Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Το “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”

Ένα μουσείο αποτελεί αυτοδύναμο κύτταρο πολιτισμού για την πόλη που το φιλοξενεί.

Ταυτόχρονα, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, δηλαδή με τους ντόπιους και τους επισκέπτες του, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται και με άλλα μουσεία είτε στο εξωτερικό είτε στην ίδια πόλη είτε στην ίδια χώρα. Όλες αυτές τις σχέσεις καλλιεργεί το «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», ένα σύγχρονο διαδραστικό μουσείο έκτασης 1200 τετραγωνικών στο Βιοτεχνικό Πάρκο των Χανίων. Οι συλλογές, οι οποίες φιλοξενούνται, έχουν αποκτηθεί με μεγάλο κόπο και πολύ μεράκι, καθώς είναι έργο ζωής των ιδρυτών του μουσείου.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία της τυπογραφίας, καθώς και της γραφής και των γραφικών τεχνών, μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου (μαζί με τον τροχό και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές).

Το πιστό αντίγραφο του πιεστηρίου του Ιωάννη Γουτεμβέργιου (1455) και τα ποδοκίνητα και χειροκίνητα τυπογραφία από διάφορες χώρες κοσμούν μια ολόκληρη πτέρυγα, ενώ η βιομηχανική πτέρυγα φιλοξενεί την έκθεση της ιστορίας της γραφής και της τυπογραφίας με το εικαστικό βλέμμα του γραφίστα-τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου. Εδώ υπάρχουν και ειδικά διαμορφωμένες προθήκες με τις τεχνικές της ξυλογραφίας, της χαλκογραφίας, της λιθογραφίας, της μεταξοτυπίας και της τσιγκογραφίας. Εξίσου σημαντική η αίθουσα Κώστα Τζωρτζάκη με σπάνιους χάρτες, λιθογραφίες, εφημερίδες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες. Ταυτόχρονα, όπου κρίνεται απαραίτητο υπάρχουν επεξηγηματικά βίντεο, ενώ παράλληλα γίνονται και πρακτικά εργαστήρια εκμάθησης τυπογραφίας σε μαθητές από σχολεία.

Το μουσείο, όμως, εκτός από το παρελθόν ταξιδεύει στο παρόν και στο μέλλον, καθώς έχει ποικίλες δραστηριότητες, όπως θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, συνέδρια, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει και διαγωνισμό αφίσας, όπως έγινε και φέτος. Με άλλα λόγια, είναι ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού από τη μέρα της ίδρυσής του (2005), συμμετέχοντας στην πνευματική ζωή της πόλης. Τώρα που τελείωσε η καραντίνα αξίζει να επισκεφθούμε το μουσείο και να δούμε τα εκθέματα.

Πηγές 1. http://www.typography-museum.gr/exhibits-el-2/, 17/5/2021.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα