Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Τραίνο στην Κρήτη: Μια ιστορία 112 χρόνων

Περισσότερο από έναν αιώνα, διαρκεί η συζήτηση για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη. ‘Ένα αίτημα που ορθώς επαναφέρει η Παγκρήτια Ανοιχτή Επιτροπή για την Εγκατάσταση Μέσων Σταθερής Τροχιάς στο νησί μας και δημοσιεύθηκε στα “Χ.ν.”.

112 χρόνια πριν, στις 23/12/1911, μια άλλη χανιώτικη εφημερίδα, η εφημερίδα “Το Σύνταγμα” έγραφε τότε για το τραίνο στην Κρήτη, ζήτημα το οποίο αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης με την επίσης χανιώτικη εφημερίδα “Νέα Έρευνα”, τα εξής:
«Η “Ν. Έρευνα” της οποίας το υπέρ της κυρώσεως της συμβάσεως του σιδηροδρόμου Ηρακλείου-Μεσαράς ενδιαφέρον εξηγείται εκ των βλέψεων, τας οποίας καλύπτει η σύμβασις αύτη, επανήλθεν εις το ζήτημα με την κακοπιστίαν, ήτις την διακρίνει, αλλά και με την υβριστικήν πανοπλίαν, διά της οποίας συνηθίζει να διεξάγη τους αγώνας της. Και εις το τελευταίον αυτής φύλλον, υπό τον τίτλον “ύποπτος ζήλος” επιτίθεται καθ’ ημών διά αοριστολογιών και ύβρεων, θέλουσα να παραστήση ότι το ενδιαφέρον μας εν τω περί ου πρόκειται έργω, είνε ύποπτον και ότι θέλομεν να ματαιώσωμεν το έργον τούτο, παρά το συμφέρον του τόπου…».
Συνεπώς, από το 1911, υπήρχε σύμβαση για σιδηροδρομική γραμμή στην Κρήτη! Μάλιστα σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, το έργο αφορούσε μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής από το Ηράκλειο έως και τη Μεσαρά, η οποία θα περνούσε προφανώς κι από άλλες περιοχές.
Γιατί το έργο δεν προχώρησε και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης -και αντιπαράθεσης- έναν αιώνα τώρα, θα το γνωρίζουν καλύτερα οι διάφορες συντεχνίες που διαχρονικά (όπως διαφαίνεται από τον Τύπο εκείνης της περιόδου) εμπόδισαν την υλοποίησή του, θεωρώντας πως θα βλάψει τα δικά τους συμφέροντα.
Κι όμως η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής, που θα ενώσει την Κρήτη, από άκρη σε άκρη, είναι αναμφίβολα ένα όραμα που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον τόπο και τους ανθρώπους του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα