Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Τουρισμός και υποδομές

» Προς κ. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και κ. Περιφερειάρχη

Προ ημερών, διάβασα στα «Χανιώτικα νέα» ότι είναι επιτακτική ανάγκη για ετήσιο τουρισμό και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όταν ήμουν δάσκαλος στην Κουντούρα και στους Αλιγούς Σελίνου, συζητώντας με φίλους υπαλλήλους και τουριστικούς παράγοντες της Παλαιόχωρας, προβληματιζόμαστε για τις ασήμαντες πιστώσεις οδικών έργων που δίνονταν στα νότια του Νομού, αφού 12 – 13 ψήφους είχαν οι Βόρειοι, με Νομάρχη, Δήμαρχο, Πρόεδρο Τ.Ε.Ε., Πρόεδρο Ε.Γ.Σ., Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, Δικηγορικό Σύλλογο κ.λπ., ενώ εμείς είχαμε 2 – 3 Δήμαρχο, Πρόεδρο Ε.Γ.Σ. Σελίνου.
Ό,τι δηλ. γίνεται στην Ευρώπη. Οι γερμανόφιλες χώρες (πλούσιος βορράς) παίρνουν τεράστια ποσά σε έργα υποδομής και επιδοτήσεις πάσης φύσεως προϊόντων, δηλ. αγροτοκτηνοτροφικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών, αφού έχουν την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή και περνούν όλα τα νομοσχέδια, ενώ ο φτωχός νότος ό,τι απομείνει από το ευρωπαϊκό ταμείο.
Στο Δρομόνερο και μέχρι τον Πάνω Κακόπετρο, ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε με μικρές διαπλατύνσεις τώρα και 40 χρόνια που εισρεύσανε τα χρήματα της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.). Θέλει και νέα διαπλάτυνση το τμήμα Ροδοβάνι – Μονή, όπου οι στροφές είναι ανάποδες, δηλ. κλίνουν προς τα έξω και σε πολλά άλλα σημεία, εννοώ όλα τα νότια.
Στα κεντρικά και βόρεια του νομού, όταν είναι βοριάς, βρέχει και χιονίζει, ενώ στα νότια (Παλαιόχωρα, Σούγια, Σφακιά), λιάζει, και οι ορεινοί όγκοι κόβουν την ένταση των καιρικών φαινομένων και το κλίμα τον χειμώνα είναι ήπιο. Το χωριό Σπανιάκος είναι 600 μ. υψόμετρο και χιονίζει και στην Παλαιόχωρα που είναι 3 – 4 χλμ. σε ευθεία λιάζει.
Όταν βελτιωθούν οι κάθετοι οδικοί άξονες, θα μπορούν τουριστικά γραφεία να κάνουν τον χειμώνα ημερήσιες εκδρομές και να γυρίζουν στα ξενοδοχεία.
Έτσι θα υπάρχει ολοχρονίς τουρισμός, θα ωφελούνται όλοι, πρωτίστως οι εργαζόμενοι, αφού δεν θα περιμένουν το καλοκαίρι να δουλέψουν. Έτσι θα αποκτήσει ζωή και οικονομική ανάσα ο νότος του Νομού, που έχει ερημώσει, ενώ θα ωφεληθεί και ο υπόλοιπος.

Γιάννης Καμηλάκης
Συν/χος διδάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα