Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Το σαράκισμα ενός βουνού- οροσειράς

Κύριε Διευθυντά,

Το Ακρωτήρι Χανίων- Μελέχας- έχει τη δική του προσωπικότητα· ιδιαίτερη, δυνατή, απέριττη. Είναι ευλογία θεού που τα βουνά του δεν είναι ανάμεσα του και της πόλης μας, ούτε στη μέση του, αλλά σχετικά στην άκρη και προς βορρά. Έτσι και από τους βοριάδες προφυλάσσουν και κινούμενοι προς το ακρωτήρι ή ευρισκόμενοι εκεί, από τα περισσότερα σημεία του έχουμε μια σχετικά συνολική θέα. Θέα με όμορφο πρόσημο τα βουνά του. Και τα βουνά αυτά είναι μια αξιόλογη οροσειρά. Όχι μόνο σαν φυσική οντότητα, αλλά και για τους θησαυρούς που περιέχει: τον Σταυρό, το σπήλαιο του Περρά, τα υπέροχα μοναστήρια, το καθολικό με το σπήλαιο του Ιωάννη, τις υπόλοιπες φυσικές ομορφιές, παραλίες, κ.λπ.
Δυστυχώς και με μεγάλη μου στενοχώρια βλέπω ότι αυτή η οροσειρά “θησαυρός” σιγά- σιγά αλλά σταθερά πριονίζεται. Προφανώς λόγω λατομικών δραστηριοτήτων εκεί. Δεν είμαι ενάντια στις ιδιωτικές δραστηριότητες, αυτές εξάλλου κρατούν την ελληνική οικονομία ζωντανή. Όμως είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να πρέπει να καταστρέψουμε τη μοναδική μορφή της αγαπητής και χαρακτηριστικής οροσειράς του Ακρωτηρίου μας. Ενός είδους “σήμα κατατεθέν”.
Η γνώμη μου είναι να σταματήσει αμέσως η διεύρυνση του ανοίγματος που δημιουργήθηκε και να οργανωθεί η μεταφορά μπαζών και γενικά κατάλληλων υλικών εκεί, ώστε η οροσειρά να επουλωθεί και ν’ αποκτήσει πάλι το πρώτο κάλλος της. Η εταιρεία, γεωλόγοι, ίσως το Πολυτεχνείο και ο Δήμος μας ας συνεργαστούν για την καλύτερη λύση.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Λακ. Τσουρουνάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα