Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Τσίπρας και ΠΑΣΟΚ

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, περιοδεύοντας πρόσφατα στην Κρήτη, δήλωσε και τα εξής “ωραία”, αλλά και παραπληνητικά κατά την άποψή μας: «Το ΠαΣοΚ της πρώτης περιόδου», είπε, «ενέπνευσε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα εκφράζοντας τα οράματα, τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς(!). Ο κόσμος του ΠαΣοΚ που έχει στηρίξει και συνεχίζει να έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που παραμένει εμπνευσμένος από εκείνη την περίοδο»(!).

ΑΛΛΑ, πότε ο Αλέξης Τσίπρας πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στη πρώτη του γέννηση ώστε να “εμβαθύνει” τόσο στην ανάλυσή του; Το πρώτο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα δεν έξέφραζε σε καμιά περίπτωση “τα οράματα, τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς”. Αυτά τα εξέφραζε το ΚΚΕ που ήδη είχε νομιμοποιηθεί… Απλά, το ΠΑΣΟΚ (“Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα”) ήταν τότε το κάτι άλλο που περίμενε δεκαετίες ο απλός πολίτης: περίμενε ένα δημοκρατικό “κίνημα λαού” εναντίον του παλιού καθεστώτος της δεξιάς.

ΚΙΝΗΜΑ που γιγαντώθηκε στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και ήταν φυσικό στην αρχή να περιλαμβάνει πολλά ετερόκλητα στοιχεία. «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», ήταν το σλόγκαν της εποχής: γι’ αυτό περιελάμβανε και όλους εκείνους, δηλαδή, τους δυσαρεστημένους που ήσαν θύματα της δεξιάς ή ήσαν αγανακτισμένοι από την πολιτική του επανακάμψαντος “παλιού” καραμανλισμού. Γι’ αυτό και τα πολλά σφάλματα στην επιλογή των προσώπων και των μελών. Οι συνθήκες, βέβαια, ήταν ώριμες για τη γέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, που, μαζί με τη σοσιαλιστική Γαλλία του Μιτεράν, επηρέασαν όλη την Ευρώπη για δεκαετίες.

ΑΝ ΕΚΤΟΤΕ (1981-1989) υπάρχουν ακόμη “πασόκοι” του τύπου “όπου-φυσάει-ο άνεμος” και «συνεχίζουν -κατά τον Τσίπρα- να έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ», μάλλον θα πρόκειται για καθαρόαιμους ουδέτερους καιροσκόπους “παντός κόμματος”, ή απλά για συμφεροντολόγους. Μπορεί όμως να πρόκειται και για “πρωτοφανές” θαύμα μετάλλαξης πρώην “παλαιοπασόκων”. Αλλά, οι ψηφοφόροι του πρώτου ΠΑΣΟΚ (τέλη της δεκαετίας του ’70 – τέλη δεκαετίας ’80) δεν θα πρέπει να είναι σήμερα όλοι εκείνοι οι φουκαράδες ηλικιωμένοι συνταξιούχοι που χτύπησε τόσο άγρια με τις περικοπές και το νόμο Κατρούγκαλου ο Τσίπρας. Ή μήπως όχι;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα