Το Φρούριο Φιρκά, τη Βίλα Κούνδουρου και το δημοτικό κτήριο στην Απτέρα, θα προτείνουν στον Δήμο Χανίων για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου Χανίων οι φορείς που διαθέτουν λαογραφικό υλικό και συναντήθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης.
Οι περισσότεροι φορείς εξέφρασαν την προτίμηση το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων να στεγαστεί και να λειτουργήσει εντός του ιστού της πόλης των Χανίων, για να είναι πιο προσβάσιμο στο κοινό, καθώς στην Απτέρα θα υπάρχει πρόβλημα απόστασης και φύλαξης.
Πάντως, εκτός από το Φρούριο Φιρκά, τη Βίλα Κούνδουρου και το δημοτικό κτήριο στην Απτέρα ακούστηκαν διάφορες προτάσεις ως εφικτές μεταξύ των οποίων: οι χώροι του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, χώροι της Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα, χώροι δωρητών στην παλιά πόλη, στον Βάμο κ.α.
Επίσης, συζήτηση έγινε και για τον Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα στον Παζινό, ώστε εκεί να γίνει επιμέρους μουσειακή έκθεση υφαντών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν φορείς και ιδιώτες που διαθέτουν πλούσιο λαογραφικό υλικό όπως: το Λύκειο Ελληνίδων με πολύ σημαντική συλλογή, το Πολυτεχνείο Κρήτης που έχει μεγάλη συλλογή λαογραφικού υλικού προσφορά της οικογένειας Φραντζεσκάκη, η ενορία Αγ. Νεκταρίου που διαθέτει συλλογή με 3.000 υφαντά, η δημοτική βιβλιοθήκη που διαθέτει λαογραφικό υλικό, ιδιώτες που διαθέτουν λαογραφικό υλικό, ο πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης κ.ά.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης κ. Γιώργος Κουρμούλης «καταλήξαμε μια επιτροπή, μια αντιπροσωπία των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη να συναντήσουμε τον δήμαρχο Χανίων να του μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας, να ακούσουμε και τη δική του πρόταση και να καταλήξουμε τελικά σε μία».
«Ο προβληματισμός μας είναι ότι όλοι οι φορείς διαθέτουν το λαογραφικό υλικό για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Λαογραφικό Μουσείο, που θα περιλαμβάνει το υλικό όλων των φορέων και όσων άλλων είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Το υλικό που διαθέτουμε εδώ και τριάντα χρόνια θέλουμε επιτέλους να εκτεθεί στο κοινό των Χανίων. Δεν μας ενδιαφέρει ο φορέας και ούτε ζητάμε πρωτοκαθεδρία. Εχουμε μια προτίμηση πάντως να στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων στον ιστό της πόλης. Και αυτό οπωσδήποτε θα το προτείνουμε. Δηλαδή, το Φρούριο Φιρκά, τη βίλα Κούνδουρου και επίσης το δημοτικό κτήριο στην Απτέρα. Συζήτηση έγινε και για τον Αγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα στον Παζινό για να γίνει εκεί επιμέρους μουσειακή έκθεση υφαντών», τόνισε ο κ. Κουρμούλης.
«Υπάρχει η πολιτική βούληση του δήμου Χανίων να ξεκινήσουμε τη διαδικασία άμεσα για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου. Στην πρώτη επαφή με τον δήμο θεωρήθηκε από τους εκπροσώπους του δήμου, όπως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ότι εφικτή ήταν η πρόταση του δημοτικού κτηρίου στην Απτέρα, διότι είναι ιδιοκτησία του δήμου το οποίο όπως είπαν, άμεσα παραχωρούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης και πρόσθεσε «πάντως η πρώτη εισήγηση της Ι.ΛΑ.Ε.Κ. ήταν το Φρούριο Φιρκά, όμως υπάρχει αντίρρηση ότι είναι του υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας που το έχει για δικούς της σκοπούς. Πιστεύουμε όμως, ότι στην ουσία είναι του Χανιώτικου λαού και πρέπει να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Οσο για την καταλληλότητα του κτηρίου, έχουμε διαβεβαιώσεις από επιστημονικά χείλη, ότι είναι κατάλληλο το μέρος, γιατί η ελεγχόμενη υγρασία συντηρεί τα οργανικά αντικείμενα».