Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Το προσκύνημα του Αγ. Ευτυχούς στα Τσισκιανά Σελίνου

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του Γιάννη Τζεμανάκη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού, με τίτλο “Το προσκύνημα του Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου) στα Τσισκιανά Σελίνου”.

Ο συγγραφέας κατάγεται από το χωριό αυτό και είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησε στο να γίνουν μεγάλης έκτασης εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, στην εκκλησία του Αγίου Ευτυχίου, που γιορτάζει στις 24 Αυγούστου.
Στην αρχή του βιβλίου βρίσκουμε ένα κείμενο του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, καθώς και χαιρετισμό του σημερινού μητροπολίτη, του σεβασμιότατου κ. Αμφιλοχίου.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας παρέχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις σχετικά με το ποιο είναι το σωστό όνομα του Αγίου, που τιμάται στην εκκλησία αυτή. Για το θέμα αυτό παρουσιάζει τις διάφορες απόψεις και μαρτυρίες ( Φουρναράκης , Μαδεράκης, Σειστάκης) αλλά και του μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου ο οποίος τον ομολογεί ως ναό του Αγίου Ευτυχούς. Στη συνέχεια καταγράφει και σημειώνει πως η εκκλησία τιμά 2 Αγίους με το όνομα Ευτυχής και 15 με το όνομα Ευτύχιος, τους οποίους και παραθέτει για να τους γνωρίσουμε. Ετσι μας κάνει γνωστό ότι το σωστό όνομα του Αγίου που τιμάται στις 24 Αυγούστου και επομένως σε αυτόν είναι αφιερωμένος ο ιερός ναός στα Τσισκιανά, είναι του Αγίου μάρτυρος Ευτυχούς, μαθητού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Παράλληλα όμως γράφει: «Εξάλλου και σε ότι αφορά το όνομα «Ευτύχιος» η «Ευτυχής», θέλουμε να επισημάνουμε ότι η δύναμη του λάθους ή και της συνήθειας είναι, πολλές φορές ακατανίκητη. Στο Σέλινο ο Αγιος ακούγεται ως άγιος Ευτύχης αλλά και ως ‘Αγιος Ευτύχιος».

Σε ένα από τα κεφάλαια που ακολουθούν γίνεται αναφορά σε περιστατικά που προσκυνητές ζήτησαν και έλαβαν τη βοήθεια του Αγίου στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων τους. Επίσης αναφέρεται και η θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου δίδονται πληροφορίες για την κατασκευή του ιερού ναού, καθώς και για τις παμπάλαιες τοιχογραφίες που υπάρχουν σε αυτόν.

Μέσα στις 140 σελίδες του εικονογραφημένου με έγχρωμες φωτογραφίες βιβλίου, υπάρχει ύλη για πολλά θέματα σχετικά με τον Άγιο και τον ιερό του ναό στα Τσισκιανά.
Ενα κεφάλαιο που εντυπωσιάζει αναφέρεται στις βαφτίσεις που έγιναν στο ναό αυτό . Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο: «Ο αριθμός των βαπτίσεων που έχουν γίνει διαχρονικά στο ναό του Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου), αναμφίβολα ξεπερνά κάποιες χιλιάδες που είναι αδύνατον να βρεθούν και να καταγραφούν». Για τις βαφτίσεις που τελέστηκαν, γίνεται παρουσίαση μερικών πολύ παλαιών σχετικών δημοσιευμάτων, αλλά και στοιχεία από το βιβλίο βαπτίσεων της Ενορίας Καμπανού (1971-1987) και Σκάφης (1971-2020), Ροδοβανίου , Σέμπρωνα και πλήθος προσωπικών μαρτυριών. Ετσι βρίσκουμε ένα μεγάλο πλήθος από άτομα που βαπτίστηκαν εκεί, τα περισσότερα των οποίων πήραν το όνομα Ευτύχιος η Ευτυχία.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου υπάρχουν αρκετά στοιχεία από τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για τη συντήρηση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ιερού ναού, που τελικά μπόρεσε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Εγώ θυμάμαι από τότε που ήμουν μικρός, ότι το προσκύνημα του Αγίου Ευτυχίου, όπως το λέγαμε, ήταν ένα από τα κυριότερα στην επαρχία Σελίνου. Πλήθος από προσκυνητές πήγαιναν κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Αγίου. Τον θεωρούσαμε Άγιο θαυματουργό, και γι αυτό οι περισσότερες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής έδιναν το όνομα του σε παιδιά τους. Αυτό συνέβη και στην πολυμελή οικογένεια του πατέρα μου, που έδωσε το όνομα Ευτύχης και Ευτυχία σε 2 από τα παιδιά του.

Ο Γιάννης Τζεμανάκης, πέραν των όσων έκανε για να συντηρηθεί και αναμορφωθεί ο χώρος του ιερού ναού, έγραψε ένα πολύ ωραίο βιβλίο, σίγουρα καταβάλλοντας μεγάλο κόπο για να συγκεντρώσει τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από την πώληση του βιβλίου διατίθενται για τη συντήρηση και ανάδειξη του ναού, όπως σαφώς αναγράφεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Συγχαίρω τον συγγραφέα, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου. Εύχομαι, χρησιμοποιώντας τις ιδιαίτερες ικανότητες του, να συνεχίσει να γράφει βιβλία που αφορούν την επαρχία μας, το Σέλινο, για την οποία τρέφει ξεχωριστό ενδιαφέρον και αγάπη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα