Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Τρεις κορυφαίες συνθέσεις του Mίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής

Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό, ερμηνεύει την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20:30), στο Μέγαρο Μουσικής, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό την διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου.

Πρόκειται για «Το Τροπάριο της Κασσιανής», το πρώτο συμφωνικό έργο του, τη «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα»- κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του- και τον κύκλο τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη.

Με την Ορχήστρα συμπράττει ο καταξιωμένος σολίστ Τάσος Αποστόλου.

Με την ευκαιρία της συναυλίας, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

«Την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής θα ζήσω μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Με τη βοήθεια της Ορχήστρας «Καμεράτα», θα πάω πίσω στον χρόνο, στα 1942, τότε που συνέθεσα το πρώτο αξιόλογο έργο μου, την «Κασσιανή» και αμέσως πάλι στο σήμερα, στην τελευταία μουσική σύνθεση της ζωής μου, τη «Ραψωδία για Ορχήστρα» (2009).

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Ζωή που με αξίωσε να ζήσω μια τόσο συγκλονιστική εμπειρία.

Μίκης Θεοδωράκης

Αθήνα, 21.4.2016

ΥΓ. Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια έγινε η Δικτατορία. Μέσα στον Ωκεανό της Μουσικής στον οποίο έζησα, το γεγονός αυτό φαντάζει μέσα μου σαν μια μαύρη κουκίδα?»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες