Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

TTIP: Απειλή για τον αγροτικό τομέα

Οι “μυστικές” διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership) έχουν κλείσει τον 13ο γύρο με τη στήριξη της Μέρκελ και του Ομπάμα. Εκτός από το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και τα “δημοκρατικά κεκτημένα” της Ε.Ε., θα πληγεί σημαντικά και ο αγροτικός και κατ’ επέκταση ο τομέας των τροφίμων. Μέσω της TTIP προωθείται ένα βιομηχανικό μοντέλο για τη γεωργία και τα τρόφιμα που μειώνει τις προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Θα καταργηθεί μία από τις βασικές αρχές της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, η αρχή της προφύλαξης, ανοίγοντας τον δρόμο στα μεταλλαγμένα, την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά και την παραγωγή προϊόντων με ορμόνες, αυξητικές ουσίες και αντιβιοτικά. Η θέσπιση αυστηρών κανόνων σχετικά με τα rights (ιδιοκτησία) στους σπόρους και το φυτικό υλικό θα απειλήσει τις τοπικές αγροτικές κοινότητες (ντόπιες ποικιλίες φυτών, ζώων κ.λπ.) και τη γεωργία μικρής κλίμακας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οικονομική ζωή της χώρας μας. Επιπλέον, οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας θα επηρεάσουν αρνητικά τις ετικέτες ποιότητας καθώς και τα κατοχυρωμένα αγροτικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ), όπως λάδια, τυριά, κρασιά, μαστίχα κ.λπ., που αποτελούν τη δυναμική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς και δεν μπορούν να θυσιαστούν.
Ηδη πάνω από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει εναντίον της συμφωνίας, ενώ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν. Εμείς τι κάνουμε; Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση και δημόσιος διάλογος;  Θα πει ένα ‘όχι’ η κυβέρνηση και η Βουλή σε οποιαδήποτε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την ελληνική γεωργία; Είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα