Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Βιολογικός καθαρισμός στην Παλαιόχωρα μετά από προσπάθειες 30 χρόνων! (φωτ.)

Πραγματικότητα μετά από προσπάθειες 30 ετών είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Παλαιόχωρας που αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέχρι το τέλος της χρονιάς!

Οι τελευταίες “πινελιές” του έργου πέφτουν στον χώρο του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων αφού τα δίκτυα, τα αντλιοστάσια και ο υποθαλάσσιος αγωγός έχουν ήδη κατασκευαστεί. Πλέον οι φορείς της περιοχής εμφανίζονται ανακουφισμένοι καθώς λύνεται ένα πάγιο πρόβλημα -αυτό της διαχείρισης των λυμάτων- της περιοχής.


Στον χώρο των εγκαταστάσεων ξενάγησε τα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της “Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σελίνου” κ. Γιάννης Βαρδουλάκης. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Υπολογίζαμε ότι στα τέλη του χρόνου θα ξεκινούσε η δοκιμαστική λειτουργία αλλά επειδή είχαμε ένα εξαιρετικό εργολάβο για τα μπετά που δούλεψε πολύ εντατικά έχουμε κερδίσει ένα μήνα. Αν συνεχίσουμε έτσι στα τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουμε τη δοκιμαστική λειτουργία. Αν κάτι μας καθυστερήσει θα είναι οι μεμβράνες καθαρισμού που τις φέρνουμε από την Αμερική και υπάρχει ένα θέμα με τα logistics αλλά πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε» τόνισε ο κ. Βαρδουλάκης.
Τα λύματα προερχόμενα από την Παλαιόχωρα αφού διέλθουν από τα αντλιοστάσια (Παλαιόχωρας και Πανοράματος) θα οδηγούνται στα πρώτα συστήματα επεξεργασίας, στη συνέχεια θα περνούν από τις μεμβράνες και θα καταλήγουν σε μια μεγάλη δεξαμενή όπου θα γίνεται η κατακράτηση των τελευταίων ρυπογόνων ουσιών και στη συνέχεια μέσω άλλου αντλιοστασίου το καθαρό νερό που θα προκύπτει θα φτάνει στον υποθαλάσσιο αγωγό 300 μ. Στον Πελεκανιώτη ποταμό κατασκευάζεται επίσης αντλιοστάσιο το οποίο θα συλλέγει τα λύματα σε μια μελλοντική επέκταση του βιολογικού προς την Κουντούρα καθώς σήμερα τα δίκτυα του σταματάνε στο Γραμμένο.
«Ο βιολογικός θα καλύπτει το 98% της Παλαιόχωρας και είναι σχεδιασμένος για την εξυπηρέτηση 7.500 ισοδύναμων κατοίκων και σε ορίζοντας 40ετίας να εξυπηρετεί 15.000 κατοίκους» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σελίνου.
Το σύστημα καθαρισμού με τις μεμβράνες θεωρείται πολύ σύγχρονο και ήδη χρησιμοποιείται και για το βιολογικό καθαρισμό της Σούγιας που λειτουργεί ήδη με επιτυχία. « Το μόνο σίγουρο πως του χρόνου την Άνοιξη οι θάλασσες της Παλαιόχωρας θα είναι 100% πεντακάθαρες χάρις στο βιολογικό. Είναι ένα θέμα που οι πολίτες δεν το έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή μας καθώς καταφέραμε κάτι που για χρόνια ήταν αδύνατο. Ο βιολογικός θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στην Παλαιόχωρα. Θα θέλαμε να καλέσουμε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – όπως προβλέπει και η νομοθεσία – να τοποθετήσουν λιποσυλλέκτες γιατί διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα στο βιολογικό καθαρισμό. Θα τους ενημερώσουμε και εγγράφως το επόμενο διάστημα ότι θα πρέπει να τοποθετήσουν άμεσα λιποσυλλέκτες γιατί διαφορετικά δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσουν καταστήματα χωρίς αυτόν τον αναγκαίο εξοπλισμό » καταλήγει ο κ. Βαρδουλάκης.
Ο βιολογικός θα λειτουργήσει για 10 χρόνια από την κατασκευάστρια εταιρεία για λογαριασμό της ΔΕΥΑ Σελίνου, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, με επίβλεψη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Σελίνου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα