Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Το παιχνίδι- πείραμα που δείχνει εάν ένα παιδί εξελίσσεται φυσιολογικά (vid)

Tο αγοράκι και το γοριλάκι φαίνονται να επικοινωνούν απόλυτα μέσα από το παιχνίδι. Μια κρύβει το παιδί το πρόσωπό του για να διασκεδάσει το γοριλάκι και μια το γοριλάκι κρύβεται πίσω από το δένδρο και μετά φανερώνεται για να κάνει τον μικρό μπόμπιρα να γελάσει. Το «peek a boo», όπως το λένε οι αγγλόφωνοι ή «κου κου τσα», όπως το λέμε στην Ελλάδα, είναι ένα φυσικό παιχνίδι, απλό και χαριτωμένο. Όμως, για τους ψυχολόγους έχει μεγαλύτερη σημασία, αφού μπορεί να προσδιορίσει αν το παιδί μπορεί να αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα στον χώρο.

Αποτελεί δηλαδή ένα ιδανικό πείραμα που χρησιμοποιούν η εξελιγκτική ψυχολογία και η νευροεπιστήμη για να διαπιστώσει το επίπεδο της γνωστικής ανάπτυξης του παιδιού όσον αφορά την επεξεργασία των πληροφοριών και την αντιληπτική του ικανότητα.

Η αντίληψη της σταθερότητας της θέσης ενός αντικειμένου είναι σημαντικό στάδιο της γνωστικής ανάπτυξης για τα βρέφη. Στα πρώτα στάδια αισθητικοκινητικής, τα βρέφη είναι εντελώς ανίκανα να κατανοήσουν τη μόνιμη θέση εντός αντικειμένου. Αρχίζουν να αποκτούν αυτή την ικανότητα μετά από 8 – 9 μήνες και αν δεν την αποκτήσουν, μπορεί να προσπαθούν να φτάσουν αντικείμενα σε θέσεις που δεν θα έπρεπε να είναι.

Τα παιδιά λατρεύουν το «peek a boo» ίσως γιατί τους ενθουσιάζει να βλέπουν ξαφνικά να εξαφανίζεται κάτι από μπροστά τους και αμέσως μετά να εμφανίζεται και πάλι. Ταυτόχρονα όμως, μαθαίνουν ότι τα πράγματα υπάρχουν γύρω τους ακόμη κι αν δεν τα βλέπουν. Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα.

Σύμφωνα με το BBC, σε ένα πείραμα των ερευνητών Gerrod Parrott and Henry Gleitman, κάποιος ενήλικας έκρυψε με τα χέρια το πρόσωπό του και μόλις το αποκάλυψε εμφανίστηκε ένας άλλος ενήλικας.

Τα παιδιά έδειξαν να ενθουσιάζονται λιγότερο, ειδικά τα μικρότερα. Το ίδιο συνέβη και όταν ο ενήλικας αποκαλύφθηκε σε διαφορετική θέση από αυτή στην οποία βρισκόταν όταν έκρυψε το πρόσωπό του.

Ανεξάρτητα από τη συμβολή στην επιστήμη, το «peek a boo» ή «κου κου τσά», είναι ένα καλό παιχνίδι για τα παιδιά και όπως φαίνεται στο βίντεο, και για τα γοριλάκια….

 

 

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες