Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Τουρίστες στον τόπο τους…

Σφύζουν από ζωή τα Χανιά λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, με την πόλη να αποτελεί και φέτος δημοφιλή προορισμό. Πώς, όμως, θα περάσουν οι μόνιμοι κάτοικοι αυτές τις ημέρες που είθισται να συνδυάζονται με τις διακοπές;

Αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα αυτό, βρεθήκαμε στην οδό Χάληδων και στη Δημοτική Αγορά, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με περαστικούς καθώς επίσης και με καταστηματάρχες και τους πελάτες τους.
Συνομιλώντας με τους Χανιώτες διαπιστώσαμε τελικά πως με κάποιες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι επιλέγουν να περάσουν τον Δεκαπενταύγουστο «απλά και οικογενειακά» καθώς οι επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές εκτός Κρήτης.

 

Ο κύριος Παντελής, συνταξιούχος και μόνιμος κάτοικος της πόλης, είναι ο πρώτος ο οποίος συναντήσαμε στο κέντρο, στη συμβολή των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Χάληδων:
«Φέτος δεν πήγα διακοπές, κυρίως για οικονομικούς λόγους» και προσθέτει «την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου θα την περάσω απλά, οικογενειακά». Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για το επόμενο καλοκαίρι, απαντά πως «με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα δε θεωρώ ότι θα αλλάξει τίποτα. Χωρίς ριζικές αλλαγές στα οικονομικά, δηλαδή αν δεν αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και αν δε μειωθούν οι φόροι, δε θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο».

 

 

KODAK Digital Still Camera

Ο Βασίλης Δαμίγκος, έμπορος θαλασσίων ειδών στην Αγορά μάς είπε: «Δεν πήγα διακοπές το καλοκαίρι γιατί θα πάει η οικογένειά μου και κάποιος πρέπει να δουλεύει
για να μπορούν να τρώνε οι υπόλοιποι. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου θα είμαι στη δουλειά, γιατί κάπως πρέπει να εξυπηρετηθούν τόσα σκάφη και τόσοι επαγγελματίες».

 

Ο κ. Παναγιώτης
Ο κ. Παναγιώτης

Ο κ. Παναγιώτης ιδιοκτήτης καταστήματος στην Αγορά, ανέφερε: «Ο ελεύθερος επαγγελματίας όταν έχει δουλειά, δουλεύει. Τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και όλο το καλοκαίρι θα δουλεύουμε, δεν υπάρχουν διακοπές για εμάς».

 

Συνταξιούχος ο κ. Νίκος που μας δήλωσε: «Πήγα μία εβδομάδα διακοπές εδώ στην Κρήτη, για μπάνια. Τον Δεκαπενταύγουστο θα τον περάσω στο χωριό της μητέρας μου, στη Λιτσάρδα, όπου διοργανώνεται το ετήσιο πανηγύρι».

 

4
η Αγάπη

«Δεν θα κάνω διακοπές λόγω φόρτου εργασίας. Δεκαπενταύγουστο θα περάσουμε στην Παλαιόχωρα, όπου θα πάμε ημερήσια εκδρομή εγώ και η οικογένειά μου», ανέφερε η Αγάπη.

Ο Ευτύχης (Αρ.) και ο Γιάννης (Δ)
Ο Ευτύχης (Αρ.) και ο Γιάννης (Δ)

Ο Ευτύχης (Α) και ο Γιάννης (Δ), καλοί φίλοι και παλιοί συμμαθητές, μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους: «Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου θα την περάσουμε σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο του νομού Χανίων, οικογενειακά πάντα. Διακοπές δεν πήγα ακόμα, ίσως το Σεπτέμβρη κάπου εντός Ελλάδας», λέει ο Ευτύχης.
«Τον Δεκαπενταύγουστο θα είμαι στο χωριό, στο Ακρωτήρι, μαζί με την οικογένειά μου» και προσθέτει γελώντας: «Διακοπές θα πάω πολύ αργότερα, λόγω δουλειάς, μάλλον τα Χριστούγεννα».

 

Διομήδης Αναγνωστάκης
Διομήδης Αναγνωστάκης

Τέλος, συναντήσαμε και τον Διομήδη Αναγνωστάκη, φοιτητή Τ.Ε.Φ.Α.Α, ο οποίος φαίνεται να είναι από τους τυχερούς καθώς, όπως μας ανέφερε, θα ταξιδέψει στην Πολωνία με την κοπέλα του: «Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου θα είμαστε στα Χανιά, τα οποία είναι πολύ ωραία και έχουν πολύ κόσμο αυτή την περίοδο» προσθέτοντας: «Θα πάμε για διακοπές στην Πολωνία σε λίγες μέρες. Θέλουμε να γυρίσουμε όλη την Ευρώπη και έτσι επιλέξαμε την Πολωνία, η οποία είναι ένας αρκετά φθηνός προορισμός».

 

*Ο Ορέστης Μαρινάκης και ο Μανώλης Τσιραντωνάκης είναι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ασκούμενοι στα “Χ.ν.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα