Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Το Σέλινο στη Μάχη της Κρήτης (Ευτύχης Λαμπουσάκης)

Σε δυό πρόσφατα δημοσιεύματά μου στον τοπικό Tύπο υποστήριζα πόσο αναγκαίο είναι να γνωρίζουμε και να καταγράφουμε την ιστορία της οικογένειάς μας, του χωριού μας, της περιοχής μας.

Μια γενική ιστορία της χώρας, δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει τις ιστορίες των οικογενειών, των χωριών, των περιοχών όλης της χώρας.

Τέτοιες προσπάθειες στον νομό Χανίων υπάρχουν λίγες για τις οικογένειες, αρκετές για τα χωριά και λιγότερες για τις επαρχίες. Στο πνεύμα αυτό ο φίλος γιατρός Ευτύχης Λαμπουσάκης εξέδωσε προ τετραετίας ένα μικρό αλλά περιεκτικό βιβλίο για την επαρχία Σελίνου και πρόσφατα ένα άλλο με τον τίτλο «Το Σέλινο στη Μάχη της Κρήτης, κατοχή, αντίσταση».

Βεβαίως δεν είναι δυνατόν και εύκολο να καταπιαστεί κανείς με όλα όσα αφορούν μια επαρχία γιατί θα χρειαζόταν τόμοι πολλοί και ογκώδεις.

Ο Ευτύχης στο πρώτο του βιβλίο σκιαγραφεί την επαρχία και επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη Γεωγραφία, την ιστορία και την οικονομία μόνο. Στο πρόσφατο πέμπτο καταγράφει μια μικρή περίοδο της ιστορίας του Σελίνου, αυτής της μάχης της Κρήτης (1941) της κατοχής και της αντίστασης του Σελινιώτικου πληθυσμού στα χρόνια της κατοχής(1941-1944).

Και άλλοι έχουν ασχοληθεί με την περίοδο αυτή και τα γεγονότα αυτά σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες άλλοτε αποσπασματικά και άλλοτε για ένα συγκεκριμένο γεγονός. Ο Ευτύχης στο βιβλίο του περιγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα της μάχης της Κρήτης, της κατοχής και της αντίστασης στο Σέλινο με χρονολογική σειρά.

Προχώρηση προς Σέλινο (22/5/41).
Μάχες.
Αγριμοκεφάλας και Φλωρίων 23/5/41
Φαράγγι Καντάνου 24/5/41
Κατάληψη Καντάνου και Παλαιόχωρας 25/5/41
Ολοκαύτωμα Καντάνου 3/6/41
Εκτελέσεις στην Παλαιόχωρα 1-10/9/1941
Μεγάλη εξόρμηση στα Σφακιά και Σέλινο. Συλήψεις, εκτελέσεις ομήρων (10/3/42)
Εκτέλεση οχυρωματικού έργου και αγγαρείες.
Εθνική αντίσταση
Μάχη Κουστογέρακου-ολοκαύτωμα των τριών χωριών 29/9/43
Μάχη Αχλάδας 19/11/43
Μάχη Καλόγερου 10/2/1944
Φόνος Χανς Βάχτερ 27/5/1944
Ενέδρα στον Άναβο 4/8/1944
Πυρπόληση Φλωρίων, εκτέλεση 15/2/1944
Οριστική αποχώρηση από Σέλινο 23/9/1944

Το ανάγλυφο της επαρχίας Σελίνου τις απρόσιτες περιοχές, τα φαράγγια τα σπήλαια και τα δάση, ήταν ιδεώδης τόπος για δράση αντιστασιακών ομάδων. Αλλά και οι παράλιες δυσπρόσιτες ακτές ήταν κατάλληλες για προσέγγιση υποβρυχίων και σκαφών επιφανείας χωρίς να γίνονται αντιληπτές. Οι δράσεις όμως αυτές είχαν κυρίως οδυνηρές αντιδράσεις. Συλλήψεις, εκτοπισμοί στα στρατόπεδα εξόντωσης της Γερμανίας φυλακίσεις, και εκτελέσεις,στο κολαστήριο της Αγιάς και πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών.

Αναφέρει έπειτα τα ονόματα των ομήρων αλλά και των φονευθέντων και εκτελεσθέντων κατά (τότε) κοινότητα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου. Ο συγγραφέας αποφεύγει να προβάλει ή να ψέξει πρόσωπο πρωταγωνιστών ή απλών μαχητών γιατί γνωρίζει όπως γνωρίζω και εγώ, ότι αυτό είναι ένα καυτό θέμα για διάφορους λόγους και όποιος καταπιάνεται με αυτό, είναι να τσουρουφλιστεί.

Ένα βιβλίο και γενικά ένα κείμενο πρέπει να είναι σύντομο σαφές και πλήρες. Να περιγράφει και να μην αφήνει στον αναγνώστη ερωτηματικά. Το προσόν αυτό το έχει το υπ᾿ όψη βιβλίο. Πολλά εν ολίγω. Γράφει τα σημαντικά και παραλείπει άχρηστες λεπτομέρειες αδιάφορες για τους πολλούς.

Ο Ευτύχης δεν είναι από τους συνταξιούχους που κάθονται στον καναπέ με τις πυζάμες και τις παντόφλες να βλέπουν τα προϊόντα ή τα υποπροϊόντα της τηλεόρασης, ούτε είναι τακτικός θαμώνας του καφενείου με τον καφέ, την τσικουδιά και το τάβλι. Διαβάζει, γράφει και προσπαθεί να μεταδώσει και στους άλλους ενδιαφερόμενους ή αδιάφορους τους καρπούς των προσπαθειών του.

Να ευχριστήσω τον φίλο μου Ευτύχη και να του ευχηθώ μακροημέρευση, υγεία και δημιουργικότητα. Πιστεύω ότι μπορεί και θα θέλει να μας δώσει κάτι καινούργιο ακόμη.

ΥΓ1. Βιβλία Ευτύχη Λαμπουσάκη

1. Η ιατρική περίθαλψη στην επαρχία Σελίνου…2013
2. Επαρχία Σελίνου…2017
3. Τα Ασκληπιεία της Κρήτης 2019
4. Η οικογένεια Λαμπουσάκηδων 2020
5. Το Σέλινο στη μάχη της Κρήτης, κατοχή, αντίσταση 2021.

ΥΓ2. Ταυτότητα του παρόντος βιβλίου

Διαστάσεις:19Χ24εκ.
Σελίδες 150
Έκδοση Τυποκρέτα Α.Ε. 2021

ΥΓ3. Και από την στήλη αυτή να επαναλάβω την πρότασή μου, στον Δήμαρχο Καντάνου –

Σελίνου, για αντικατάσταση των πλακών και στη Αγριμοκεφάλα και στα Φλώρια.

ΥΓ4. Γερμανική παρουσία στο Σέλινο κατά την κατοχή.

1. Παλαιόχωρα αρκετή δύναμη όλο το διάστημα
2. Στροβλές φυλάκιο 20 ατόμων (στο σπίτι μας) Μάρτιος –Νοέμβριος 1943.

ΥΓ5. Αμαξωτοί δρόμοι στο Σέλινο την εποχή αυτή.

1. Ταυρωνίτης –Κάντανος –Παλαιόχωρα.
2. Μύλος –Στροβλές –Αρχοντικός ( προς Βουτά)

ΥΓ6. Θύματα επαρχίας Σελίνου κατά την μάχη της Κρήτης και την Κατοχή .

Νεκροί 247
Πληθυσμός (1945) 11.819
Ποσοστό 2,06%
Κοινότητες 16.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα