Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Θωρακίζεται” το Λαφονήσι

Συμπόρευση με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου στις κοινές προτάσεις για την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για το Λαφονήσι, από το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου στη συνεδρίασή του χθες το απόγευμα.

Το Δ.Σ. ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία (ψήφισαν οι δημ. σύμβουλοι της παράταξης Μυλωνάκη, ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γ. Φραγκιουδάκης και ο Γ. Μακράκης από την παράταξη Σταθάκη)  τις κοινές προτάσεις των δύο δήμων που έχουν ως στόχο την πλήρη προστασία της προστατευόμενης περιοχής (νήσος, παραλία λαφονησιού μέχρι και το Κεδρόδασος) και την ήπια ανάπτυξη στο υπόλοιπο (Χρυσοσκαλίτισσα, ορεινή ζώνη κα.) . Η παράταξη Σταθάκη ψήφισε την πρόταση του επικεφαλής της  (αναλύεται πιο κάτω).
Τις προτάσεις της επιτροπής των δύο δήμων παρουσίασε το μέλος της και πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κ. Κουκουράκης που επισήμανε πως το ελληνικό κράτος για χρόνια δεν ανταποκρίθηκε  στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία να εκπονήσει ΕΠΜ στις προστατευόμενες περιοχές κάτι που κάνει τώρα με μεγάλη καθυστέρηση. Ανέφερε   πως οι προτάσεις των δύο δήμων  βασίζονται στην ΕΠΜ που είχε εκπονήσει ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου, τις οποίες και είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της η εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει το δημόσιο την εκπόνηση όλων των ΕΠΜ της χώρας . Υπογράμμισε ότι στόχος των δύο δήμων πρέπει να είναι η απόλυτη προστασία της ευαίσθητης περιοχής  (νήσος, παραλία λαφονησιού μέχρι και το Κεδρόδασος), με απομάκρυνση όλων των ΙΧ , λειτουργία δύο μικρών τροχήλατων δημοτικών καντινών, ενημέρωση των επισκεπτών για την περιβαλλοντική αξία της περιοχής κα.  Τόνισε τέλος πως η πρόταση των δύο δήμων είναι να απαλλοτριωθεί από το κράτος  μιας ιδιωτική έκταση 600 στρ.  περιμετρικά της προστατευόμενης ζώνης.
Ο δημ. σύμβουλος Γ. Μακράκης (παράταξη Σταθάκη)  αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας στο παρελθόν να εγκριθεί η ΕΠΜ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου και το ΣΧΟΟΑΠ, και δήλωσε τη συμφωνία του με τις κοινές προτάσεις.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ευθύνες στη δημοτική αρχή ότι προχωρεί στην πρόταση της απαλλοτρίωσης της έκτασης επειδή αγοράστηκε από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη επέρριψε ο κ. Θ. Σταθάκης, παράλληλα μίλησε για κακή διαχείριση από το Δήμο που έχει δυσφημίσει το Λαφονήσι και άφησε αιχμές στο  “Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς” για τον τρόπο λειτουργίας του στην περιοχή.
Επίσης τάχθηκε ενάντια στο να υπάρχουν μόνο δύο δημοτικές καντίνες. «Δεν αμφιβάλω με τις προθέσεις του κ. Κουκουράκη, αλλά  αμφιβάλω έντονα για τη δημοτική Αρχή» είπε και πρότεινε αντί για τις ζώνες «τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην προστατευόμενη περιοχή». Οι αναφορές του κ. Σταθάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δημοτικών συμβούλων που υπογράμμισαν ότι «οι Δήμοι κράτησαν το Λαφονήσι σε καλή κατάσταση».
Απαντώντας ο κ. Κουκουράκης σημείωσε  ότι οι κοινές προτάσεις των δύο δήμων βασίζονται στη νομοθεσία και ότι το Δ.Σ. Κισσάμου από το 2020 είχε πάρει απόφαση για απαλλοτρίωση της έκτασης των 600 στρ. και η οικογένεια Τσατσαρωνάκη έκανε την αγορά δύο χρόνια μετά!
Ακολούθως ο Γ. Φραγκιουδάκης συμφώνησε ότι πολύ σωστά οι δύο Δήμοι καταθέτουν τις προτάσεις τους και ότι η ΕΠΜ έπρεπε  να εκπονηθεί από τη δεκαετία του ΄90 με ευθύνη του κράτους. Δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις αυτές για την προστασία του Λαφονησιού.
«Με τις προτάσεις μας αντιπροτείνουμε να εφαρμοστεί η ΕΠΜ του πρώην Δήμου Ιναχωρίου που όλες οι δημοτικές αρχές Κισσάμου είχαν αποδεχτεί και που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος επισήμανε ο Ν. Κουμάκης που κατηγόρησε τον κ. Σταθάκη ότι «βάζει άσχετα θέματα για να προκαλέσει αναταραχή και δυστυχώς “τσιμπάνε” και κάποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας».
Κάλεσε το δήμαρχο και τους άλλους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν πάνω στην ΕΠΜ και να μην «πέσουν στην παγίδα του κ. Σταθάκη που έλεγε ότι “είναι υπέρ της ΕΠΜ Ιναχωρίου και τώρα λέει άλλα».
Συμπλήρωσε τέλος ότι από το 2020 οι δήμοι είχαν συμφωνήσει στην απαλλοτρίωση και από το 2017 αυτό ήταν πρόταση και του τότε αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη.
Ο Θ. Σκαλιδάκης δήλωσε πως θα στηρίξει την ΕΠΜ γιατί διασώζει το Λαφονήσι από το τσιμέντωμα, ενώ ο Μ. Δερουκάκης τάχθηκε υπέρ της πλήρης απαγόρευσης των ομπρελών.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για τις ξεκάθαρες αποφάσεις που παίρνουμε» τόνισε ο κ. Μ. Θεοδωρογλάκης δηλώντας πως ψηφίζει τις κοινές προτάσεις.
την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γ. Μυλωνάκης μίλησε για “ιστορική απόφαση” και   δήλωσε την πρόθεση του Δήμου να εκπονήσει διαχειριστικά σχέδια για τις προστατευόμενες περιοχές του. Η πρόταση του κ. Σταθάκη που μειοψήφισε ήταν ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ΕΠΜ σε διαβούλευση ώστε να γνωμοδοτήσουμε, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και κάποιους όντως θα τους γράψει η ιστορία.
Οι θέσεις και η πρόθεση μας είναι η απόλυτη προστασία της περιοχής και η διασφάλιση της βιωσιμότητας επιχειρήσεων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας και ειδικά του άξονα Νοπηγεια- Λαφονήσι, για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο η ζώνη προστασίας φύσης να παραμείνει άνευ ομπρελοκαθισμάτων».

«ΝΑΙ» ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Νωρίτερα το  Δ.Σ. Κισσάμου είχε  προχωρήσει σε Θετική γνωμοδότηση υπό όρους  για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων και 1280 κλινών στην θέση Κάμπος Λειβάδια  . Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη  υπέρ της επένδυσης της εταιρείας ΙΚΟΞ (εταιρεία του ομίλου Ανδρεάδη) με τις εξής προϋποθέσεις- όρους:
I. Ο κόμβος πρόσβασης από ΒΟΑΚ προς τον χώρο της επένδυσης πρέπει να είναι από την περιοχή Κορφαλώνα.
II. Να μετακινηθεί ο υπάρχων παλαιός δρόμος ανατολικά του ρέματος «Κακοπέρατος» να μετακινηθεί στο ανατολικότερο σημείο της ιδιοκτησίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του από τους ενδιαφερομένους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Κισάμου.
III. Διατήρηση της όδευσης με χρήση πεζόδρομου και αυτοκινήτων εκτάκτου ανάγκης ( Πυροσβεστικά οχήματα, Ασθενοφόρα) όπως έχει προσδιοριστεί από την μελέτη του Δήμου Κισάμου με θέμα «Σύνδεση περιοχές Νωπήγεια με την πόλη της Κισάμου»
IV. Να ληφθεί υπ΄όψιν η μελέτη του δήμου Κισάμου του παραλιακού μετώπου από Νωπήγεια έως Καστέλλι
V. Το ύψος των κτηρίων να μην υπερβεί τα 7,5 μέτρα (τροποποίηση άρθρου 18 νόμου 2919/2001)
VI. Να διευκρινιστεί το ζήτημα των χώρων στάθμευσης που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησης όπως οχήματα προσωπικού, πελατών, επισκεπτών και λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού
VII. Μέρος της ενέργειας να λαμβάνετε με αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ
VIII. Οι φυτεύσεις να γίνουν με αυτοφυή φυτά της Κρήτης
IX. Στους χώρους φυτεύσεων και χλοοτάπητα η αντιμετώπιση ασθενειών και θρέψης να γίνεται με βιολογικά λιπάσματα
X. Στο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΣΠΔ να περιγράφουν μέτρα προστασία του οικοτόπου με κωδικό 1120*)  Οι όροι αυτοί μπήκαν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισσάμου τα τοπικά συμβούλια Καλλεργιανών και Καλουδιανών και προστέθηκαν προτάσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Θ. Σταθάκη. Ο επικεφαλής της “Λαικής Συσπείρωσης “ κ. Γ. Φραγκιουδάκης τόνισε πως ψηφίζει τους όρους για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ξεκαθάρισε όμως ότι αυτά τα “φαραωνικά σχέδια τρομάζουν”. Σημειώνεται πως η εταιρεία με έγγραφο της έχει αποδεχτεί τους όρους του Δήμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα