Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

Το “διπλό” φαράγγι στα Καράνου (video)

 

Η είσοδος του “Μποριανού” φαραγγιού.

Είναι το “διπλό” φαράγγι της απαράμιλλης ομορφιάς και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος. Σχετικά εύκολο στην προσέγγιση του, η διάβασή του δεν απαιτεί ιδιαίτερες ορειβατικές ικανότητες αλλά μόνο μια σχετική προετοιμασία. Τα δύο φαράγγια των Καράνου -“Μποριανό” και “Κυδώνι”- ήταν για χρόνια γνωστά μόνο στους ντόπιους και στους φίλους της ορειβασίας.
Τελευταία μετά και τις παρεμβάσεις που έγιναν από το Δήμο Πλατανιά είναι επισκέψιμα σε πολύ κόσμο.

Πιο βατό
το “Μποριανό” αλλά εξίσου πανέμορφο.

Ξεκινάμε από την είσοδο του “Μποριανού” φαραγγιού στο δρόμο από Ορθούνι προς Καράνου στο ύψος της ομώνυμης γειτονιάς (Μποριανά) . Κατεβαίνοντας το ελαφράς κλίσης μονοπάτι σε ακολουθεί παντού τρεχούμενο νερό. Η πλούσια βλάστηση, τα θεόρατα πλατάνια, οι βελανιδιές και άλλα δασικά δέντρα κάθε είδους απλώνονται όπου φτάνουν τα μάτια σου. Αρκετά και τα σπήλαια, μικρά και μεγαλύτερα, επισκέψιμα ή και όχι που κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη τη διαδρομή. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν παγκάκια για ξεκούραση, ενώ τα πιο δύσκολα σημεία έχουν προστατευτεί με κορμούς.

Τελειώνοντας το “Μποριανό” φαράγγι το τοπίο μεταμορφώνεται. Οι κακοκαιρίες του Φεβρουαρίου του 2019 επέκτειναν την κοίτη του ξεροπόταμου που καταλήγει στο Σκινέ. Τεράστιοι όγκοι πέτρας και χώματος έχουν συσσωρευτεί αριστερά και δεξιά! Έτσι ενώ μέχρι πριν από λίγο περπατούσαμε κάτω από δέντρα με ελάχιστες ακτίνες του ήλιου να μπορούν να τα διαπεράσουν, βρεθήκαμε σε τοπίο που παραπέμπει σε…έρημο. Για ενάμιση χιλιόμετρο ακολουθούμε τον ξεροπόταμο κάτω από τον Μαγιάτικο ήλιο.

Το “Κυδώνι”, μοναδικής ομορφιάς, σχετικής δυσκολίας.

Ακολουθούμε την σήμανση ώστε να βρούμε την είσοδο για το δεύτερο φαράγγι το “Κυδώνι” που οδηγεί μέσα στον οικισμό των Καράνου. Κάποιες μικρές πινακίδες, βέλη πάνω σε βράχους και σωροί από μικρές πέτρες μας δείχνουν την είσοδο του φαραγγιού και τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και ξεκουραζόμαστε στο κιόσκι που έχει κατασκευαστεί στην είσοδο του “Κυδώνι” και ακολουθούμε την ανηφορική πορεία. Το θέαμα είναι και πάλι μαγευτικό, αλλά αυτή τη φορά απαιτείται και σκαρφάλωμα και συνεχή επαγρύπνηση για τον εντοπισμό του μονοπατιού που σε κάποια σημεία χάνεται. Στα αριστερά μας ψηλά διακρίνουμε τα Σκορδαλού και τον ναό του Αγ. Ιωάννη, ενώ η διαδρομή γίνεται ολοένα πιο δύσκολη. Γρήγορα όμως φτάνουμε στο μεγάλο ξέφωτο και μια “θάλασσα” από φτέρες μας υποδέχεται… Το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου είναι το “σήμα” ότι φτάσαμε στα Καράνου καθώς 200 μέτρα είναι ο κεντρικός δρόμος. «Είναι δύο πανέμορφα φαράγγια, με εξαιρετική βλάστηση, που περνάνε από το ποτάμι. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ως κοινότητα να τα αξιοποιήσουμε το 1995 με τη συμβολή των κατοίκων.

Ένα από τα σπήλαια της διαδρομής

Στη συνέχεια και ο Δήμος Μουσούρων και ο Δήμος Πλατανιά συνέβαλλαν πάρα πολύ για την ανάδειξη τους/ Έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες τα τελευταία χρόνια. Είναι και ιστορικά τα φαράγγια αυτά γιατί σε δύσκολες εποχές, στην τουρκοκρατία και στη γερμανική κατοχή , αποτελούσαν καταφύγιο για τους κατοίκους για να γλιτώσουν από τους κατακτητές. Με καλύτερη ενημέρωση θα γίνουν πόλος έλξης για τους επισκέπτες» είπε στα “Χ.Ν.” ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καράνου κ. Ε. Μαυριδάκης.

Τι να προσέξετε

➩Καλό θα είναι να προτιμήσετε να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας από το “Κυδώνι” και όχι το “Μποριανό” καθώς το δεύτερο είναι πιο εύκολο στην ανάβαση.

➩Απαραίτητο να έχετε αφήσει αυτοκίνητο και στις δύο εισόδους των φαραγγιών.

➩Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί επαρκή ποσότητα νερού, αθλητικά ή ορειβατικά παπούτσια και το κατάλληλο ντύσιμο. Χρήσιμα και τα ορειβατικά “μπατόν.”

➩Η διαδρομή μέσα στα δύο φαράγγια είναι 5.760 μέτρα, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον 2,5-3 ώρες πορείας για τους κατέχοντες και πάνω από 4 ώρες για τους αρχάριους. Επομένως καλό είναι να έχετε μαζί σας και κάτι για κολατσιό.

➩Ευνόητο ότι έχουμε μαζί μας κάποια τσάντα για τα σκουπίδια μας, καθώς δεν έχουμε απαίτηση οι οδοκαθαριστές του Δήμου να φτάσουν μέχρι εκεί!

1 Comment

  1. Είμαι ο τοπικός πρόεδρος στα ΚΑΡΑΝΟΥ. Το όνομά μου είναι Φραγγεδακης Μύρων. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την όμορφη αναφορά στα δύο φαράγγια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες