Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Tο ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF ανοίγει πανιά για Ζάκυνθο

Το Blue Panda, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF ανοίγει πανιά για την προστασία της Μεσογείου και μετά την πρώτη στάση του στην Ιταλία, έρχεται σε λίγες ημέρες στη χώρα μας! Από τις 17 έως τις 25 Ιουλίου θα είναι στη Ζάκυνθο, καθώς εκεί βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ο κόλπος του Λαγανά, και η παραλία των Σεκανίων, το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta που συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1.000 φωλιές, μια παραλία όπου το WWF δουλεύει σχεδόν 30 χρόνια, προστατεύοντας την.

Κατά την παραμονή του Blue Panda στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της αξίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ανθρώπων. Θα αναδειχθεί επίσης μία από τις σημαντικές απειλές της Μεσογείου: τα «δίχτυα-φαντάσματα», εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία που καταλήγουν στον βυθό, επιβαρύνουν τους θαλάσσιους βιότοπους και αποτελούν τη βασική μορφή πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας.

Για την έλευση του Blue Panda το WWF έχει προγραμματίσει ενδιαφέροντα δρώμενα:

  • Στις 19 Ιουλίου, οι ONIRAMA θα πραγματοποιήσουν μία αποκλειστική συναυλία πάνω στο Blue Panda, και με φόντο το γαλάζιο του Ιονίου. Η συναυλία θα μεταδοθεί διαδικτυακά.
  • Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά το 1ο Blue Panda Lab, με θέμα «Τουρισμός και Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η μετα-Covid εποχή». Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναζήτηση της συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης σε μια προστατευόμενη περιοχή που είναι ιδιαίτερα τουριστική.  Ανάμεσα στους πολύ ενδιαφέροντες ομιλητές θα είναι και ο Σουηδός Joakim Odelberg, διάσημος σε όλο τον κόσμο, περιζήτητος, σεβαστός και πολυβραβευμένος φωτογράφος και υποβρύχιος κινηματογραφιστής, που η αφοσίωσή του και η αγάπη του για το φυσικό περιβάλλον τον έχει οδηγήσει έξω από τα σουηδικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και των Σεκανίων της Ζακύνθου.

Παράλληλα, το WWF εχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με στόχο να ασκήσει πίεση στην Πολιτεία να περάσει από τα «χαρτιά» στην πράξη την προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα