Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

«Βελτιώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας» τόνισε ο Γ. Σταθάκης στο 5ο Ελληνικό Επενδυτικό Forum στη Νέα Υόρκη

“Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνιστά σημείο αναφοράς για την Ελληνική Οικονομία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum στη Νέα Υόρκη που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Γ. Σταθάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης μεταξύ άλλων αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τα συμφωνημένα, γεγονός που έχει βελτιώσει την αξιοπιστία της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στη δυναμική των εξαγωγών και ιδιαίτερα της εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας. Η δραστηριότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και θα ήταν εξαιρετικά σημαντική πρόοδος για την οικονομία εάν το ποσοστό αυτό έφθανε τα επίπεδα της Πορτογαλίας, ήτοι στο 20%.
Για την Ελληνική Οικονομία επεσήμανε ότι θα ανακτήσει το δυναμικό της χαρακτήρα, και τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: κατ’ αρχάς τη ναυτιλία και τον τουρισμό σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους τομείς οι οποίοι προσφέρονται για ανάπτυξη, όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες αλλά και τομείς όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, τα υλικά – κατασκευές και τον τομέα της υγείας.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε: “Μετά και την τελευταία συμφωνία με τους Εταίρους μας και το κλείσιμο της αξιολόγησης, δημιουργούνται συνθήκες αποκατάστασης της σταθερότητας και σοβαρές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας εφόσον όμως συνειδητοποιήσουμε όλοι, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις την σημασία και ανάγκη της υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία και να διεκδικήσει την ανάπτυξη που δικαιούται.
Η παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κου Σταθάκη στο φετινό Forum λειτούργησε καταλυτικά στην επίπονη αλλά αναγκαία διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας ενώ η συμμετοχή των αξιόπιστων και υγιών επιχειρήσεων επιβεβαίωσε τις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας σε ένα ευρύ κύκλο θεσμικών και ιδιωτικών διεθνών επενδυτικών οίκων.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Με το τέλος της πρώτης αξιολόγησης αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία και διανοίγονται καλές προοπτικές για το μέλλον για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και για τη Χρηματιστηριακή Αγορά εν γένει. Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας ακολουθώντας τόσο τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τους Κανονισμούς και τις κοινές Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές, όσο και ένα αξιόπιστο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι: «Στο φετινό Forum παρουσιάστηκαν στο επενδυτικό κοινό της Νέας Υόρκης οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σε κλίμα εμπιστοσύνης, αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προωθούνται οι αποφάσεις που την ακολουθούν. Οι εισηγμένες εταιρείες και οι συμμετέχοντες της Ελληνικής Αγοράς είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις προοπτικές της οικονομίας και των επιμέρους επιχειρήσεών τους στους παριστάμενους θεσμικούς επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν και τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά:
-Σταθερή συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών, τόσο σε όρους κεφαλαιοποίησης όσο και σε όρους ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, με τις κεφαλαιακές ροές από το εξωτερικό να είναι θετικές για τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
-Η Ελληνική αγορά ενώ διαθέτει ρευστότητα, απόλυτα συγκρίσιμη με αυτή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών έχει σημαντικά περιθώρια σύγκλισης σε όρους κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ αφού προσεγγίζει μόλις το 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
-Τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, ήταν ιδιαίτερα θετικά για το 2015. Ειδικότερα, ογδόντα εταιρείες παρουσίασαν κέρδη, εξήντα δύο περιόρισαν τις ζημιές τους, η κερδοφορία βελτιώθηκε (EBITDA +17%), ο κύκλος εργασιών μειώθηκε οριακά κατά 4%, και τέλος, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός παρουσίασε και αυτός μείωση (-6%).
Επιφανείς οικονομολόγοι Διεθνών και Ελληνικών Τραπεζικών Ομίλων, εκπρόσωπος του International Finance Corporation – World Bank Group και Θεσμικοί Επενδυτές συμμετείχαν στην εκδήλωση με τοποθετήσεις τους.
K.X


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα