Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Βγήκαν από τη φωλιά τους τα πρώτα χελωνάκια

Συστάσεις για την περίοδο της εκκόλαψης από τον σύλλογο “ΑΡΧΕΛΩΝ”

Τα πρώτα χελωνάκια της φετινής περιόδου για τα Χανιά, βγήκαν χθες από τη φωλιά που είχε οριοθετήσει ο σύλλογος “ΑΡΧΕΛΩΝ” στον Πύργο Ψηλονέρου (φωτ.).

Σύμφωνα με τη Λυδία Κουτρουδίτσου, υπεύθυνη προγραμμάτων Κρήτης του συλλόγου “Αρχελών” στον άξονα Χανίων – Κολυμβαρίου εθελοντές του συλλόγου έχουν οριοθετήσει πάνω από 140 φωλιές, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το προσεχές δεκαήμερο που γίνεται η εκκόλαψη.

Ειδικότερα η κα Κουτρουδίτσου, μιλώντας στα “Χ.ν.” τονίζει: «Οι πρώτες φωλιές έχουν εκκολαφθεί και εύχομαι να έχουμε μια καλή σαιζόν. Επειδή τα χελωνάκια είναι “φωτοτακτικοί οργανισμοί”, δηλαδή έλκονται από το φως πρέπει να αποφεύγουμε τη φωτορύπανση. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Όμως, τα τεχνητά φώτα τα αποπροσανατολίζουν και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους» γι’ αυτό και όπως επισημαίνει, κανονικά όλες οι επιχειρήσεις μετά τις 11 θα έπρεπε να σβήνουν τα φώτα τους. «Επίσης όσοι επισκέπτονται τις παραλίες νύκτα, καλύτερα να μην πλησιάζουν κοντά στις φωλιές, γιατί μπορεί να τα πατήσουν. Κανονικά και όλες ξαπλώστρες πρέπει να μαζεύονται τη νύχτα ή τουλάχιστον να τοποθετούνται σε όρθια θέση».

Όπως διαπιστώνει η ίδια, κάποια μέτρα φαίνεται να είναι δύσκολο να τηρηθούν, ειδικά φέτος. Ωστόσο, ακόμα και οι επισκέπτες, «εάν μάθαιναν ότι όλοι μαζί τα κάνουμε όλα αυτά για να προστατεύσουμε αυτό το σπάνιο είδος, θα καταλάβαιναν ότι η παραλία που επισκέπτονται έχει μια μεγάλη αξία».

Τέλος, τονίζει πως εάν κάποιος δει χελωνάκια να εκκολάπτονται μέσα στην ημέρα, ή να έχουν χάσει τον δρόμο τους, δεν πρέπει να τα πιάσει με γυμνά χέρια ούτε να τα μεταφέρει στην θάλασσα καθώς πρέπει να βρουν τον δρόμο μόνα τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης του συλλόγου για την περίοδο της ωοτοκίας είναι 6936175938.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες