Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Το μικρό φαράγγι του Αγίου Γεωργίου λίγο έξω από την πόλη των Χανίων (video.)

Μεταξύ άλλων μικρών φαραγγιών που υπάρχουν στον νομό μας συμπεριλαμβάνεται και το πλέον κοντινότερο με τα Χανιά, μεταξύ των χωριών, Βαντέ και Αλετρουβαρίου Κεραμειών το οποίο ονομάστηκε φαράγγι Αγίου Γεωργίου ή Αηγιωργιώτικο αλλά και ως Κυκλάμινο, επειδή κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν κατά το μήκος του πολλά κυκλάμινα προσδίδοντας του περισσότερη ομορφιά.

 

Στον Βαντέ που είναι το πρώτο πεδινό χωριό των Κεραμιών και απέχει από τα Χανιά πέντε χιλιόμετρα, βρίσκεται η έξοδος του φαραγγιού στον δρόμο για την Παναγιά, ενώ στο Αλετρουβάρι είναι η είσοδος με υψόμετρο 300 μέτρων όπου αρχίζει η κατάβαση με ενδιάμεσο κοντινό σταθμό και για αρκετούς περιπατητές είσοδο – έξοδο του φαραγγιού το χωριό Άγιος Γεώργιος το οποίο απέχει από την Παναγιά περίπου δύο χιλιόμετρα με στενό μεν αλλά άσφαλτο δρόμο.
Στο χωριό αυτό συναντήσαμε μαζί με ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί, μία παρέα γυναικών από τα Χανιά που το είχαν περάσει για να μας πουν τα εξής: «Είμαστε φίλες και ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με φωτογραφήσεις τοπίων που επισκεπτόμαστε όπως σήμερα εδώ στα Κεραμιά με το μικρό θαυμάσιο φαράγγι το οποίο χρειάζεται αξιοποίηση και διαφήμιση. Ο τόπος μας έχει αμέτρητες φυσικές ομορφιές πού δυστυχώς, δεν είναι γνωστές στο ευρύτερο κοινό». Από μεριάς των κατοίκων του χωριού πληροφορηθήκαμε ότι πριν την κατοχή ο Άγιος Γεώργιος είχε αρκετές οικογένειες και πάνω από 12 παιδιά που πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο στο διπλανό χωριό την Παναγιά. Σήμερα, όμως, έχει μία μόνο οικογένεια που μένει μόνιμα με δύο ακόμα άτομα ενώ εκείνοι πηγαινοέρχονται καθημερινά φροντίζοντας όπως και άλλοι τις περιουσίες τους.
Η κτηνοτροφία ήταν και παραμένει το κυρίως εισόδημα με δεύτερο το ελαιόλαδο. Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και από αυτή ονομάστηκε το φαράγγι Αη Γιωργιώτικο ή Αη Γιωργίτικο. Το φαράγγι βέβαια έχει και τον ποταμό του ο οποίος πηγάζει από την Δρακώνα ένα άλλο χωριό των Κεραμιών ενώ τα αιωνόβια πλατάνια και κυπαρίσσια στη διαδρομή προσφέρουν για τα Καλοκαίρια μια βαθύσκιωτη δροσιά σε όσους το διαβαίνουν.
Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες που τραβήξαμε καθώς επίσης και άλλες από την διαδρομή που μας μεταβίβασε η παρέα των γυναικών φωτογράφων που συναντήσαμε στον Άγιο Γεώργιο.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες