Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Βαρουφάκης: «Η Ελλάδα αφήνει το Μνημόνιο πίσω» (video)

«Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των Μνημονίων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα η Ελλάδα, μέσα από τη διαπραγματευτική της στρατηγική, κατάφερε να δώσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα και να μιλάμε ξανά για μια Ευρώπη των λαών και για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία.

«Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης. Η διαπραγμάτευση, πρόσθεσε, γίνεται για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα, όπως εξήγησε, αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και να έχεις τη δυνατότητα να πεις όχι σε αυτό που θα σου προτείνουν, αν αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό, στη βάση ότι δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.

Σήμερα, σημείωσε, «δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε».

«Παρά το ότι αντιμετωπίζαμε την ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια ήταν απάνθρωπα ασφυκτικά για μια νέα κυβέρνηση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική και την ιδεολογία. Τον σεβασμό στους κανόνες και στη δημοκρατία. Να μην αποδεχθούμε τη ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μείνουμε όρθιοι, να μη μείνουμε σκυφτοί, ιδίως κάτω από το βάρος της πίεσης και των χρονικών ορίων και των εξελίξεων» τόνισε και πρόσθεσε:

«Να είμαστε όρθιοι με επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μία συμφωνία. Αυτή δεν είναι στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω. Αυτή η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα σε μια μεγάλη κατεύθυνση. Κάθε μεγάλος αγώνας ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα».

«Όταν φύγω από τις Βρυξέλλες θα καταπιαστούμε να παράξουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνηση σε συνδυασμό με τους εταίρους μας. Το Σαββατοκύριακο θα είναι ένα σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι η Ελλάδα αφήνει το Μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συνσυγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε» επισήμανε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι αποφευχθήκαν νέα υφεσιακά μέτρα, αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μειώσεις συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. «Ανατρέψαμε το αποπνιχτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος» πρόσθεσε και τόνισε:

«Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος θα συνάδει, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, με τη δική μας εκτίμηση και των εταίρων μας όσον αφορά τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Για να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας. Να επανεκτιμήσουμε μαζί με το ΔΝΤ και άλλους φορείς ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο συνάδει παράλληλα με την απομείωση του χρέους, στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και να ανακουφιστεί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα. Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν συμφωνημένα, ουσιαστικά θα οδηγούσαν στην πλήρη ασφυξία για τα επόμενα 5-8 χρόνια».

Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε κάποιες δεσμεύσεις» και διευκρίνισε: «Δεσμευθήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτές είναι δεσμεύσεις που εμείς θέλουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε (είτε εργασιακά, είτε κόκκινα δάνεια, είτε ληξηπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος) δεν θέλουμε εμείς οι ίδιοι να έχουν αυτές οι ρυθμίσεις αρνητικό αντίκτυπο».

«Στο τετράμηνο στο οποίο συμφωνήσαμε ότι θα είναι η περίοδος που χτίζουμε μια νέα Ευρώπη, συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπρος μια διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει από τον Ιούλιο και πέρα σε ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ, του οποίου το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς λήγει το Μάρτιο του 2016» κατέστησε σαφές.

Το ΔΝΤ είναι το καθ΄ υλην αρμόδιο να συζητήσει αυτό που λέγεται Debt Sustainability Analysis (Ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους), με τρόπο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και θα έχουν και αυτοί να κερδίσουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες