Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Το τσιγάρο ανάβει… φωτιές σε καταστήματα εστίασης στα Χανιά

Ανησυχία στον κλάδο της εστίασης και στα Χανιά φέρνει η εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος και “τσουχτερά” πρόστιμα για τους παραβάτες.

Χανιώτες καταστηματάρχες εστίασης που μίλησαν στα “Χ.ν” εξέφρασαν φόβους για μείωση στον κύκλο εργασιών τους καθώς ο νέος Νόμος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών που είναι μικρά σε μέγεθος ή δεν έχουν αυλή.
Έτσι, αν και πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι ο Νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, εκτιμούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα μαγαζιά τους. Κάποιοι προτείνουν να υπάρξει μια τροποποίηση π.χ με διαχωρισμό σε καταστήματα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, ώστε το μέτρο να είναι πιο λειτουργικό και να μην υποστούν μεγάλη ζημιά.

 

1

ΓΙΑΝΝΗΣ: «Να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι»

«Αν μοιράσουμε τους πελάτες π.χ από τους πενήντα ένα μεγάλο ποσοστό καπνίζει. Αυτό το ποσοστό των καπνιστών αφού δεν θα μπορούν καπνίζουν σε μικρούς χώρος, πολύ απλά δεν θα πηγαίνουν. Το Χειμώνα ειδικά θα δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να βρούνε μια διαφορετική λύση. Εάν ένα μαγαζί διαθέτει χώρους, να διαμορφωθεί ειδικά ένας χώρος για τους καπνίζοντες» μας είπε ο Γιάννης, ιδιοκτήτης μικρού καφενείου στο κέντρο της πόλης.

 

2

ΜΑΝΩΛΗΣ: «Να βρεθεί μια λύση»
« Ήδη οι πελάτες έχουν συμμορφωθεί και δεν καπνίζουν. Βγαίνουν έξω από το κατάστημα από μόνοι τους, εάν θέλουν να καπνίσουν. Αφού απαγορεύεται το κάπνισμα στην Δ. Αγορά, ο Νόμος εφαρμόζεται» μας λέει ο Μανώλης που διατηρεί κατάστημα εστίασης στην Δημοτική Αγορά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση που να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι πελάτες που είναι καπνιστές».

 

3

ΜΑΝΩΛΗΣ: «Θετικό το μέτρο αν και λίγο αυστηρό»

«Ως μη καπνιστής, θεωρώ ότι είναι ένα καλό μέτρο. Λέμε στους πελάτες μας ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και δεν καπνίζουν. Καταρχάς σε περίπτωση που κάποιος θέλει να καπνίσει, ενοχλούνται οι υπόλοιποι που τρώνε. Και από την στιγμή που υπάρχει σε εφαρμογή ένας Νόμος πρέπει να τον τηρήσουμε. Στην εστίαση, οι πελάτες έρχονται για φαγητό και όχι για κάπνισμα. Εάν δεν μπορεί να κάνει καλά τον εαυτό του κάποιος για μια ώρα αυτό είναι άλλο θέμα… Σαν μέτρο,θεωρώ ότι είναι καλό αλλά λίγο παραπάνω αυστηρό από όσο θα έπρεπε. Θα μπορούσε κάποια σημεία του Νόμου να ήταν λίγο πιο ελαστικά. Αλλά κατά τα άλλα, νομίζω ότι ο Νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι καιρός πλέον να αποκτήσουμε κι εμείς παιδεία όσον αφορά αυτό τον τομέα» ανέφερε ο Μανώλης που διατηρεί κατάστημα εστίασης στη Δημοτική Αγορά.

 

4

ΓΙΑΝΝΗΣ: «Προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο»

«Οι πελάτες ήδη σέβονται το νόμο, αναγκαστικά. Αυτοί που είναι μανιώδεις καπνιστές θα πάνε σε έναν χώρο έξω. Ίσως επηρεάσει τους καπνίζοντες που είναι μανιώδεις αλλά νομίζω ότι θα βρούνε χώρους να κάνουν το τσιγάρο τους χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους. Θεωρώ ότι ο Νόμος κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Κάποια στιγμή και στην Ελλάδα θα πρέπει να συμβεί κι αυτό όπως γίνεται στο εξωτερικό» επεσήμανε ο Γιάννης τον οποίο συναντήσαμε σε κατάστημα εστίασης στη Δημοτική Αγορά.

 

5

ΑΝΤΡΕΑΣ: «Είναι θέμα Υγείας»
«Όλα είναι θέμα συνήθειας. Οι ξένοι έχουν στην κουλτούρα τους τον σεβασμό προς το νόμο, οι Ελληνες είναι λίγο… αντιδραστικοί. Το ότι θα κάνει (το Νομοσχέδιο) στα μαγαζιά ζημιά δεν το συζητάμε… είναι γεγονός. Από την άλλη χρειάζεται. Εγώ είμαι υπέρ του Νόμου, αν και καπνιστής. Όλοι οι χώροι (εστίασης) πρέπει να είναι καθαροί. Είναι θέμα Υγείας. Αν θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε σε όλα. Στη γειτονική Τουρκία έχουν εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό Νόμο από το 2005 και μάλιστα αυστηρά» ανέφερε ο Αντρέας που διατηρεί κατάστημα εστίασης στον Κάτωλα.

 

 

6ΠΑΝΤΕΛΗΣ: «Καταστήματα καπνιζόντων και μη καπνιζόντων»
«Θα πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά και όχι εν μέρει. Βέβαια θα επηρεάσει τον κλάδο. Όταν απαγορεύσεις στον καπνιστή να μην καπνίζει μαζί με τον καφέ του, αυτός θα συνεχίσει να έρχεται; Θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα είναι η εξής: μαγαζιά καπνιζόντων και μαγαζιά μη καπνιζόντων. Να δηλώσει δηλαδή ο καταστηματάρχης πως θα λειτουργεί το μαγαζί του. Τόσο απλά» μας είπε ο Παντελής που διατηρεί μικρό καφενείο στο κέντρο της πόλης.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ: Στην εστίαση επιβάλλεται η εφαρμογή του νόμου
«Ο Νόμος είναι Νόμος και εγώ τον εφαρμόζω στον κατάστημά μου, γιατί εγώ δουλεύω με τουρίστες πιο πολύ και από μόνοι τους βγαίνουν έξω και καπνίζουν. Και έτσι συμμορφώνονται και οι δικοί μας. Στην εστίαση ο Νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Για τα μπαρ και τα καταστήματα που λειτουργούν νύχτα δε συμφωνώ να εφαρμοστεί. Στην εστίαση όμως επιβάλλεται» μας είπε ο Μανώλης.

3 Comments

  1. Ζούσα πολλά χρόνια στη Γερμανία και θυμάμαι να έχουν φίλοι καταστηματάρχες όμοιους φόβους με αυτούς που αναφέρονται εδώ.
    Το αντίθετο ομως ήταν το αποτέλεσμα. Σεβόμενοι τους εργαζόμενους αλλά και τους συνανθρώπους,, παιδιά και μη καπνιστές, βγαίνουν πλέον οι καπνιστές έξω από τη πόρτα για ένα τσιγάρο και επιστρέφουν στην παρέα τους. Κανείς δεν έπεσε έξω. Για την μικρή διακοπή τσιγάρου έξω από το κατάστημα αρκεί μια ομπρέλα έξω από την πόρτα και τασάκια. Και στην βόρεια Ευρώπη έχει περισσότερο κρύο από ότι σε εμάς.,
    Το σημαντικό νομιζω είναι η καθολική απαγόρευση. Ο φόβος των καταστηματαρχών μέχρι στιγμής για την εφαρμογή του νόμου , ήταν περισσότερο να μην τους πάρει πελάτες το μαγαζί που δεν εφαρμόζει τον νόμο. Και λόγω έλλειψης ελέγχου και σημαντικών προστίμων, είναι και φόβος κατανοητός.
    Σε τελευταία ανάλυση δεν θέλω να πιστεύω πως μπορεί εμείς οι Έλληνες να είμαστε οι μόνοι θεριακλήδες στην Ευρώπη που με ακοινώνητο τρόπο αγνοούμε τους μη καπνιστές, αλλά και τον νόμο.

  2. Εφαρμογη αντικαπνιστικου νομου στα Χανια ,και στη Κρητη……το νεο ανεκδοτο για γελιο μεχρι δακρυων.Στη περιπτωση βοηθαει ,για τα δακρυα, και ο καπνος…..Θα εχει την τυχη του νομου Λοβερδου .

  3. [Ο καθ ενας μπορει να πινει τον καφε του οπου γουσταρει !! Σε καφενεια καπνιζωντων η μη γιατι δεν γινετε να επιβαλει ο νομος να πινεις τον καφε χωρις τσιγαρο ! απλα αυτος που δεν καπνιζει στα μη και ολοι καλα ! Θελει πολυ σκεψη και μελετη ??? Λαμογιες δημοσιου για να περνουν τα προστιμα .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες