Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Το θαύμα της εφηβείας

«Οι νέοι δεν ξέρουν αρκετά για να είναι συνετοί και γι’ αυτό προσπαθούν το αδύνατο – και το πετυχαίνουν, τη μία γενιά μετά την άλλη».
Περλ Μπακ

Oι έφηβοι του 21ου  αιώνα είναι πιο έξυπνοι και σαφώς καλύτεροι από αυτούς των προηγούμενων γενεών, επιμένουν οι έρευνες των τελευταίων 15 ετών.
«Ερευνα του πανεπιστημίου Stanford δείχνει ότι τα παιδιά της “Γενιάς Ζ” (γέννηση από 1990-2000) είναι πιο έξυπνα, διακατέχονται από στέρεες ερευνητικές δεξιότητες, ψάχνουν και βρίσκουν εύκολα όποια πληροφορία επιθυμούν ενώ παράλληλα αναπτύσσουν οξύτερη κριτική σκέψη. Οι ερευνητές συνέκριναν σύντομες εκθέσεις, μικρά δοκίμια, σε φάσμα που εντείνεται χρονικά από το 1917 έως και το 2006 και ενώ προσδοκούσαν τα πιο μοντέρνα γραπτά να είναι πιο απλά και “τεμπέλικα” , διαπίστωσαν ότι είχαν πολύ καλύτερη τεκμηρίωση και ήταν απείρως πιο σύνθετα και πιο περίπλοκα από τα παλιότερα.».
Χαρακτηριστικά των εφήβων όπως η έντονη ψυχοσωματική ανάπτυξη, η ονειροπόληση, η ιδεολογία, ο οραματισμός, η πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά, το όραμα ενός καινούριου καλύτερου κόσμου, οι επαναστατικές τάσεις, ο αντικομφορμισμός, η ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα, η προσαρμοστικότητα, η ανάγκη για ουσιαστική συντροφικότητα, ο αυθορμητισμός, η αμφισβήτηση, το πείσμα στην εκπλήρωση των στόχων τους, η αγωνιστικότητα, οι πνευματικές ανησυχίες και τέλος η ελπίδα, είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να μένουν και να μας διακατέχουν όλους και για όλη τη ζωή μας.
Όταν ο Πλάτωνας ρώτησε το Μαντείο του Άμμωνα για τη τύχη του κόσμου εκείνο απάντησε: «Εσείς οι Έλληνες είστε και σίγουρα θα μείνετε για πάντα τα αιώνια νιάτα του κόσμου.»
Εάν, λοιπόν, οι νέοι επιλέξουν να αυτοδημιουργηθούν κρατώντας όλα τα παραπάνω και ακολουθώντας τη δική τους πνοή, τη δύναμη της ψυχής τους, το δικό τους χτυποκάρδι, τότε, μόνο θαύματα θα βρίσκουν στο δρόμο τους.
Δεν είναι ένας ή περισσότεροι οι στόχοι που θα βάλετε, μπροστά σας στέκεται η απεραντοσύνη. Ανακαλύψτε αυτό το μοναδικό που είναι και έχει ο καθένας από σας.
Είστε αυτοί που αναπνέετε αστρικό αέρα και από θλιμμένοι και μόνοι μπορείτε να γίνετε  σπουδαίοι, όπως σπουδαίοι γεννηθήκατε. Θεωρείστε τον εαυτό σας διακεκριμένο, σπουδαίο, επιλεγμένο, γιατί έχετε όλα τα χαρακτηριστικά και τα χαρίσματα που χρειάζονται. Όχι, όμως, επιλεγμένο για τούτο και για ‘κείνο, για κυριαρχία, για εμπόριο ή για πολιτική, αλλά  επιλεγμένο για ελευθερία, για γνώση και δημιουργία, αναγνωρίζοντας το ποιοι πραγματικά είστε.
Εάν πιστά ακολουθήσετε  τα χαρακτηριστικά της εφηβείας σας, τότε θα μάθετε να αντέχετε περισσότερα, να ελπίζετε περισσότερο και να περιμένετε το θαύμα που βρίσκεται ήδη δίπλα σας και σας περιμένει.
Όσο στενά κι αν είναι τα σύνορα της χώρας σας, εκεί υπάρχει χώρος για κάθε αρετή, για κάθε ανδρεία, για κάθε μεγαλοπρεπή εκπλήρωση των στόχων σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα