Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βιβλία

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου”
Σταύρος Λυγερός
Εκδόσεις: Πατάκης


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μία αυθόρμητη -χωρίς κομματική καθοδήγηση- κορύφωση στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Εγγράφηκε με δύναμη στη λαϊκή συνείδηση, επειδή εμπεριείχε την έννοια της “θυσίας”, η οποία λειτουργεί σαν σηματοδότης για έθνη και λαούς. Είναι από τα ιστορικά γεγονότα που έχει ζωτική ανάγκη κάθε λαός για να διατηρεί τον αυτοσεβασμό του.
Το φοιτητικό κίνημα είναι εκείνο που εξανάγκασε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο να δρομολογήσει το πείραμα Μαρκεζίνη για να νομιμοποιήσει πολιτικά το καθεστώς του. Εάν εκείνος ο ελιγμός είχε επιτύχει, η Ελλάδα θα είχε εγκλωβιστεί σε έναν κηδεμονευόμενο κίβδηλο κοινοβουλευτισμό.
Η εξέγερση του Νοέμβρη άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της δικτατορίας, έστω κι αν τον ρόλο καταλύτη έπαιξε η τραγωδία της Κύπρου. Με αυτή την έννοια, το Πολυτεχνείο είναι ο ιδρυτικός “μύθος” της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός, άλλωστε, προσλαμβάνει διαστάσεις “μύθου”.
Χωρίς το Πολυτεχνείο, η Ελλάδα πιθανόν να είχε ακολουθήσει δρόμο παρόμοιο με αυτόν της Χιλής: Ο αιματοβαμμένος δικτάτορας Πινοσέτ ανέλαβε με πραξικόπημα το 1973 και παρέμεινε στην εξουσία (ως πρόεδρος και αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων) μέχρι το 1998! Δεν πήγε ποτέ φυλακή!
Ο Σταύρος Λυγερός, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, δίνει τη δική του πολιτική και προσωπική κατάθεση για εκείνα τα γεγονότα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Σήματα Ηρεμίας – Μιλώντας
τη γλώσσα των σκύλων”
Τουριντ Ρούγκας
Μετάφραση: Ευαγγελία Καπανιέρη
Εκδόσεις: Wuf Wei


Το best seller της Νορβηγίδας Τούριντ Ρούγκας “Σήματα Ηρεμίας – Μιλώντας τη γλώσσα των σκύλων” κυκλοφορεί σε επετειακή αναθεωρημένη έκδοση στα ελληνικά από τις εκδόσεις Wuf Wei.
Τα πρώτα αντίτυπα θα διατεθούν μέσω παρουσιάσεων και σεμιναρίων και σε λίγους μήνες διαθέσιμη και η δεύτερη έκδοση στα βιβλιοπωλεία και επιλεγμένα pet shop.
Τι είναι τα σήματα ηρεμίας; Πριν από τριάντα χρόνια η Τούριντ, νεαρή εκπαιδεύτρια σκύλων τότε, μαζί με τον συνάδελφό της Στάλε Ότεγκραντ κατέγραψαν όλες τις συμπεριφορές που παρατηρούσαν τους σκύλους να παρουσιάζουν. Ανακάλυψαν ότι υπήρχαν κάποια μοτίβα και κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που είχαν όλοι οι σκύλοι ανεξάρτητα απ’ τη φυλή, το μέγεθος, την ηλικία κτλ. Παρατηρώντας και καταγράφοντας ότι έβλεπαν αποκωδικοποίησαν ένα τεράστιο μέρος της γλώσσας επικοινωνίας των σκύλων.
Απέδειξαν ότι οι σκύλοι είναι πραγματικά πλάσματα που αγαπούν την αρμονία και με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τις διαμάχες και να επιλύσουν οποιαδήποτε επικείμενη σύγκρουση.
Όσοι και όσες διαβάζουν αυτό το βιβλίο αισθάνονται ότι κατανοούν πολύ καλύτερα τους τετράποδους φίλους τους και παρατηρούν σημάδια που δεν είχαν παρατηρήσει ποτέ προηγουμένως! Γνωρίζοντας τη γλώσσα των σκύλων μπορούμε να καταλάβουμε τι μας λένε και πως αισθάνονται και έτσι να ανταποκριθούμε κατάλληλα, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνους και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρινούς φιλίας.

“Η Αρχαία Ελληνική Μυθολογία”
Παντελής Αφθονίδης
Εκδόσεις: Μάλλιαρης


Μυθολογίες ελληνικές έχουν γραφεί πολλές. Μία επιπλέον, δεν θα άλλαζε προς το καλύτερο την αρχαία μας μυθολογία και συνεπώς θα εθεωρείτο από πολλούς περιττή.
Ο σκοπός όμως αυτού του βιβλίου δεν είναι η επανέκδοση των ελληνικών μύθων που διδαχθήκαμε στο σχολείο, αλλά να αγαπήσουμε πραγματικά την αρχαία μας μυθολογία, που θεωρείται από τους ξένους συγγραφείς και σοφούς ως η πλουσιότερη και πιο ευφάνταστη μυθολογία όλων των λαών της γης.
Και πιστεύω ειλικρινά ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει η μυθολογία μας θελκτική και ευχάριστη στον αναγνώστη είναι να συνδυάσει τη γνώση με το χιούμορ, γιατί έτσι γίνεται πιο ευπρόσδεκτη και απολαυστική. Αυτός είναι ο λόγος που με ώθησε να ξαναγράψω τη μυθολογία μας για μικρά και μεγάλα …παιδιά, ώστε να την ξαναδιαβάσουν γελώντας με τα πάθη και τα ήθη των αρχαίων θεών και ηρώων της φυλής μας, η οποία τους πίστεψε και τους λάτρεψε κτίζοντας ναούς στο όνομά τους, όπως ο Παρθενώνας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα