Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το πολιτικό μας προσωπικό και οι… εταίροι

Έγινε λοιπόν η διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία είναι κατά τους οικοδεσπότες, η συνέχεια της πρώτης Διάσκεψης για την Λιβύη που έγινε τον Ιανουάριο του 2020.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν 16 κράτη και οργανισμοί, Στην πρώτη διάσκεψη οι… εταίροι μας Γερμανοί δεν μας είχαν καλέσει, παρόλο που έχουμε κοινά σύνορα με τη Λιβύη. Στη δεύτερη διάσκεψη, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή μας, με το αστείο επιχείρημα, ότι συμμετέχουν όσοι παραβρίσκονταν στην πρώτη. Το ότι η Τυνησία δεν συμμετείχε τότε, αλλά προσκλήθηκε… δεν τους απασχολεί και πολύ τους… εταίρους, γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι να μην δυσαρεστήσουν τους πραγματικούς τους, εταίρους και συνεργάτες, από τα παλιά… από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν στρατιωτικός σύμμαχος της Γερμανίας – Αυστροουγγαρίας… και συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου. Πολέμου, όπου η ναζιστική Γερμανία επέτρεψε κατ’ αρχήν την ουδετερότητα της Τουρκίας, και κατόπιν υπέγραψαν εν μέσω πολέμου, σύμφωνο φιλίας για να μην βλαφτούν οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Και βεβαίως δεν τους απασχολεί το ότι είμαστε… εξαιρετικά δυσαρεστημένοι… όπως διαμήνυσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αφού στην πράξη δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Το πολιτικό μας προσωπικό περί άλλων τυρβάζει.

Σήμερα έχουμε μια Γερμανία όπου μετά την επανένωση της, φαίνεται να προβάλει έντονα την επιθυμία της να κυρίευση την Γηραιά ήπειρο, αυτήν την φορά με οικονομικό πόλεμο και την εξαθλίωση των αδυνάτων… να θυμίσω την αρπαγή των αεροδρομίων μας… Έχουμε και μια Τουρκία,όπου προβάλει επίσης την επιθυμία της να ξαναγίνει η Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ανέκαθεν λοιπόν οι δυο πρώην Αυτοκρατορίες… οι οποίες μάλλον θέλουν να ξαναγίνουν… διασφάλιζαν και έθεταν σε προτεραιότητα τα οικονομικά τους συμφέροντα και σε δεύτερη μοίρα έννοιες όπως Διεθνές δίκιο, Ευρωπαϊκή Ένωση και κοινά συμφέροντα για τα κράτη – μέλη. Εφόσον λοιπόν η Τουρκία δεν ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας μας ήταν αυτονόητο, ότι το Βερολίνο θα ευθυγραμμιζόταν. Μάλιστα ο υφυπουργός εξωτερικών του Βερολίνου, ήταν ξεκάθαρος: – «θέλουμε εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά δεχόμαστε ότι η Τουρκία διαδραματίζει τελικά έναν εποικοδομητικό ρόλο και σταματά την επιθετικότητα» προσθέτοντας την υποστήριξη της Γερμανίας για ένα διαρκή διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας… Με άλλα λόγια, κάντε εσείς διάλογο όσο θα κάνουμε εμείς μπίζνες…

Η Αγγλία σαν μεγάλη δύναμη δεν μπορούσε να ανεχθεί τέτοιες αυτοκρατορικές συμπεριφορές και αποχώρησε.

Εμείς βέβαια δεν ήμαστε Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά υπάρχουν επιχειρήματα που θα μπορούσαμε να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε… Μεταφέρω από την ομιλία του βουλευτή Dr Gregor Gysi (Die Linke) στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας:

«….αναρωτιέμαι γιατί δεν ισχύει η βασική αρχή pact sunt servanda δηλ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, για το υποχρεωτικό δάνειο που το ναζιστικό καθεστώς απαίτησε από την Ελλάδα και που είχε αρχίσει την αποπληρωμή, πράγμα που σημαίνει, ότι οι ίδιοι οι Ναζί το είχαν αναγνωρίσει ως δάνειο. Ο ίδιος ο Χίτλερ το είχε αναγνωρίσει. Γι’ αυτό λοιπόν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που είναι νομικά διάδοχος του καθεστώτος των Ναζί, πρέπει επιτέλους να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για τους όρους της αποπληρωμής του δανείου….». Αυτά από τον Γερμανό βουλευτή, ο οποίος υπογραμμίζει, ότι δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και πολιτικής και ηθικής υποστήριξης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

Ακούσατε ποτέ τέτοια επιχειρηματολογία από Έλληνες βουλευτές; Ακούσατε ποτέ να προβάλλονται τέτοιες απαιτήσεις από πολιτικά κόμματα; Απ’ ό,τι θυμάμαι αυτά μας υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση… σαν κυβέρνηση η σιωπή που του επέβαλε η γερμανική κυβέρνηση, έγινε πλήρως αποδεκτή. Απ’ ό,τι βλέπω και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διεκδικήσει αυτό που μας ανήκει. Ας είναι καλά ο Dr Gysi και το κόμμα του που δίνουν βαρύτητα σε πολιτικές και ηθικές αξίες. Απ’ ό,τι φαίνεται κάπου υπάρχει κάποια Αριστερά που συνεχίζει να ονειρεύεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα