Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τριγμοί στο παλάτι

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο επίκεντρο της Διεθνούς επικαιρότητας με το Brexit.
Το Brexit που μόλις τώρα άρχισε.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα που δεικνύει προς το Η.Β. από τις αρχές του Ιανουαρίου 2020: το Megxit, όπως πολλοί το αποκαλούν.
Εννοούμε βέβαια την τελευταία απόφαση του νεαρού πριγκιπικού ζεύγους της Μεγάλης Βρετανίας, του πρίγκιπα Harry και της συζύγου του Meghan να απομακρυνθούν στη ζωή τους σαν μέλη της Βασιλικής οικογένειας και, στα λόγια τους, να ακολουθήσουν ένα «νέον προοδευτικό ρόλο» κυρίως εκτός της Βασιλικής οικογένειας (βλ. Dan Stewart, “Α royal restructuring”, TIME, 27 Ιανουαρίου, 2020, σελ. 13).
Η είδηση αυτή έπεσε σαν κεραυνός, τουλάχιστον στους «μη παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ». Είμαι βέβαιος ότι οι ειδήμονες γνωρίζουν τι συνέβη και γιατί ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex πήραν αυτή την απόφαση.
Το θέμα της Βασιλείας αντιμετωπίζεται σε πολλές χώρες και από πολλούς με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένες χώρες αποφάσισαν να αλλάξουν το πολίτευμά τους από Βασιλεία σε Προεδρική Δημοκρατία όπως π.χ. η Ελλάδα με το δημοψήφισμα του Δεκέμβρη του 1974. Πρώην Βασιλείς ή μέλη της πρώην Βασιλικής οικογένειας κατοικούν στις χώρες τους, όπως π.χ. στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ελλάδα.
Οι Σκανδιναβικές χώρες, ή μερικές απ’ αυτές, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, διατήρησαν τις Βασιλικές τους οικογένειες και το πολίτευμα λειτουργεί, όπως φαίνεται, ικανοποιητικά.
Στη Μεγάλη Βρετανία η Βασιλεία γενικά είναι δημοφιλής, παρόλο που μερικές φορές υπάρχουν «φωνές» από αντιβασιλικούς. Τελευταία είχαμε το πρόβλημα με την πριγκίπισσα Diana, το διαζύγιό της με τον διάδοχο Κάρολο και τον τραγικό θάνατό της στο Παρίσι. Υπήρξαν τότε τριγμοί στη Βρετανία.
Το θέμα του Harry και της Meghan έχει δημιουργήσει επίσης συζητήσεις στη χώρα. Ορισμένοι θυμήθηκαν την ιστορία του Edward VIII και της Wallis Simpson κατά τη δεκαετία του 30. Ο Άγγλος πρίγκιπας, ο οποίος συνεδέθη με μια μή γαλαζοαίματη διαζευγμένη Αμερικανίδα, αποφάσισε στο τέλος να αποκηρύξει το θρόνο για να ζήσει στην εξορία με την κα Simpson.
Δεν είναι γνωστοί σε μας και στους πολλούς οι λόγοι γα την απόφαση του Πρίγκιπα Harri και της γυναίκας του. Ούτε είναι γνωστή στο ευρύ κοινό η διευθέτηση που έγινε μεταξύ του παλατιού και του πριγκιπικού ζεύγους. Η τύχη και το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής του πριγκιπικού ζεύγους θα φανεί στο μέλλον.
Προς το παρόν η πράξη του πρίγκιπα και της γυναίκας του υπέδειξε κάποια ιδιάζουσα θέση που έχει η Μοναρχία στην εποχή μας.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες