Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Το εμβόλιο

Στις 25-2-2021 εμβολιάστηκα με τη δεύτερη δόση κατά του Covid-19, στο 2ο Κέντρο Υγείας Χανίων.

Η είδηση βέβαια δεν ενδιαφέρει κανένα άλλο παρά προσωπικά εμένα και ο ανυποψίαστος αναγνώστης δικαιολογημένα θα διερωτηθεί, αξίζει για δημοσιότητα ένα τέτοιο γεγονός, αφού τόσα άλλα συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και κάνουν άνω- κάτω τη ζωή μας;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, ασφαλώς και αξίζει.

Εχει περάσει περισσότερο από ενας χρόνος, από τότε που η ανθρωπότητα έστεκε άναυδη και παρακολουθούσε την είδηση, πως κάτι έγινε στην μακρινή Κίνα και δυσκολευοταν στην αρχή να συνειδητοποιήσει πως αυτό θα άλλαζε ριζικά τη ζωή των ανθρώπων – όπου γης!…

Ενας χρόνος κι ακόμα ο άνθρωπος βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν κλειστεί μέσα στα σπίτια τους και περιμένουν ν’ ακούσουν από την τηλεόραση και το ίντερνετ μια καλή είδηση, που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο.

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου αρχή της εβδομάδας που θα έκανα τη δεύτερη δόση του εμβολίου μήνυμα στο κινητό- εμβόλιο, πρώτη υπενθύμιση. Την Τετάρτη μια μέρα πριν τον εμβολιασμό, άλλο μήνυμα δεύτερη υπενθύμιση, την Πέμπτη ημέρα του εμβολιασμού 6.00 το πρωί τρίτη υπενθύμιση!…

Πήγα στο ραντεβού ήταν 8.15 στις 9.00 είχα τελειώσει.

Από την κεντρική είσοδο του 2ου Κέντρου Υγείας μέχρι τον εμβολιασμό, την 15λεπτη παραμονή στο διάδρομο – για κάθε ενδεχόμενο, και την έξοδό μου από το Κέντρο, έβλεπα γελαστά πρόσωπα πρόθυμα να σ’ εξυπηρετήσουν.

Ευχαρίστησα κι έφυγα.

Το εμβόλιο είναι σήμερα το μόνο που προσφέρει στον άνθρωπο μια λυτρωτική ανάσα, μια ελπίδα, που την αποζητά καιρό τώρα νύχτα και μέρα.

Και μια εκόμα είδηση- δήλωση, με ημερομηνία 14-12-2020:
“Ο επικεφαλής της Pfizer Αλπερτ Μπουρλά δήλωσε σήμερα (14-12-2020) ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο της εταιρείας του, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της Pfizer δεν πρόκειται να κλέψουν τη σειρά κανενός.

Οπως δήλωσε στο CNBC, αφενός δεν είναι ο ίδιος υγειονομικός πρώτης γραμμής, αφετέρου είναι 59 ετών με σχετικά καλή υγεία, οπότε θα ήταν εντελώς απρεπές να λάβει το εμβόλιο προτού να χορηγηθεί σε άλλους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη”.

Κι όταν αισθάνεσαι πως ανάμεσά μας υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται και ενεργούν σαν τον επικεφαλής της Pfizer, δικαιολογημένα λες μέσα σου- υπάρχει ελπίδα!
Και να σκεφτείς τι είναι ο άνθρωπος:
Η αποστολή Perseveranc στον Αρη- 2020 ενσαρκώνει το πνεύμα της επιμονής της ανθρωπότητας, ακόμη και στις πλέον αντίξοες συνθήκες, εμπνέοντας και προωθώντας την επιστήμη και την εξερεύνηση.
Μετά από ένα ταξίδι 203 ημερών διασχίζοντας 293 εκατομμύρια μίλια (471 εκατομύρια χιλιομ.) επιβεβαιώθηκε η επιτυχής προσγείωση του Rover Perseverange της NASA στον κόκκινο πλανήτη Αρη, από το κέντρο ελέγχου της αποστολής στη νότια Καλιφόρνια, στις 18 Ιανουαρίου 2021 στις 3.55 μ.μ. EST περίπου 11.000 μ.μ. ώρα Ελλάδος.
Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί ένα φιλόδοξο πρώτο βήμα στην προσπάθεια συλλογής δειγμάτων μικροβιακής ζωής στον κρατήρα του πλανήτη Αρη και επιστροφής τους στη γη.
Ασφαλώς το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή επανδρωμένου διαστημόπλοιου στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους.
Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπου όπου και να βρίσκεται.
Οταν στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίππους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμα της:
“Τι έστιν ο μίαν έχον φωνήν τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίνεται”;
Η απόκριση ήταν: Ανθρωπος
Τούτη η απλή λέξη, γκρέμισε το τέρας.

Εχουν πολλά τέρατα να καταστρέψουμε κι εμείς μέσα μας. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίπποδα.
Ανάγκη να γνωρίσουμε ξανά τον εαυτό μας, να αντιληφθούμε ποιό είναι το πεδίο ζωής μας και να το επανορίσουμε μέσα στα πλαίσια που μας δίδονται.
Τότε ο ήλιος της “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” θα φωτίσει ξανά το δρόμο μας και θα φέρει τη λύτρωση στη ζωή μας…

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αγαπητέ κ. Λεωνίδα Βεγλιρή,

    με το ανωτέρω περιεκτικό και πανέμορφο δοκίμιο – άρθρο σας ενισχύετε και εμπλουτίζετε και τη δική μας αισιοδοξία και πεποίθηση, ότι υπάρχει βασίμως η ελπίδα βελτίωσης της κοινωνικής πραγματικότητας που την εγγυώνται ελεύθερα, κοινωνικά, διαφορετικά κι αληθινά ανθρώπινα πρόσωπα, όπως το δικό σας που απαστράπτει ειρήνη, αισιοδοξία κι αγάπη ανυπόκριτη. Δεν ξέρετε πόσο χαιρόμαστε που συνυπάρχουμε με συνανθρώπους μας σαν κι εσάς. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για την υγεία σας και κάθε προκοπή κατ’ ευχήν του Θεού. Με εξαιρετική εκτίμηση Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα