Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Το ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πορτογαλία

Το διάστημα από 30 Απριλίου μέχρι και 7 Μαΐου 2022 το ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου – Χανιά, συμμετείχε στην πρώτη διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών στην πόλη Πόρτο στην Πορτογαλία, στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Biodiversity”. Στη συνάντηση συμμετείχαν 7 μαθητές και 2 καθηγητές και μαζί με τις αποστολές από την Γαλλία και Ρουμανία καθώς και των μαθητών από την Πορτογαλία, παρακολούθησαν το πρόγραμμα δράσεων και επισκέψεων που είχε ετοιμάσει το σχολείο υποδοχής.

Η εβδομάδα, πέρα από τις εργασίες των μαθητών στο σχολείο, όπως παρατήρηση με μικροσκόπιο φυτών και εντόμων, δημιουργία ημερολογίου με δράσεις για το περιβάλλον, πλαισιώθηκε από πληθώρα επισκέψεων και ξεναγήσεων. Την πρώτη μέρα έγινε ξενάγηση στις σχολικές εγκαταστάσεις οι οποίες φιλοξενούν 1700 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και παρουσίαση εργασιών που αφορούσαν του υγρότοπους στις περιοχές απ’ όπου προέρχονται τα σχολεία.

Την δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι εργασίες των μαθητών στο σχολείο και στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης Vila Nova de Gaia και υποδοχή από τον αντιδήμαρχο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο της πόλης όπου ένας καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Πόρτο ανέπτυξε στους μαθητές όλες τις δραστηριότητες του κέντρου (μετεωρολογία, σεισμολογία κλπ).

Την τρίτη ημέρα έγινε επίσκεψη στο βοτανικό πάρκο της πόλης. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη καθώς αυτό είναι μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον με όμορφες διαδρομές και την παρουσία εκατοντάδων πτηνών και άλλων ζώων της περιοχής.

Γενικό Λύκειο Ελευθερίου ΒενιζέλουΗ τέταρτη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στις ακτές του Ατλαντικού και παρατήρηση πτηνών σε ένα υγρότοπο της περιοχής. Στη συνέχεια περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού Ντούρο στην περιοχή Vila Nova de Gaia, όπου υπάρχουν δεκάδες οινοποιεία που παράγουν το ονομαστό κόκκινο κρασί του Πόρτο. Μετά το μεσημεριανό έγινε ξενάγηση στην παλιά πόλη του Πόρτο, όπου είδαμε το δημαρχείο, τον καθεδρικό ναό, το σταθμό Sao Bento, τον πύργο Clerigos το διάσημο βιβλιοπωλείο Lello Livreria και πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου του Πόρτο.

Οι εμπειρίες θα μας μείνουν αξέχαστες, μαζί με τις υπέροχες εικόνες του Πόρτο και του Vila Nova de Gaia!

Οι μαθητές γράφουν:

Το ταξίδι στην Πορτογαλία ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμένα . Έκανα καινούριους φίλους και γνώρισα διαφορετικούς πολιτισμούς. Αν είχα την ευκαιρία, θα ξαναπήγαινα διότι είναι μια μοναδική εμπειρία που θα την θυμάμαι για όλη μου την ζωή!
Ιωάννα

Το ταξίδι μας στην Πορτογαλία θα μου μείνει αξέχαστο. Αποκτήσαμε νέες φιλίες, μάθαμε καινούρια πράγματα. Τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές ήταν φιλόξενοι και ευγενικοί. Ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει και μακάρι να μην τελείωνε τόσο σύντομα!
Στέλλα

Το ταξίδι μας στην Πορτογαλία ήταν μια μοναδική εμπειρία. Όλοι ξέραμε πως θα περνούσαμε καλά και είχαμε υψηλές προσδοκίες και μπορώ να πω πως δεν απογοητευτήκαμε. Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική, το πρόγραμμα πολύ οργανωμένο και μπορέσαμε να γνωρίσουμε παιδιά με διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες από εμάς. Το καλύτερο κομμάτι ωστόσο ήταν οι φιλίες που κάναμε με τα παιδιά και είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουμε σύντομα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία και μακάρι να μπορούσαμε να το ξαναζήσουμε!
Κατερίνα

Το ταξίδι στην Πορτογαλία μέσα στα πλαίσια του Erasmus+ ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους φίλους που έκανα καθώς και τα πράγματα που έμαθα για αυτόν τον τόσο διαφορετικό τόπο. Σίγουρα θα ξανά επισκεφτώ την πόλη του Πόρτο και θα ήθελα να ξανά συμμετέχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη στο μέλλον.
Αιμιλία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα