Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Βιβλία

Αμέρσα, από τη Σμύρνη στην Κρήτη
Κάκια Κοτζάμπαση
Εκδόσεις: Ιτανος
Η Σμύρνη καίγεται. Ο Ελληνισμός της Ιωνίας ξεριζώνεται. Η Αμέρσα μια νέα κοπέλα μόνη με ένα παιδί στην αγκαλιά καταφέρνει να περάσει απέναντι στην Ελλάδα αναζητώντας τη σωτηρία.
Όλα μοιάζουν αβέβαια και οι δοκιμασίες προμηνύονται σκληρές. Για μια νέα, όμορφη κοπέλα τα πάντα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Όλα πρέπει να ξαναρχίσουν από το μηδέν με μόνη περιουσία έναν μπόγο αναμνήσεις. Όμως, σ’ αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο…
Μια ιστορία δοσμένη μέσα από τα μάτια της δημοσιογράφου Κάκιας Κοτζάμπαση, όπως η ίδια τα βίωσε από τις αφηγήσεις της δικιάς της «Αμέρσας» που έμελλε να γίνει το πρώτο της μυθιστόρημα.

Το βιβλίο των χελιών
Patrik Svensson
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
«Δεν μας θυμάμαι να μιλάμε για κάτι πέρα από τα χέλια και πώς να τα πιάσεις, εκεί κάτω στο ρέμα. Βασικά, δεν θυμάμαι να μιλάμε καθόλου. Ίσως επειδή ποτέ δεν μιλούσαμε».
Έτσι ξεκινά Το βιβλίο των χελιών του Σουηδού δημοσιογράφου Patrik Svensson, ένα έργο για το ψάρεμα των χελιών, τη σχέση του συγγραφέα με τον πατέρα του, αλλά και ένα συναρπαστικό χρονικό της πολιτιστικής, μυθολογικής και επιστημονικής ζωής του χελιού, του πιο μυστηριώδους ψαριού στον κόσμο.
Ένα μοναδικό υβρίδιο μεταξύ εκλαϊκευμένης επιστήμης, απομνημονεύματος και φυσιοδιφικής γραφής. Το παράξενο, «άσημο» χέλι είναι απλώς η αφορμή για να διατυπωθούν ευρύτερα ερωτήματα για την επιδίωξη της γνώσης· και για να αφηγηθεί ο συγγραφέας μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες