Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Το Ίδρυμα Σόρος προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Ουγγαρίας

Το ίδρυμα Open Society (OSF, Ανοικτή Κοινωνία) του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε σήμερα πως προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει η Βουδαπέστη για να εμποδίσει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητές του στην Ουγγαρία.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την υιοθέτηση τον Ιούνιο ενός συνόλου νόμων υπό τον τίτλο «Στοπ Σόρος», που πλήττει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες με φόρο 25% επί των εισοδημάτων τους και προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για παροχή βοήθειας σε παράνομη είσοδο στην Ουγγαρία.

Σθεναρά αντίθετος στη μετανάστευση, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παρουσίασε αυτή τη νομοθεσία ως ένα επιπλέον μέτρο κατά της άφιξης αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Όμως «δεν υπάρχει παρά ένα πράγμα που η νομοθεσία αυτή θα σταματήσει και αυτό είναι η δημοκρατία», εκτιμά το OSF σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η οργάνωση εκιτμά πως οι νόμοι αυτοί αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες για την ελευθερία του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι και εκθέτουν «στον κίνδυνο ποινικών διώξεων μια ολόκληρη σειρά θεμιτών δραστηριοτήτων».

Το OSF, το οποίο χρηματοδοτεί πολυάριθμες μκο στην Ουγγαρία και στον κόσμο, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο πως μεταφέρει την περιφερειακή έδρα του από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο, καταγγέλλοντας τα «καταπιεστικά» μέτρα που επιβλήθηκαν από τον Ορμπάν.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος επανεξελέγη με άνεση τον Απρίλιο για μια τρίτη διαδοχική θητεία αφου είχε πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις εναντίον του Σόρος και είχε επικεντρώσει την εκστρατεία του στη μάχη κατά της μετανάστευσης, εκτιμά πως η πολιτική του νομιμοποιήθηκε στις κάλπες.

Σε μια πρωτοφανή ψηφοφορία με ισχυρή συμβολική σημασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε στις 12 Σεπτεμβρίου το άρθρο 7 που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας, ιδιαίτερα για προσβολή των αξιών της ΕΕ όσον αφορά τις δημόσιες ελευθερίες και τα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο 88χρονος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις φιλανθρωπικές δράσεις αφού έκανε περιουσία στα χρηματοοικονομικά, είναι ουγγρικής καταγωγής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες