Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

«Των γονικών μου Γη ιερή και πώς να σου ξεχάσω»

Εκδοση Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”
Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, μετά τον Εσπερινό της Αγίας Σοφίας, από τον συλλογέα και επιμελητή της έκδοσης Σταμάτη Α. Αποστολάκη, δάσκαλο – λαογράφο και από τον Βαγγέλη  Θ. Κακατσάκη, χωρίς να το έχουμε στην παρουσίαση, λόγω τεχνικού προβλήματος του τυπογραφείου και πολύς κόσμος δεν το έχει γνωρίσει.
Το βιβλίο περιέχει δημοσιεύματα του μακαριστού Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη στη “Φωνή του Αποκορώνου” από τα έτη 1978 μέχρι το 2007.
Ο μακαριστός Γέροντας, εν ζωή, είχε το πατάρι της Αγίας Σοφίας, ησυχαστήριο. Εκεί προσευχόταν και για τον Αποκόρωνα και έγραφε στη “Φ.τ.Α.”. Αναστοράται τα περασμένα, τους γονείς του, τους παππούδες και τις γιαγιάδες που έζησαν σ’ αυτό τον τόπο, αναστοράται τα αιώνια και τα παλιά, το Λάλο και τη Λάλη τ’ Αποκόρωνα και διαπιστώνει ότι λιγοστεύουν οι Αποκορωνιώτες, αργοπεθαίνει η ύπαιθρος, αργοπεθαίνει η Ελλάδα. Αυτοί οι όμορφοι τόποι, το θεόκτιστο εικονοστάσι, τόποι ιεροί και αγαπημένοι, που ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια, αφήσανε τη σφραγίδα των βαθιά στην ψυχή μας.
Διαπιστώνει ότι χάθηκε η καθαρή και ανθρώπινη οικονομία, που πλούτιζε και ομόρφαινε τον τόπο μας και διερωτάται ποιος φταίει για την ερήμωση αυτή;
Εξήντα πέντε δημοσιεύματα στη “Φ.τ.Α.” σχετικά με την Ιστορία, την Παράδοση, την Πίστη των προγόνων μας, αλλά και για την εργατικότητα, την τιμιότητα και την ανθρωπιά των Αποκορωνιωτών και των Κρητικών.
Γράφει για μάχες και βάρδιες των προπάππων μας με τους Βενετσιάνους, με τους Τούρκους, με τους Γερμανούς και μας καλεί να τιμούμε τη μνήμη των και να κρατούμε την αλυσίδα της φιλοπατρίας και της λευτεριάς που μας παραδώσανε εκείνοι, για να τη μεταδώσουμε παραπέρα στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Όπως τονίστηκε και από την οικογένεια Γαλανάκη, τέτοιες προσπάθειες, του Κοινωφελούς Ιδρύματος, αποτελούν σπορά ενός λόγου αληθινού, που θα φυτρώσει στη χέρσα γη της εποχής μας και θα καρποφορήσει στις επερχόμενες γενιές.
Το εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου.
Η έκδοση του βιβλίου «Των γονικών μου Γη ιερή και πώς να σου ξεχάσω», είναι συμπλήρωμα του βιβλίου «Στοχασμοί από την “Αγία Σοφία”» του μακαριστού Γέροντα και παππού της Κρήτης Ειρηναίου, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του και στον Αποκόρωνα.
Το βιβλίο είχε εκδοθεί από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Κοινότητας Παϊδοχωρίου, Αθηνών “Η Παναγία” και Χανίων.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” θεωρεί ιδιαίτερη ευλογία και εξαιρετική τιμή, που παραδίνει στην κοινωνία των ανθρώπων που γνώρισα τον μακαριστό Γέροντα και παππού της Κρήτης και ιδιαίτερα στους Αποκορωνιώτες αυτό το απόσταγμα της σοφίας Του.
(Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο Πετράκη και από τα Γραφεία του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και τα έσοδα θα διατεθούν για το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”.
*δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα