Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Τσικνοπέμπτη στην περίοδο του κορωνοϊού

Συνήθως εορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη από την αρχή του Τριωδίου, είναι η μέρα που οι κρεατολάγνοι τρέχουν από ψησταριά σε ψησταριά για να τιμήσουν το έθιμο της κρεοφαγίας, να απολαύσουν τα τσικνισμένα κρεατοσκευάσματα από τις υπαίθριες ψησταριές, να συναντήσουν φίλους και γνωστούς και να ευχηθούν τα καλυτέρα σε όλους.

Φέτος η τσικνοπέμπτη θα μας μείνει αξέχαστη καθώς θα τη γιορτάσουμε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία.

Ας ανακαλύψουμε το μαγειρικό δαιμόνιο που κρύβουμε μέσα μας, να προβάλουμε τις δεινές μας μαγειρικές ικανότητες και να τσικνίσουμε στο σπίτι με την οικογένειά μας.

Αν ζούμε σε διαμέρισμα μπορούμε να ψήσουμε στον φούρνο με πολύ καλά αποτελέσματα ή σε ένα σχαροτήγανο, αν έχουμε διαθέσιμο εξωτερικό χώρο, μπορούμε να βάλουμε μια ψησταριά με κάρβουνα. Αλωστε τη νοστιμιά θα την αναδείξει η ποιότητα του κρέατος, που θα επιλέξουμε να ψήσουμε και η μαρινάδα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Επιλέγουμε το κρεοπωλείο της γειτονιάς η ενός σούπερ μάρκετ, αξιολογούμε τα προσφερόμενα είδη, βασική προϋπόθεση να είναι ντόπια, ώστε να έχει αρωματιστεί το κρέας τους από τα βότανα που βοσκούνε και το επίπεδο υπευθυνότητας των εργαζομένων, έναντι σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες και ιούς.

Μαρινάρουμε το κρέας που έχουμε προμηθευτεί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα βότανα της αρεσκείας μας, χωρίς να τα χτυπήσουμε, παράλληλα μπορούμε να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στης παρασκευές μας προσθέτοντας στη μαρινάδα, οξύμελο, βαλσάμικο πορτοκάλι, βαλσάμικο μουστάρδα με μέλι, βαλσάμικο μουστάρδα, βαλσάμικο σύκο, ανάλογα με το είδος κρέατος που επιλέγουμε.

Η χρήση πετιμεζιού αυτούσιου δεν ενδεικνύεται καθώς καραμελώνει πολύ γρήγορα στη ψησταριά.

Οι τοπικές εταιρείες παραγωγής βαλσάμικου έχουν αποσπάσει βραβεία ποιότητας για τα προϊόντα τους. Αξίζει να δοκιμάσουμε, να μαρινάρουμε το κρέας που θα ψήσουμε για μας και την οικογένειά μας ώστε να είναι διαφορετικό όπως και η φετινή μας Τσικνοπέμπτη, άλλωστε θα μας μείνει αξέχαστη.

Μην ξεχάσουμε να προμηθευτούμε και αρκετά λαχανικά εποχής, ώστε να τα κάνουμε ψητά, είναι υπέροχα συνοδευτικά ψητών κρεάτων.

Δοκιμάστε μια φέτα ψητό λάχανο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανθό του αλατιού και βαλσάμικο πορτοκάλι θα σας μείνει αξέχαστο.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες