Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Βιβλία

“Η σημειωτική των κόμικς”
Daniele Barbieri
Μτφρ: Γιάννης Μιχαηλίδης Τέχνες
Εκδόσεις: Jemma Press

Η σημειωτική των κόμικς είναι ένα πεδίο το οποίο έχει εξετασθεί ελάχιστα. Αυτό το βιβλίο θέτει τις βάσεις της έρευνας, ξεκινώντας από τις κλασικές έννοιες της εκφοράς και της αφηγηματικότητας, για να συμπεριλάβει το ιδιαίτερο νόημα της αφήγησης μέσω των κόμικς. Το κάνει μέσα από τις αναλογίες και τις αντιπαραθέσεις που προκύπτουν από τη σύγκριση με τον κινηματογράφο και το μυθιστόρημα. Στη συνέχεια ερευνά τα γραφικά χαρακτηριστικό των κόμικς στην ιδιόμορφη αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ εικόνας και γραφής. Καταλήγει με τη δημιουργία του ρυθμού, τη διαχείριση της προσοχής του αναγνώστη και τις τεχνικές καθοδήγησης των αφηγηματικών εντάσεων, που ίσως είναι κοινές σε όλα τα αφηγηματικά είδη, αλλά παρ’ όλα αυτά αποδεικνύονται διαφορετικές ανά περίπτωση.
Το βιβλίο -που απευθύνεται σε επαρκείς αναγνώστες και ειδικούς- προσπαθεί να αντιμετωπίσει με έναν απλό τρόπο ιδιαιτέρως πολυσύνθετα προβλήματα, αντιπαραβάλλοντας μια θεωρία του κειμένου σε μορφή κόμικς με τις υπάρχουσες θεωρίες του κινηματογράφου, του μυθιστορήματος και του ποιητικού κειμένου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος”
Ξενοφών Κοντιάδης
Εκδόσεις: Τόπος (Μοτίβο Εκδοτική)

Ένα πολιτικό και δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Η ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μια αφήγηση που εκδιπλώνεται ακολουθώντας τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της. Μία ιστορία που πηγαίνει πίσω στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ακροδεξιό παρακράτος, ακριβώς πενήντα χρόνια νωρίτερα.
Εκείνο το βράδυ του Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη και η νύχτα στην Αμφιάλη τον Σεπτέμβριο του 2013 όπως τις έζησαν τα θύματα και οι θύτες. Ο σχεδιασμός των δολοφονιών, ο εκφοβισμός, οι θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και συνδικαλιστών, οι απόπειρες συγκάλυψης, το παιχνίδι με το βαθύ κράτος, η σπαρακτική κραυγή της Μάγδας Φύσσα «Γιε μου, τα κατάφερες», η νίκη απέναντι στον φόβο, η αγωνία για την επόμενη μέρα. (Από τον εκδότη)

Η αρχιτεκτονική του κράτους
Μαρία Β. Ανδρονοπούλου
Επιστήμη – δίκαιο
Εκδόσεις: Παπαζήσης

Μέσα από μεγάλο πλήθος στοιχείων, βιβλιογραφίας, συνταγματικών και λοιπών θεσμοθετημένων κανόνων, με πολύπλευρη έρευνα και θεσμική, πολιτική και διοικητική προσέγγιση, η συγγραφέας παρουσιάζει με τρόπο συνοπτικό, αλλά επαρκή και σαφή, τα δομικά στοιχεία που συγκροτούν το κρατικό οικοδόμημα σε επίπεδο πολιτειακό, πολιτικό και διοικητικό.
Η παρουσίαση όμως δεν εξαντλείται σε στατική, περιγραφική μόνο μορφή. Η συγγραφέας, αξιοποιώντας τον πλούτο των στοιχείων και της πληροφόρησης που άντλησε από την έρευνά της, προχώρησε σε παράθεση και της λειτουργίας των θεσμών, για να περάσει στη συνέχεια σε αναλυτική κριτική για ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα θεσμών και λειτουργιών.
Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον προσθέτει το γεγονός ότι η κριτική ανάλυση πλαισιώνεται με μεταρρυθμιστικές προτάσεις που προσδίδουν δημιουργική δυναμική και προστιθέμενη αξία στο έργο, μέσα από μία πρωτότυπη ή καινοτομική για σημαντικά θέματα θεώρηση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα