να εδραιώσει τη δηµοκρατία, τα κοινωνικά και ηθικά σύνορα φαίνονται πιο πορώδη από ποτέ. Ενας έφηβος, ο Ιγνάθιο Κάνιας, γνωρίζει τυχαία τον Γαλανοµάτη και την Τέρε, δύο συνοµήλικούς του παραβάτες, και αυτή η συνάντηση θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Τριάντα χρόνια αργότερα, ένας συγγραφέας αναλαµβάνει να γράψει ένα βιβλίο για τον Γαλανοµάτη, που έχει µετατραπεί σε µύθο της νεανικής παραβατικότητας στα χρόνια της µεταπολίτευσης. Αναζητώντας την αλήθεια για τη ζωή του Γαλανοµάτη, όµως, θα ανακαλύψει µια άλλη αλήθεια, αναπάντεχη και οικουµενική, που µας αφορά όλους. Μέσω µιας ξέφρενης αφήγησης που διαβάζεται απνευστί το µυθιστόρηµα ξεδιπλώνει την απρόβλεπτη πολυπλοκότητά της κάτω από µια διάφανη επιφάνεια.
Κάθε στιγμή μετράει
Λίζα Τζένοβα
Εκδότης: Λιβάνης
Λυρικό όσο και τρομακτικό, τo μυθιστόρημα “Κάθε Στιγμή Μετράει” αποτελεί μια συγκινητική αλλά ρεαλιστική αποτύπωση της ζωής, μιας διακεκριμένης καθηγήτριας, η οποία μαθαίνει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ και συνειδητοποιεί στην πορεία ότι η αξία της δε μετριέται απλά από την ικανότητά της να θυμάται. Η Αλις Χάουλαντ είναι περήφανη για τη ζωή που οικοδόμησε με σκληρή δουλειά. Στα πενήντα της, είναι καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ και διεθνούς φήμης γλωσσολόγος, παντρεμένη με έναν επίσης φημισμένο βιολόγο, μητέρα τριών ενήλικων παιδιών. Όμως, όταν έρχεται αντιμέτωπη με ολοένα και συχνότερα περιστατικά αμνησίας και έντονο αποπροσανατολισμό, μια τραγική διάγνωση αλλάζει τη ζωή της -καθώς και τη σχέση της με την οικογένειά της και τον υπόλοιπο κόσμο…
Η “ύπουλος θωπεία”
Ελλάδα και ξένοι, 1821-1940
Λένα Διβάνη
Εκδότης: Καστανιώτης
Τι σημασία είχε για ένα μικρό εσωστρεφές βαλκανικό κράτος σαν την Ελλάδα, που βίωσε τραυματικά και ξενοφοβικά τον 19ο αιώνα, η θριαμβευτική ίδρυση του πρώτου διεθνούς διακρατικού οργανισμού και η πολυπλόκαμη ανάδυση του διεθνούς παράγοντα μετά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο; Πώς αντέδρασαν η κοινωνία και ο κρατικός μηχανισμός σε κάθε τι “εισαγόμενο” – όχι μόνο στις πολιτικές και οικονομικές δουλείες αλλά και στις ιδέες, στις οργανώσεις, στις πολιτικές πρωτοβουλίες, στα κοινωνικά κινήματα, στις τεχνολογικές εξελίξεις; Ο κόσμος μεταβαλλόταν δραματικά, πόση όμως αλλαγή μπορούσε να απορροφήσει η Ελλάδα και γιατί; Και για ποιους λόγους ήταν διαχρονικά και μονόπλευρα στραμμένη με δέος αλλά και μίσος ταυτόχρονα στη Δύση, αδιαφορώντας για τους γείτονές της; Γιατί εν τέλει ήταν και παραμένουν αντίπαλοι η Ελλάδα και οι “ξένοι” από το 1821 μέχρι τις μέρες μας;
Ειδικά σήμερα τα ερωτήματα αυτά χρειάζονται επειγόντως νέες απαντήσεις…