Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Τριήμερος εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 στο Σίδνεϊ

Στην ξενιτιά οι Έλληνες μεγαλουργούν ενωμένοι δυνατοί και αυτό φάνηκε ακόμα μια φορά στον φετινό απανταχού της γης Ελληνισμό στέλνοντας στην πατρίδα διδακτικά  μηνύματα πως δεν την ξέχασαν και είναι στο πλευρό της με κάθε τρόπο κάθε στιγμή.  Με αφορμή, λοιπόν, τον τριήμερο εορτασμό για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τα 200 χρόνια απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον βάρβαρο Οθωμανικό ζυγό, οι Έλληνες της παροικίας του Σίδνεϊ Αυστραλίας με καταγωγή από όλη την επικράτεια της ελληνικής ποτισμένης γης με αίμα ηρώων, πανηγύρισαν και αυτή την λαμπρή επέτειο με δημοτική και κρητική μουσική.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον εξαίρετο κρητικής καταγωγής και από τους δύο γονείς του, μουσικό και χοροδιδάσκαλο Μιχάλη Οδυσσέα Πλατύρραχο, καταγράψαμε τα εξής: “Δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας, είμαστε περήφανοι γι’ αυτές και το αποδεικνύουμε συνεχώς όπως και τώρα που τιμήσαμε τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας με τον πλέον αρμόζοντα τρόπο και με τη μουσική του τόπου από όπου ξεκίνησε η επανάσταση. Ήταν καταπληκτικά γιατί θυμήθηκαν οι εν ζωή μεγάλοι σε ηλικία μετανάστες στην Αυστραλία από όλη την Ελλάδα πώς γιόρταζαν στους τόπους που γεννήθηκαν και προπαντός οι νέοι εδώ της δεύτερης και ιδιαίτερα της τρίτης γενιάς που γνωρίστηκαν ακόμα περισσότερο μεταξύ τους. Οι Ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν σε όλα τα ελληνικά σπίτια”.

Ο κ. Πλατύρραχος δεν παρέλλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και που έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιαστούν τα παραδοσιακά όργανα και τραγούδια στο Σίδνεϊ.

 

Στο 64ο επεισόδιο, ξεκινάμε διαδημοτικές μετακινήσεις και σχολιάζουμε την τοπική επικαιρότητα με τον Γιώργο Ουντράκη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες