Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Βάλε στόχο

Στην περιπατητική σχολή που δημιούργησε ο Αριστοτέλης, λέγεται ότι, ο μεγάλος φιλόσοφος συνήθιζε να κάνει τον περίπατο του με τους μαθητές του κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του. Αυτό βοηθούσε τους μαθητές του να αφομοιώνουν καλύτερα όλα όσα άκουγαν. Αργότερα ο Στιβ Τζομπς, επηρεασμένος από τον μεγάλο φιλόσοφο έκανε περιπάτους είτε με τους συνεργάτες του είτε μόνος του για να καθαρίσει, όπως έλεγε, το μυαλό του.

Για πολλούς το περπάτημα είναι το φάρμακο της μοναξιάς. Δυστυχώς, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μοναχική ζωή είναι ο προάγγελος της πρόωρης θνησιμότητας, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως παράμετρος που απειλεί την δημόσια υγεία.

Ο μοναχικός άνθρωπος βρίσκεται σε μια αδράνεια τόσο ψυχική όσο και βιολογική. Το βιβλίο του John Ratey, “The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain” εξηγεί πώς η κίνηση τροφοδοτεί τον εγκέφαλό μας. Τονίζει πώς η κίνηση βελτιώνει την μάθηση και την ψυχική απόδοση, βοηθά στην θεραπεία της άνοιας, του Alzheimer και της γήρανσης του εγκεφάλου και αυξάνει την δραστηριότητα του κροταφικού λοβού που είναι υπεύθυνος για την λειτουργιά των αισθητήριων οργάνων .

ΔΩΣΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ

Κλείσε την πόρτα του σπιτιού σου, βγες έξω και βαλε ένα στόχο.

• Περπάτησε σήμερα στο ενετικό λιμάνι, πέρασε μέσα από τα γραφικά στενά, χάζεψε τα μικρά μαγαζάκια, άκουσε τη μουσική από τους πλανόδιους.

• Αύριο περπάτησε στους Άγιους- Αποστόλους. Ρούφηξε την μυρωδιά του πεύκου και κατέληξε πάνω στο μικρό εκκλησάκι με θέα τον ορίζοντα. Άναψε ένα κερί και κάνε μια προσευχή.

• Το Σάββατο πήγαινε στο Πολυτεχνείο. Πέρασε από τα κτίρια εκείνα που μέσα τους σπουδάζουν οι μελλοντικοί μας επιστήμονες, παρατήρησε την αγρία φύση και πάρε μαζί σου την μυρωδιά της ρίγανης και του θυμαριού.

Στην αρχή σκέψεις θα περικλείουν το μυαλό σου. Δεν πειράζει. Κρατά μοναχά τις καλές.
Αγνάντεψε, παρατήρησε, γέλασε, κλάψε.

Ξεκίνα με τρεις φόρες την εβδομάδα. Η ικανοποίηση που θα νιώσεις με τον εαυτό σου όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου θα είναι αναντικατάστατη.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες