Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Βέμπερ και Μπερέρ εναντίον Τουρκίας

Η επανεμφάνιση του γνωστού στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μιας Βαυαρού Μάνφρεντ Βέμπερ ευρωβουλευτή με συνέντευξή του, προσφάτως στην εφημερίδα “Τα Νέα” δεν μας προξενεί εντύπωση, γιατί ο άνθρωπος το έχει στο αίμα του, να ανακατεύεται παντού, να κατηγορεί όσους δεν του αρέσουν και να επαινεί τους φίλους του.

Αφού εξεφράσθη εναντίον του Τραμπ και υπέρ του Μπάιντεν, δήλωσε ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων στις ΗΠΑ μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου. Συμβιβάστηκε με την πρόθεση της Γερμανίας, ν’ αναπτύξει αγαθή συνεργασία με τη νέα αμερικανική ηγεσία και μίλησε κολακευτικά για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Τον επιχαίρει, που ζητά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας, μια και η Ευρώπη πληρώνει πολλά χρήματα για στρατιωτικό προσωπικό, που διατηρεί σήμερα και για την πρότασή του, να δημιουργηθεί μια “ευρωταξιαρχία” για την άμυνα της Ε.Ε. με σύγχρονες στρατιωτικές δομές.

Του ζητήθηκε η γνώμη για τις προκλήσεις του Ερντογάν και απάντησε ανεπιφύλακτα, ότι η Ε.Ε. στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου πρέπει να κάνει πράξη τις θεωρίες της. Υστερα από τη συνέχεια των παραβιάσεων, το άνοιγμα των Βαρωσίων και την επίσκεψη του Ερντογάν σ’ αυτά πρέπει η Ε.Ε. να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων.

Ο πρόεδρος λοιπόν των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) ο οποίος επί κυβερνήσεως Τσίπρα υποστήριξε την αντιπολίτευση κατηγορώντας τον ελληνικό λαό, ότι «διάγει άνετη ζωή με απολαύσεις» ζητώντας την τιμωρία της κυβέρνησης του έρχεται τώρα να υποστηρίξει τη Ν.Δ. συντασσόμενος με τις θέσεις του Υπ. Εξωτερικών κατηγορεί την Τουρκία που αντί να αντιληφθεί ότι οι εντάσεις με την Ε.Ε. δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα, συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις, χωρίς να προβαίνει στην αποκλιμάκωσή τους.

Ομως εντός της συνέντευξης ο Μάνφρεντ Βέμπερ μέσω twitter υπεγράμμισε ότι το πρόβλημα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας είναι “ευρωτουρκικό” «και δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες Ελλάδα και Κύπρο μόνες τους». Ως τόσο «η Τουρκία απομακρύνεται απ’ τις αξίες της Ε.Ε.». Εστειλε μύνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο «να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρεθεί άλλος τρόπος συνεργασίας με την Αγκυρα, όταν θα είναι προετοιμασμένη. Δεν πάει άλλο. Χρειαζόμαστε δράση όχι άλλα λόγια κατά τον Ερντογάν και των αμέτρητων προκλήσεων του… Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις». Αλληλέγγυος με τον Βέμπερ είναι και ο επίτροπος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. κ. Μπορέλ. Υποστήριξε ότι «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να σταματήσει».

Κατόπιν τούτων ο Ερντογάν θα χάνει τον ύπνο του όλο και περισσότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την 10η Δεκεμβρίου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες