Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Βενιζέλεια: Από γενιά σε γενιά

Τα Βενιζέλεια είναι αθλητικός θεσμός των Χανίων με ευρεία απήχηση από το 1936.
Φέτος, αθλητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στα αγωνίσματα του στίβου και της σφυροβολίας προσπαθώντας να κατακτήσουν την υψηλότερη τιμητική διάκριση.
Ο στίβος όπως και η σφυροβολία, είναι αρχαιότατα και ατομικά αθλήματα. Προϋποθέτουν άριστη σωματική κατάσταση και αγωνιστικό πνεύμα. Ο αθλητής αναμετριέται με τον εαυτό του και την φύση (αέρα και ήλιο) επιδιώκοντας να τα υπερκεράσει.
Η διοργάνωση αθλητικών αγώνων για προσφιλείς και μεγάλους νεκρούς ανάγεται -και αυτή-στην αρχαία εποχή. Μη ξεχνάμε, ότι το 1936 που “γεννιέται” ο θεσμός είναι και το έτος θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Πρώιμες αναφορές για τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις, μπορούμε να αναγνώσουμε στην Ομήρου Ιλιάδα.
Ο θάνατος του επιστήθιου φίλου του Αχιλλέως, Πατρόκλου, από τον Έκτορα, “έριξε” στο πένθος τον αρχηγό των Μυρμιδώνων.
Ο Αχιλλέας, εξοργισμένος και διψασμένος για εκδίκηση φονεύει τον Έκτορα. Γυρίζοντας στο στρατόπεδο των Αχαιών, οργανώνει και εκτελεί την τελετή αποχαιρετισμού του αγαπημένου φίλου του.
Εν συνεχεία, “Ο Αχιλλέας όμως εκράτησε εκεί το στρατό, για να προκηρύξη μεγάλους αγώνες, κι έστειλε κι έφερε από τα καράβια τα βραβεία : τρίποδα λεβέτια κι άλογα και μουλάρια και χονδροκέφαλα βόδια και λυγερές γυναίκες και σταχτωπό σίδερο” (1).
Τα αθλήματα που αγωνίστηκαν οι καλύτεροι των Αχαιών ήταν: αρματοδρομία, πυγμαχία, πάλη, τρέξιμο, μονομαχία, δισκοβολία, τοξοβολία, και ακόντιο.
Προμηθευόμενοι λοιπόν, αυτήν την παράδοση από τις προηγούμενες γενεές, ευχόμαστε, η ετήσια διεθνής συνάντηση στο στάδιο ”Ελενα Βενιζέλου” -προς τιμήν του κρητικού πολιτικού- να συνεχιστεί. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις κερκίδες, υποδηλώνει ότι την θέλει και την έχει ανάγκη.

*O Μιχάλης Σμυρλάκης είναι πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου

ΠΗΓΗ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ :
(1) ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ & ΟΔΥΣΣΕΙΑ
μετάφρασις : Γιάννης Οικονομίδης
Εκδοσεις ”ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΙΒΛΙΑ” Αθήναι 1960


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα