Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Το διακύβευμα Τσακαλώτου

Την εβδομάδα, που πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το νέο πρόγραμμά του για την επαναλειτουργία της οικονομίας, μια καλοπροαίρετη πρόταση της αντιπολίτευσης, που για νά ’χει ικανοποιητικά αποτελέσματα επιτυχίας, θά ’πρεπε να συμβαίνουν αναγκαίες προϋποθέσεις. Η ιεράρχηση διάθεσης των χρημάτων, που θα δοθούν απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, η σωστή κατανομή στα όρια της επανεκκίνησης της οικονομίας και η αποφυγή διασπάθισης των πόρων μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Συζητήθηκε το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Αν γίνεται τεχνικά και το αντέχει η Εθνική Οικονομία και γίνει, θα ανασάνει η επιχειρηματικότητα και θα ανακουφίσει μικρομεσαίους και νοικοκυριά. Οι μισοί Ελληνες χρωστάνε στο Δημόσιο, στις Τράπεζες, στα Ταμεία και ο ένας στον άλλον. Πόσο είναι αυτό το χρέος; Περισσότερο απ’ το Δημόσιο. Σε ένα τέτοιο σοβαρότατο θέμα δεν χρειάζεται, να γίνεται σπέκουλα για λόγους πολιτικούς. Τούτο θεωρήθηκε από κυβερνητικούς παράγοντες προβολή στόχων με ριζοσπαστική διάθεση, υποδαύλιση λαϊκισμού, υποσχεσιολογία και υπόδειξη μεταρρυθμίσεων κατόπιν διαλόγου.

Αν ο κ. Τσίπρας στοχεύει να βρει συμμάχους στο μεσαίο κεντροαριστερό χώρο, ακολουθώντας μετριοπαθή πολιτική, δεν μπορεί παράλληλα να απομονώνει συνεργάτες του.

Αυτοί με τις παρεμβάσεις τους ενδυνάμωσαν την αξιοπιστία του κόμματος και είδαμε μια θεαματική άνοδο μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και του Βαρουφάκη παρά το λάθος του, να συνεργασθεί με ένα ακραίο σύμμαχο της “εθνολαϊκιστικής δεξιάς”.

Εδώ και καιρό ο κ. Τσίπρας στις αποφάσεις του αφήνει στο περιθώριο παλιούς συνεργάτες του, κυρίως τους πρωτεργάτες με τους οποίους κυβέρνησε υπό καθεστώς μνημονίων. Στην εν λόγω συνεδρίαση έλαμψε διά της απουσίας του ο διατελέσας υπουργός Οικονομίας και άτυπος επικεφαλής της κίνησης “53+” κ. Τσακαλώτος και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο οποίος δεν προσεκλήθη. Εμεινε στα μετόπισθεν, όπως και οι έταιροι οικονομικοί επιτελείς κ. Δραγασάκης και κ. Σταθάκης, ενώ στις πρώτες θέσεις κάθισαν διάφοροι τομεάρχες όπως η κα Αχτσιόγλου με τους νεότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου. Τούτο κάνει δύσκολη την προσέγγιση των ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μετεκλογική συνεργασία του με το ΚΙΝΑΛ.

Το ερώτημα εστιάζεται περισσότερο στον κ. Τσακαλώτο που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας έπρεπε να εκφράσει τις απόψεις του. Την έκπληξή του διατύπωσε ο ευρωβουλευτής κ. Κούλογλου, «ότι απουσίαζε ο υπουργός που χειρίστηκε επί χρόνια την οικονομία και τα πήγε καλά… υποτίθεται ότι θα επόπτευε τον τομέα της οικονομίας, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο τίτλος του επόπτη της οικονομίας ήταν κάτι σαν τιμητική αποστρατεία…».

Πολλές εξηγήσεις κυκλοφορούν ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί τον κ. Τσακαλώτο συνδεδεμένο με επιβαρύνσεις φορολογικές, που δεν του συγχωρούν οι Έλληνες.

Ο κ. Τσακαλώτος, προς το παρόν, παρουσιάζεται στον Τύπο με συνεντεύξεις, επιβεβαιώνει τη σταθερή τοποθέτησή του στον ΣΥΡΙΖΑ και υπεραμύνεται για τα οικ/κα προγράμματα του κόμματός του επί των ημερών του, υπερασπίζεται σχέδιο κουρέματος των χρεών εκ της κυβέρνησης εναντίον των κεκτημένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Αλλοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλει ν’ αποστασιοποιηθεί, θεωρούμενος ως μη αυθεντικός Συριζαίος. Με το να παροπλίζεται στα νώτα και να διαδίδεται ότι αποστασιοποιείται απ’ τους “53+” φαίνεται ότι κάτι συμβαίνει και είναι θέμα ολίγου χρόνου, να μάθουμε, γιατί ο κ. Τσίπρας τον άφησε πίσω μαζί με τους άλλους έμπειρους συνεργάτες του.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες