Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Το νέο βιβλίο του Ευτύχη Λαμπουσάκη

Πριν από λίγο καιρό είχα την χαρά και την τιμή να μου δοθεί το νέο βιβλίο του διακεκριμένου γιατρού, και πρώην Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, κ. Ευτύχη Λαμπουσάκη.
Το βιβλίο αυτό έχει τον τίτλο «ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗ –ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» και εκδόθηκε το 2021.
Όπως είναι γνωστό, η γενναία αντιμετώπιση των Γερμανών εισβολέων αποτέλεσε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας, αφού οι Κρητικοί τους πολέμησαν ηρωικά θέλοντας να προστατέψουν την ελευθερία τους.
Την περίοδο της Μάχης της Κρήτης οι Σελινιώτες πολέμησαν τους κατακτητές στα πεδία της ρίψεως των αλεξιπτωτιστών, όπως στο Γαλατά, την Αγιά και αλλού, αλλά κυρίως κατά την προώθηση τους προς την Παλαιόχωρα, οπότε και δόθηκαν μάχες στα Μεσαύλια, στα Φλώρια και στο Φαράγγι της Καντάνου.
Μετά την κατάληψη της Κρήτης, πολύ σύντομα άρχισε να αναπτύσσεται η Εθνική αντίσταση. Η αντιστασιακή δραστηριότητα που σημειώθηκε στην επαρχία Σελίνου ήταν πολύ μεγάλη.
Ο συγγραφέας προφανώς λόγω της μεγάλης αγάπης του στην επαρχία της καταγωγής του, θέλησε να γράψει ένα βιβλίο και να αναφερθεί συνοπτικά στα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτήν κατά τις περιόδους της Μάχης της Κρήτης και της αντίστασης που ακολούθησε.
Στo βιβλίο του γράφει πως: «προσπάθησα να δώσω όσο πιο αντικειμενικά απλά και κατανοητά μπορούσα τα γεγονότα, κατά χρονολογική σειρά που συνέβησαν, καθόσον δεν γνωρίζω να υπάρχει σήμερα ολοκληρωμένη, και όχι αποσπασματική καταγραφή των συμβάντων εκείνης της περιόδου».
Ακολούθως αναφέρει πως η συγγραφή του βιβλίου βασίστηκε αποκλειστικά στη μελέτη βιβλίων, κειμένων και άρθρων που γράφτηκαν από ανθρώπους οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετώπισε γράφει ότι: « σε πολλά από τα κείμενα και άρθρα που μελέτησα, κυρίως σ’ αυτά που αναφέρονται στο κεφάλαιο της Εθνικής Αντίστασης στο Σέλινο, υπάρχουν αρκετές αντιφάσεις και ανακρίβειες , που αντί να διαφωτίζουν, διαστρεβλώνουν και συσκοτίζουν την αληθινή εξέλιξη των γεγονότων.» . Γιαυτό αναφέρει πως πιθανόν να υπάρχουν λάθη και παραλήψεις, παρά την επιθυμία του να περιοριστούν στο ελάχιστο. Επίσης ότι το θέμα της Γερμανικής κατοχής στο Σέλινο δεν έχει εξαντληθεί. Πολλά έχει να προσθέσει στο μέλλον όποιος καταπιαστεί με αυτό.
Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην προέλαση των Γερμανών στο Σέλινο κατά την Μάχη της Κρήτης και για τις συγκρούσεις που έγιναν στην Αγριμοκεφάλα – Μεσαύλια, στα Φλώρια, στο Φαράγγι της Καντάνου . Επίσης για την κατάληψη της Καντάνου και της Παλαιόχωρας, για το ολοκαύτωμα της Καντάνου , για τις εκτελέσεις που έγιναν στην Παλαιόχωρα τον Σεπτέμβριο του 1941 , για τα οχυρωματικά έργα που κατασκεύαζαν και για τις αγγαρίες που επέβαλαν οι Γερμανοί στους κατοίκους της περιοχής.
Ακολουθεί η περίοδος της Εθνικής αντίστασης και γίνεται αναφορά σε πολλά από όσα συνέβησαν στην περιοχή του Σελίνου, όπως για τις οργανώσεις ΕΟΚ και ΕΑΜ, για τη Μάχη στο Κουστογέρακο και την καταστροφή των τριών χωριών , για τη Μάχη της Αχλάδας, για τη Μάχη στον Καλόγερο, για την εκτέλεση του Χανς, για τη Μάχη στον Αναβο, για τις συλλήψεις και την αποστολή στα Γερμανικά στρατόπεδα πολλών κατοίκων, κτλ.
Το έργο τελειώνει με ένα συνοπτικό χρονολόγιο των κατοχικών γεγονότων, με διάφορα αριθμητικά στοιχεία , αναφορά σε Γερμανούς στρατιωτικούς διοικητές, και παράρτημα με φωτογραφίες από το έργο του Lidio Cipriani.
Στο βιβλίο υπάρχουν πλήθος από φωτογραφίες προσώπων που είχαν σχέση με την αντίσταση η σκοτώθηκαν από τον εχθρό.
Εχω την άποψη πως ο συγγραφέας κατόρθωσε να αποφύγει αυτό που πολλές φορές παρατηρούμε να κάνουν διάφοροι όταν γράφουν άρθρα η βιβλία για την Εθνική αντίσταση.
Δηλαδή να γράφουν για τα γεγονότα επηρεαζόμενοι κυρίως από τα ιδεολογικά τους πιστεύω, η για την προβολή τους, με αποτέλεσμα η αλήθεια να βρίσκεται μακριά από αυτά που αναφέρουν.
Εύχομαι στον Ευτύχη Λαμπουσάκη, που για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου, να έχει υγεία και να συνεχίσει την προσφορά του στην επαρχία μας το Σέλινο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα