Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Τρία χρόνια από την καταστροφή

■ Προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη

Έχουν περάσει 3 χρόνια από την καταστροφική πλημμύρα της 26 Φεβρουαρίου 2019 στον νομό Χανίων και κανείς δεν έχει δώσει βάση από τις αρμόδιες αρχές για τα κυριότερα αίτια της τεράστιας ζημιάς στο περιβάλλον.
Κάθε χρόνο, αρχές Οκτωβρίου περνούσε ο αγροφύλακας και ειδοποιούσε να φύγουν όλα τα κλαδιά από την κοίτη των ποταμών και των χειμάρρων, απειλώντας ότι αν δεν καθαριστεί η κοίτη, θα κάνει μηνύσεις. Οι ιδιοκτήτες των παρόχθιων αγροκτημάτων αναγκαστικά συνετίζονταν. Τώρα και 40 χρόνια απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, δεν διορίζονται αγροφύλακες ή είναι σχεδόν ανενεργοί. Επομένως, κανείς δεν καθαρίζει την κοίτη του ποταμού, πιθανόν πολλοί λίγοι. Το 1985 έκαμε πλημμύρα στο κεντρικό Σέλινο και πήρε όλα τα παρόχθια κηποχώραφα και ελιές μέχρι την Παλαιόχωρα, όπου πήρε χοιροστάσιο και πνίγηκαν πολλά γουρούνια. Ήταν ακαθάριστη η κοίτη απ’ ότι θυμάμαι.
Στη θεομηνία του 2019 τα μικρά κλαδιά παρέσυραν μεγαλύτερα, αυτά ξερίζωσαν μικρά πλατανάκια και οπωροφόρα δέντρα, αυτά μεγαλύτερους πλατάνους και έτσι ο καταπράσινος Κερίτης έγινε σεληνιακό τοπίο.
Αναγκαστικά οι Δήμοι με τους λιγοστούς αγροφύλακες, με την αντιπεριφέρεια και την Πυροσβεστική πρέπει να παρακολουθούν και να επιβάλλουν την καθαριότητα των χειμάρρων. Φυσικά να μη φτιάχνουν οι κάτοικοι ποταμίδες στην κοίτη, για να καλλιεργήσουν, γιατί οι «ποταμίδες είναι του ποταμού και ο ποταμός θέλει τα δικαιώματα του», έλεγαν οι παλιοί μας.

Ιωάννης Καμηλάκης
συν/χος δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα