Αστροφωτογράφιση αντικειμένων βαθέος ουρανού ή Η καταγραφή του αόρατου σε παρελθόντα χρόνο.
Το νεφέλωμα του μάγου (Wizard Nebula )ή Ngc 7380είναι ανοικτό σμήνος και νεφέλωμα, το οποίο ανακάλυψε η Καρολίν Χέρσελ το 1787. Ο Ουίλιαμ Χέρσελ το κατέγραψε στον κατάλογό του ως H VIII.77. Πρόκειται για αρκετά μεγάλο νεφέλωμα στον αστερισμό του Κηφέα. Για την καταγραφή του χρησιμοποίησα δύο διαφορετικές κάμερες, με δυο διαφορετικά τηλεσκόπια. Όλες οι λήψεις και η χρονοβόρα επεξεργασία έγιναν στο Kydon Observatory , στο ιδιωτικό μου αστεροσκοπείο. Μία δύσκολη αστροφωτογράφιση ενός αντικειμένου του βαθέος ουρανού.
Η παρατήρησή του είναι πολύ δύσκολη και συχνά απαιτεί πολύ σκοτεινό ουρανό και φίλτρο O-III. Οπτικά, η αλληλεπίδραση των άστρων, αερίων και σκόνης έχει δημιουργήσει ένα σχήμα που μοιάζει σε κάποιους ως ένας φανταστικός μεσαιωνικός μάγος. Η ενεργή περιοχή σχηματισμού αστέρων εκτείνεται σε περίπου 100 έτη φωτός προς τον αστερισμό του Κηφέα.
Ο Κηφεύς (Λατινικά: Cepheus, συντομογραφία: Cep) είναι αστερισμός που σημειώθηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Ο Κηφεύς βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, είναι μάλιστα τόσο βόρειος αστερισμός ώστε στα χρόνια μας είναι αειφανής από την Ελλάδα. Συνορεύει με τους εξής αστερισμούς: Μικρά Άρκτο, Δράκοντα, Κύκνο, Σαύρα, Κασσιόπη και Καμηλοπάρδαλη.
Αμυδρός αστερισμός, αναγνωρίζεται στον ουρανό ως ένα μεγάλο «Κ» ανοικτό προς την Κασσιόπη.
Φωτογράφιση αντικειμένων βαθέος ουρανού
Ως φωτογράφιση βαθέος ουρανού ορίζεται η φωτογράφιση αντικειμένων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Πολύχρωμα νεφελώματα, αστρικά σμήνη και μακρινοί γαλαξίες είναι τα αντικείμενα προς φωτογράφιση. Εδώ τα θέματα είναι ανεξάντλητα και περιορίζονται μόνο από τις δυνατότητες του εξοπλισμού που διαθέτει ο αστροφωτογράφος.
Το φως που έρχεται από τόσο μακρινές αποστάσεις είναι το στοιχείο το οποίο μέσα από ειδικές αστρονομικές κάμερες και διαδικασίες επεξεργασίας αποτυπώνεται στις αστροφωτογραφίες μου.
Η καταγραφή του αόρατου σε παρελθόντα χρόνο, είναι ο όρος που χρησιμοποιώ στις παρουσιάσεις που κάνω σχετικά με την αστροφωτογράφιση και ειδικότερα , την καταγραφή αντικειμένων βαθέος ουρανού.
Διαβαζοντας παλαιότερα το βιβλιο του φυσικού κ. Γιώργου Γραμματικακη “ Η Κόμη της Βερενίκης” σταθηκα σε ενα σημειο του κειμενου που λεει: ……..παρατηρώντας το Σύμπαν, παρατηρούμε ουσιαστικά το παρελθόν του. Διότι οι κοσμικές αποστάσεις είναι τεράστιες. Έτσι,οι πληροφορίες που ξεκινούν από κάποια γωνιά του Σύμπαντος, και παρ ‘όλο που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, χρειάζονται χρόνο πολύ να φθάσουν σε μας. Έναν μακρινό γαλαξία τον βλέπουμε όπως ήταν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια-και μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τη σημερινή του κατάσταση.
Το διάβασα πολλές πολλές φορές μέχρι να κατανοήσω τις τεράστιες, τις ασύληπτες αποστάσεις που βρίσκονται τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Την τεράστια διαδρομή που κάνουν τα φωτόνια μέχρι να φτάσουν στα μάτια μας ή στον αισθητήρα μιας κάμερας. Κι ότι αυτό που βλέπουμε στις αστροφωτογραφίες, σίγουρα θα ειναι πολύ διαφορετικό με την σημερινή πραγματικότητα. Αυτή ηταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για να ασχοληθώ με την αστροφωτογράφιση μ αυτό το υπέροχο ταξίδι στο …παρελθόν.
Μελετώντας κατάλαβα την διαφορά λειτουργίας του ανθρώπινου ματιού σε σχεση με τον αισθητήρα μιας κάμερας.
Το μάτι δεν αθροίζει φωτόνια για να παράγει φωτεινότερη εικόνα.
Βλέπει σε «πραγματικό χρόνο» όπως περίπου μια βιντεοκάμερα που τραβάει ταινία. Δεν συμπεριφέρεται σαν φωτογραφική μηχανή που μπορεί να συλλέγει τα φωτόνια μιας σταθερής εικόνας επί αρκετά δευτερόλεπτα, λεπτά ή ώρες.
Αλλιώς όσο περισσότερο θα κοιτάζαμε π.χ. την οθόνη της τηλεόρασης η του υπολογιστή μας, τόσο περισσότερο φωτεινή θα γινόταν.
ΚΗΦΕΑΣ (αστερισμός) στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία
Ο Κηφέας, βασιλιάς της Αιθιοπίας, είναι εγγονός του Ποσειδώνα, γιος του Βήλου, αδελφός του Δαναού και του Αίγυπτου, σύζυγος της Κασσιόπειας, πατέρας της Ανδρομέδας. Την κόρη του είχε υποσχεθεί στον αδελφό του Φινέα να πάρει γυναίκα του. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να κρατήσει τον όρκο του.
Η γυναίκα του Κασσιόπεια τόλμησε να παινευτεί για την ομορφιά της και να συναγωνιστεί τις Νηρηίδες, καυχήθηκε μάλιστα ότι ήταν η ωραιότερη απ’ όλες. Αυτό προκάλεσε την οργή των Νηρηίδων, αλλά και του Ποσειδώνα που τις συμμερίστηκε. Για τιμωρία πλημμύρισε τη χώρα και έστειλε ένα κήτος που τη ρήμαζε. Και επειδή ο Άμμωνας χρησμοδότησε ότι η χώρα θα σωθεί από τη συμφορά αν η κόρη βασιλικού ζεύγους Ανδρομέδα δοθεί στο κήτος βορά, ο Κηφέας αναγκάσθηκε από τους Αιθίοπες να το πράξει και έδεσε την κόρη του σε βράχο. Εκείνη την εποχή έφτασε ο Περσέας στη χώρα του Κηφέα, την Αιθιοπία ή κοντά στις όχθες του Ευφράτη, είδε τη δεμένη κόρη, την ερωτεύτηκε και συμφώνησε με τον Κηφέα να σκοτώσει το κήτος και να πάρει για γυναίκα του την Ανδρομέδα. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν όρκους ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία, πόσο μάλλον που ο Κηφέας είχε υποσχεθεί την κόρη του στον αδελφό του Φινέα. Τελικά, ο Περσέας σκότωσε το κήτος, απελευθέρωσε την Ανδρομέδα και αντιμετώπισε τον Φινέα και όλους τους συνωμότες που κινήθηκαν εναντίον του -τους πέτρωσε δείχνοντάς τους το κεφάλι της Μέδουσας. (Απολλόδ 2.4) Η Κασσιόπεια μεταμορφώθηκε σε αστερισμό και το ίδιο και ο Κηφέας, ύστερα από πρόταση της Αθηνάς (Ερατοσθ., Καταστ. 15.36). Σαν αστερισμοί υπάρχουν στον ουρανό και η κόρη του Ανδρομέδα, ο σύζυγός της Περσέας και το κήτος (αστερισμός του Δράκοντος).
Πηγές: wikipedia, tsene, greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology