Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Το ημερολόγιο του Γυμνασίου Αλικιανού

Τούτες τις μέρες, που ανερυθρίαστα αμφισβητείται η καθαρότητα του αγώνα των πατεράδων και των παππούδων μας για να υπερασπιστούν τη λευτεριά μας ενάντια σ’ εκείνους που ήρθαν ζητώντας να τους δώσουμε χώμα και νερό, οι μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού, εγγόνια και δισέγγονα εκείνων των γενναίων που δεν έσκυψαν το κεφάλι, αποφάσισαν να ζωντανέψουν τους ήχους του παρελθόντος που ασταμάτητα κυκλοφορεί γύρω τους ο αέρας. Και μας έδωσαν ένα πολύτιμο ημερολόγιο με τίτλο “Οι άνθρωποι του τόπου μας μιλούν για τη Μάχη της Κρήτης και τα χρόνια της γερμανικής κατοχής”. Και λέω πολύτιμο επειδή διασώζει πολλά από εκείνα που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Το επιτάσσει ο σεβασμός στη μνήμη τους.
Στα 12 φύλλα του ημερολογίου παρελαύνει η μνήμη, με κείμενα και φωτογραφίες και με τον τρόπο της, χωρίς να φανατίζει, υπενθυμίζει, προβληματίζει, διδάσκει, παρουσιάζει την α-λήθεια (δηλαδή τη μη στέρηση της λήθης) επομένως ασκεί έργο παιδευτικό. Το επισημαίνουν τόσο ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης όσο και η σχ. σύμβουλος Π.Ε. Χανίων κα Χαρά Ανδρεάδου στα εισαγωγικά κείμενά τους.
Τα γεγονότα ακολουθούν την ιστορική τους σειρά και ο σημερινός αποδέκτης του ημερολογίου συμπορεύεται μήνα με τον μήνα ζώντας την απρόκλητη επίθεση των χιτλερικών, την ηρωική αντίσταση των ανθρώπων του τόπου του, τις παντός είδους καταστροφές, τις δολοφονικές εκτελέσεις ιδιαίτερα στον Αλικιανό και στον Κερίτη, τις πυρπολήσεις χωριών, όπως του Σκινέ, τις ομηρείες κατοίκων, όπως των Λάκκων και φτάνοντας στους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου διαβάζει με συγκίνηση τις συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων κατοίκων των χωριών της περιοχής.
Συγχαρητήρια στους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου και στους καθηγητές τους, δηλαδή σ’ όλους όσοι είχαν την ιδέα της έκδοσης του ημερολογίου και σ’ όλους όσοι εργάστηκαν για την άψογη παρουσίασή του!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες