28.4 C
Chania
Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025

Τροφές που βοηθούν στη μνήµη και συγκέντρωση

Η διατροφή παίζει µεγάλο ρόλο στη σωστή λειτουργία της µνήµης, της συγκέντρωσης και της εν γένει γνωστικής λειτουργίας.

Συγκεκριµένα η λειτουργία του εγκεφάλου µας µπορεί να επηρεαστεί σηµαντικά από τις διατροφικές µας επιλογές, µε ορισµένες τροφές είτε να βοηθούν είτε να εµποδίζουν την ικανότητα µας να συγκεντρωνόµαστε και να θυµόµαστε
Θα µπορούσαµε να αναφέρουµε ως παράδειγµα, τις υπέρ επεξεργασµένες τροφές και τα ποτά µε ζάχαρη, που µπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις παραπάνω λειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά και πολλές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη µνήµη και αυξάνουν την πνευµατική διαύγεια.

Οι βασικές τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου:
Βατόµουρα
Χαρακτηρίζονται και ως «µούρα» του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση βατόµουρων µπορεί να ενισχύσει τη µνήµη και να καθυστερήσει τη βραχυπρόθεσµη απώλεια µνήµης.

Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια σολοµός, πέστροφα, σαρδέλες που είναι πλούσια σε ωµέγα-3 λιπαρά οξέα, µειώνουν τις φλεγµονές, προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βοηθούν τη ροή του αίµατος στον εγκέφαλο.
Μπρόκολο
Το µπρόκολο επίσης είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενεργητικά για τον εγκέφαλο, όπως αντιοξειδωτικά και βιταµίνης Κ, η οποία παίζει µεγάλο ρόλο για εγκεφαλικά κύτταρα
Κολοκυθόσποροι
Η έλλειψη µαγνησίου έχει συνδεθεί µε πολυάριθµες νευρικής φύσεως ασθένειες, όπως ηµικρανίες, κατάθλιψη και επιληψία, ενώ η έλλειψη σιδήρου µπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική συσκότιση και γνωστική εξασθένιση.
Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν µαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Μαύρη σοκολάτα
Η µαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοεδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά, τα οποία συµβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, ενισχύουν τη µνήµη και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα τα καρύδια, είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταµίνη Ε, πρωτεΐνες που βοηθούν και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία.
Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια που ως γνωστό είναι πλούσια σε βιταµίνη C, παίζουν σηµαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, διότι βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, που συµβάλλουν στη µετάδοση µηνυµάτων µεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Προσοχή, όταν πρόκειται να καταναλώσουµε φυσικό χυµό φρούτων και ιδιαίτερα πορτοκαλιών, λόγω της ευαισθησίας της βιταµίνης C να διασπάται γρήγορα από το οξυγόνο του ατµοσφαιρικού αέρα,να προβαίνουµε σε άµεση κατανάλωση τους.

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι Χηµικός, τ. Υπ. Αγοράς Τροφίµων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα