Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική

Το ελαιόλαδο προέρχεται από το καρπό – φρούτο της ελιάς και δεν υπόκειται σε καμία χημική επεξεργασία αλλά ούτε και σε διάφορες προσμίξεις κατά τη διάρκεια παραγωγής του. Προέρχεται από την έκθλιψη του καρπού – φρούτου της ελιάς που πραγματοποιείται με διαφόρους μεθόδους και στη συνέχεια φιλτράρεται από διάφορα ιζήματα λίγο πριν τυποποιηθεί ενώ αποτελεί από μόνο του ένα αγνό και φυσικό προϊόν

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλή διατροφική αξία χωρίς καθόλου μειονεκτήματα, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα λιπαρά, τα όποια εύκολα μπορεί να αντικατασταθούν με ελαιόλαδο. Μπορεί να ικανοποιήσει γευστικά και τους πιο απαιτητικούς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες σε όλες τις γαστρονομικές αναζητήσεις, γλύκες ή αλμυρές.
Ιδανικό υλικό για παρασκευή επιδορπίων καθώς το ελαιόλαδο δεν περιέχει τρανς λιπαρά ούτε χοληστερόλη, μπορεί να αντικαταστήσει στις συνταγές τη λιπαρή ουσία που συνήθως είναι βούτυρο, μαργαρίνη ή σπορέλαιο.
Βασικό συστατικό επιτυχίας σε κάθε συνταγή που θα εφαρμοστεί στη ζαχαροπλαστική είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Το μυστικό της τέλειας νοστιμιάς και επιτυχίας στη χρήση του στη ζαχαροπλαστική, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πρέπει να είναι φρουτώδες, ήπιο πικάντικο και ήπια πικρό.
Δεν ενδείκνυται για την παρασκευή επιδορπίων ή παγωτών ένα φρέσκο ελαιόλαδο ή ένα αγουρέλαιο.
Αλώστε η χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή γλυκών επιδορπίων ή παγωτών, είναι η γλυκιά απόλαυση, για καταναλωτές που προσέχουν τη διατροφή τους καθώς το έχουν επιλέξει έχοντας ενσωματώσει στη διατροφή τους λειτουργικά τρόφιμα όπως είναι το ελαιόλαδο. Δικαίως άλλωστε χαρακτηρίζεται πράσινος χρυσός
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στη πρώτη επιλογή ζαχαροπλαστών και μαγείρων στη παρασκευή παγωτών και επιδορπίων, στα βραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού καθώς δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά και ελκυστική εμφάνιση στα γευσιλάγνα επιδόρπια.
Αλλωστε το ελαιόλαδο εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία χρησιμοποιείται ευρέως για τον καλλωπισμό στη κοσμετολογία καθώς τα συστατικά της σύνθεσης του ελαιολάδου λειτουργούν ευεργετικά στο άνθρωπο, με τεράστια επιτυχία

ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Κέικ με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Υλικά για το κέικ
• 250 γρ. Γιαούρτι
• 240 γρ. Ζάχαρη
• 3 Αυγά
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
• 110 γρ.  Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
• 3 κτγ Μπεϊκιν Παουντερ
• 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για το σιρόπι
• 120 γρ.  Χυμό Λεμονιού
• 80 γρ. Ζάχαρη

Υλικά για το γλασσο
• Χυμό από 2 λεμόνια
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 160 γρ. Αχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με την ζάχαρη στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια και τέλος το αλεύρι με το Μπέικιν Πάουντερ και το αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθει το μείγμα μας και το μεταφέρουμε σε μια φόρμα τού κέικ 10 χ 30 εκ. αφού πρώτα την έχουμε αλειψει ελαφρώς με ελαιόλαδο.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 10 και μετά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους  160⁰C για 30′.
Συνεχιζουμε κάνοντας το σιρόπι βάζοντας τα υλικά μάς σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε το κέικ μας από το φούρνο το σιροπιάζουμε.
Για το γλασο βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπλέντερ και τα ομογενοποιουμε.
Μόλις κρυώσει το κέικ μάς το ξεφορμάρουμε και το γλασάρουμε κατά βούληση.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!!!
Σκέτη Γλύκα
Ο Pastry Chef
Κωνσταντίνος Ντανάς

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες