Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Τριγύρω μας”: Μια παράσταση αγάπης για τον συνάνθρωπο

Όταν οι άνθρωποι συσπειρώνονται για καλό σκοπό, μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν.

Aυτό το αποδεικνύουν η ομάδα στήριξης “Συνάνθρωπος”, το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων αλλά και τα σχολεία 2ο ΕΠΑΛ Χανίων κι Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, που παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση “Τριγύρω μας” σήμερα Πέμπτη κι αύριο Παρασκευή, στις 21:30 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για την αγορά τεχνητών μελών για δύο συνανθρώπους μας.

Η Ελένη Κοτσάκη, μέλος της ομάδας κι εκπαιδευτικός, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, δήλωσε πως «ο “Συνάνθρωπος” είναι μια όμορφη ομάδα ανθρώπων που στηρίζει εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, 11 χρόνια τώρα. Ο στόχος της ομάδας είναι να βρίσκεται δίπλα σε οικογένειες κι ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια κι ευτυχώς η χανιώτικη κοινωνία συνδράμει και με το παραπάνω σε αυτήν την προσπάθεια». Τα τελευταία χρόνια, η στήριξη των σχολείων που βρίσκεται κι η ίδια, το εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά και το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων, με δύο διευθυντές που θέλουν να αφήσουν κοινωνικό αποτύπωμα στην πόλη, είναι συνεχής. «Διαλέξαμε τον Συνάνθρωπο γιατί μπορεί να βοηθήσει σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις» αναφέρει η ίδια.
Φέτος έγινε πραγματικότητα ένας σημαντικός στόχος για τον “Συνάνθρωπο”, η αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ενώ έπειτα αφοσιώθηκαν στην παροχή βοήθειας σε δύο συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από τεχνητά μέλη. Έτσι προέκυψε η όμορφη αυτή πράξη αλληλεγγύης, μια παράσταση αγάπης από πολλούς συμμετέχοντες, ηθοποιούς και συντελεστές, για να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος και να αγοραστούν τα τεχνητά μέλη για τις ξεχωριστές αυτές περιπτώσεις πολιτών στον Πλατανιά που έχασαν τα πόδια τους σε τροχαίο ατύχημα.
Το σπουδαίο, σύμφωνα με την κα Κοτσάκη, του εγχειρήματος είναι πως η ομάδα που ανεβάζει την παράσταση απόψε κι αύριο βράδυ στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων θέλει να περάσει το δικό της κοινωνικό μήνυμα. «Πολύ συγκινητικά και σημαντικά κοινωνικά μηνύματα εμπεριέχει η ίδια η παράσταση αλλά και η πράξη των συμμετεχόντων. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα∙ δεν είναι δύσκολο, αρκεί να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε τον διπλανό μας, τον συνάνθρωπό μας».

 

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βάλια Βαγιωνάκη μιλά εφ’ όλης της ύλης εν όψει των εκλογών

Η ΑΦΟΡΜΗ

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Καλιτσουνάκης, μας διηγείται πώς προέκυψε η ιδέα: «Είχα παρακολουθήσει πέρυσι μια παράσταση με ένα κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για την συγκέντρωση χρημάτων με τα οποία θα γινόταν αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Όλο αυτό με άγγιξε πολύ και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση “Τριγύρω μας” την οποία είχα ήδη γράψει». Ο “Συνάνθρωπος” αγκάλιασε αυτήν την ιδέα και ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησής της και μαζεύτηκε μια ομάδα 20 ηθοποιών από όλες τις θεατρικές ομάδες των Χανίων.
Αυτό χαρακτηρίζει και την πόλη μας σύμφωνα με τον ίδιο, το αναπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς, αλλά και η έντονη καλλιτεχνική παρουσία. Όπως σημειώνει, οι πολλές θεατρικές ομάδες στην πόλη δείχνουν ότι ο κόσμος είναι δραστήριος, δημιουργικός κι “ανήσυχος” σαν τον ίδιο, ενώ παρατηρεί ότι υπάρχει αλληλοστήριξη και λειτουργούν σχεδόν σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πρόκειται για ένα έργο αποτελούμενο από επτά μονόπρακτα σε ένα σπονδυλωτό θεατρικό, τα οποία προσεγγίζουν διάφορα σύγχρονα και μη κοινωνικά ζητήματα, αλλά και διλήμματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η άνοια στην τρίτη ηλικία, η ομοφυλοφιλία κ.ά. Υπάρχει όμως κάτι που δένει αυτές τις φαινομενικά διαφορετικές ιστορίες: «Όλοι οι άνθρωποι θα ταυτιστούν με αυτά που θα δουν επί σκηνής γιατί θα δούμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι» όπως υποστηρίζει ο σκηνοθέτης, εξηγώντας μας πως ανεβάζουν ένα έργο – καθρέφτη της ίδιας μας της κοινωνίας ουσιαστικά. Ο τίτλος της παράστασης ήρθε μετά, βλέποντας ότι τελικά βρίσκονται όλοι κι όλα… τριγύρω μας. Πηγή έμπνευσης για το κείμενο όλα αυτά που βλέπουμε τριγύρω μας, καθώς όπως λέει «όλοι μας βλέπουμε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας π.χ. παρατημένους, περιθωριοποιημένους συνανθρώπους λόγω διαφορετικής “ταυτότητας” κοκ.
Γενικά, αφορά κοινωνικά θέματα γύρω από τα οποία πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου κι αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον να το κάνουμε χωρίς ανταλλάγματα. Ένα χαμόγελο ευγνωμοσύνης εξάλλου είναι αρκετό!». Η ενσυναίσθηση, δηλώνει κλείνοντας, είναι το κλειδί για την αρμονική μας συνύπαρξη στην κοινωνία. Η φιλανθρωπικού χαρακτήρα παράσταση περνάει αυτό το μήνυμα με τον καλύτερο τρόπο: «Πρέπει να βοηθάμε τον διπλανό μας».
Πληροφορίες
Τη θεατρική παράσταση “Τριγύρω μας”, σε κείμενα και σκηνοθεσία Γιώργου Καλιτσουνάκη, παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη 11 και αύριο Παρασκευή 12 Μαΐου, στις 21.30, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, η Ομάδα Στήριξης “Συνάνθρωπος”, σε συνεργασία με το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά. Κρατήσεις θέσεων: 690 605 9602.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα