Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Το επόμενο βήμα για Τράπεζα Χανίων και Παγκρήτια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες συγχώνευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε περίπου 1,5 μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο νέο Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων στη Μαλάξα και από το νέο χρόνο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων επιχειρήσεων.

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Ειδικότερα ως προς το θέμα της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών ο κ. Μαρακάκης τόνισε ότι η διαδικασία εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και υποστήριξε ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες η νέα τράπεζα θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, κάτι που θα ωφελήσει τους μετόχους.
Όπως έγινε γνωστό, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προχώρησαν στην υπογραφή Memorandum of Understanding (ΜΟU) μετά από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Τραπεζών για την συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με βάση την Καθαρή Θέση της κάθε Τράπεζας αφού πρώτα υλοποιηθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο Τραπεζών και τις Εποπτικές Αρχές. Πριν την τυπική ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα λάβει χώρα αύξηση κεφαλαίου.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «στην μετά COVID-19 εποχή οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη φάση της ανόρθωσης της οικονομίας και της επίτευξης σταθερών αναπτυξιακών ρυθμών, λειτουργώντας ως αρωγοί των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων και στην μετάβαση σε μία νέα πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για την συνένωση των δυνάμεων των δύο τραπεζών της Κρήτης και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής Τράπεζας, η οποία πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία και στην ανάπτυξη της Κρητικής κοινωνίας και οικονομίας ενώ παράλληλα θα διαθέτει την δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε εθνικό επίπεδο».
Στην ανακοίνωση τονίζει πως «με σκοπό την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος το συντομότερο δυνατόν, οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας».

ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ

Νωρίτερα ο κ. Μαρακάκης αναφερόμενος στο 2020 τόνισε ότι αποτέλεσε μια χρονιά με μεγάλες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που όμως η Τράπεζα των Χανίων κατάφερε να αντεπεξέλθει με επιτυχία.
«Σήμερα βγαίνουμε σιγά σιγά από την πανδημία και την κρίση. Οι προοπτικές που διαγράφονται είναι ιδιαίτερα θετικές και θα πρωταγωνιστήσουμε στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Μαρακάκης.
«Το δίκτυο της Τράπεζας διαθέτει σήμερα 23 καταστήματα εκ των οποίων τα 15 στην Κρήτη και τα 8 στην Αττική. Παρά τις αντιξοότητες το 2020 οι καταθέσεις στην Τράπεζά μας για τρίτο συνεχόμενο έτος ενισχύθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε επίπεδο των 642 εκατ. ευρώ έναντι 565 εκατ. ευρώ το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορίζοντα 3ετίας οι συνολικές καταθέσεις της τράπεζάς μας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί», ανέφερε ο κ. Μαρακάκης, ενώ για τα ταμειακά διαθέσιμα ανέφερε ότι διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 210 εκατ. ευρώ, έναντι 169 εκατ. ευρώ το 2019. Επίσης, σημείωσε ότι η βάση των συνεταίρων αυξήθηκε από 26.434 σε 26.809. Τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση ανήλθε στο ύψος του 14,6% έναντι 14% το προηγούμενο έτος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Επιπλέον, η Τράπεζα Χανίων εντός του 2020 δώρισε σε κοινωνικούς φορείς προϊόντα πρώτης ανάγκης αξίας 30.000 ευρώ και προχώρησε σε δράσεις αξίας 53.000 ευρώ στο πλαίσιο της έπρακτης συμβολής στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Επίσης, υποστηρίξαμε φιλανθρωπικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, ιερές μονές, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΟΤΑ, θέατρα κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Μαρακάκης.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Συνεχίζοντας έκανε συνοπτική αναφορά στην πορεία του ομίλου εταιρειών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων (ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, Κρητικά Ακίνητα, Χιωτάκης Α.Ε., Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε., Prime Energy).
«Με όραμα ανάπτυξη της Τράπεζάς μας σε ένα ισχυρό πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα πρωταγωνιστεί στο τοπικό και θα συμβάλει στο εθνικό επιχειρείν επενδύουμε στρατηγικά στη διαμόρφωση μιας τράπεζας μοντέρνας καινοτόμου και πρωτοπόρας. Βασικοί στόχοι του ομίλου για το έτος 2021 είναι: η ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών για την αύξηση του εσωτερικού κεφαλαίου με απώτερο σκοπό την αύξηση της τιμής της συνεταιριστικής μερίδας αλλά και την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου.
Η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της τράπεζας έναντι του ανταγωνισμού. Η αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με σκοπό τη μείωση του σχετικού δείκτη και τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων του ομίλου και η περαιτέρω ενδυνάμωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε ατομική και ενοποιημένη βάση. Η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στους οποίους η τράπεζα είναι εκτεθειμένη.
Η διατήρηση των καταθέσεων και του αποθεματικού ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα και η δημιουργία σύγχρονων χρηματοδοτικών προϊόντων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών μας κ.λπ.», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μαρακάκης.

OI ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Σ.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας έλαβε τις εξής αποφάσεις:
• Ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις και τα Αποτελέσματα χρήσης 2020 με ποσοστό 99,99%.
• Ενέκρινε την απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών του Συνεταιρισμού από κάθε ευθύνη σχετικά με τα πεπραγμένα και τη διαχείριση των υποθέσεων του Συνεταιρισμού γενικά για τη χρήση 2020 με ποσοστό 99,86%.
• Ομόφωνα ενέκρινε τον ορισμό για τον έλεγχο της τρέχουσας διαχειριστικής χρήσης (2021) την εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών «ΆΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Α.Ε».
• Ενέκρινε την έκδοση απλών ονομαστικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Ο.Μ.Ε.) και την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με ποσοστό 94,01%.
• Eνέκρινε την έγκριση έναρξης διαδικασίας ίδρυσης Α.Ε.Ε.Α.Π. με ποσοστό 93,99%.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα